donderdag 27 juli 2017

Jonge boommarters gespot in de stad door stadsecologen: 'Een blijvertje'

Een bijzondere vangst in de stad. Stadsecologen Geert Timmermans en Edo Goverse hangen al jarenlang overal camera's op om nieuwe dieren te spotten. En nu is er zowel een jonge boommarter als een jonge steenmarter vastgelegd op film.

Dat deze twee dieren in de stad zijn is uniek en ook nog eens heel goed nieuws. 'Dat er jongen zijn, betekent voortplanting en dat het gebied geschikt is. Volwassen exemplaren, waar we vroeger alleen maar zwervers van hadden, die denken hé dit is een mooi gebiedje, mooi bos, voldoende voedsel en voedoende schuilgelegenheid. Dan denk je he hier kan ik wel een jonge voortbrengen', vertelt Timmermans.

Infraroodcamera 
De jongen werden gevonden door wildcamera's, die de stadsecologen al jarenlang ophangen in verschillende bossen in de stad. De camera's zijn uitgerust met een infraroodcamera en warmtesensor, waardoor ook 's nachts beelden verzameld kunnen worden. 'We hangen de camera's wat hoger zodat de boommarter dan moet gaan staan', legt de stadsecoloog uit.

De camera's worden steeds een maand lang opgehangen. De camera's maken dan foto's en na een mand halen de stadsecologen ze op om te bekijken wat er op film staat: 'En dan gaan we weer naar een andere locatie.'

Duizenden foto's
Inmiddels heeft Timmermans al zo'n 9000 foto's moeten doorspitten. Het spotten van een jonge boommarter is dan wel een hele leuke verrassing. De stadsecologen hopen in de toekomst nog veel meer jongen te kunnen fotograferen.

Eén ding is in ieder geval zeker: ze gaan niet zomaar weg. 'Amsterdam heeft een aantal grote bosgebieden. Als je naar die boommarter kijkt, het Schinkelbos, het Amsterdamse Bos, het Geuzenbos. Dat zijn grote bosgebieden met genoeg voedsel en oude bomen, waar ze kunnen wonen en schuilen. Dus dat is een blijvertje en dat geldt eigenlijk ook voor de steenmarter', besluit Timmermans.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2uFMQNz'Een%20blijvertje'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten