donderdag 27 juli 2017

Explosie bij brand Diemen vernielde branddeur

De explosie die vorige week woensdagmorgen plaatsvond bij de brand in de studentenflat aan de Rode Kruislaan vernielde in het gebouw een branddeur. Hierdoor kon er rook het trappenhuis intrekken, waardoor er op de twaalfde verdieping een dodelijk slachtoffer viel.

Deze nieuwe informatie over de brand in Diemen is vanavond bekendgemaakt tijdens een bewonersbijeenkomst. 'Het is erg tragisch dat door een brand op de begane grond een dodelijk slachtoffer valt op de twaalfde verdieping. Dat kwam doordat de brand- en rookscheiding weg was, daardoor kon de lucht en rook naar boven komen', vertelt Wim de Waard, specialist studentenhuisvesting bij de Key.

Branddeuren
De branddeuren stonden op alle verdiepingen dicht, behalve op de vijfde verdieping. Daar raakte de deur beschadigd door de explosie. 'Daar zie je ook dat de rook en roet veel meer de afdeling op gekomen is. Op andere verdiepingen is alleen rook naar binnen gekomen onder de deur door. Maar niet zo erg als op de vijfde verdieping', zegt De Waard.

Lees ook: Dode gevonden bij brand in flat Diemen, brand mogelijk aangestoken

De brand in het gebouw brak rond 3.30 uur uit en werd vermoedelijk door een bewoner gesticht. Later op de ochtend werd het dodelijke slachtoffer aangetroffen. Er zit momenteel een 24-jarige Amsterdammer vast als verdachte. Hij zit in alle beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Brandmeldinstallaties
De Key bekijkt momenteel of de brandmeldinstallaties in het gebouw goed gewerkt hebben. De bewoners hebben namelijk verschillende lezingen over of die wel of niet gehoord zijn. Volgens De Waard laat een uitdraai zien dat wel degelijk alle signaleringen zijn afgegaan in het flatgebouw: 'Er is twijfel onder de bewoners of dat wel echt zo is. Dat gaan we nu verder onderzoeken.'

Lees ook: Diemen gaat optreden brandweer bij fatale flatbrand onderzoeken

Volgens het huidige systeem zijn eerst de bewoners van de laagste verdiepingen gealarmeerd. Stapsgewijs zouden de alarmen op telkens een verdieping hoger moeten zijn afgegaan. De Waard: 'We gaan kijken of we dit anders moeten inrichten waardoor meer mensen op één moment geïnformeerd worden over het feit dat er brand is.'

Controle
Het brandmeldsysteem wordt momenteel elke maand gecontroleerd door De Key. Tijdens zo'n controle wordt onder andere een logboek nagelopen. 'Het is niet zo dat we elke maand een knop indrukken en het brandalarm dan afgaat in de torren', legt De Waard uit.

In het verleden werden er ook brandoefeningen gedaan met bewoners. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer. De bewoners van het gebouw aan de Rode Kruislaan hebben laten weten hier wel behoefte aan te hebben. De Key kijkt nu hoe dit geregeld kan gaan worden. 

Onderzoek
De gemeente doet momenteel ook onderzoek naar het optreden van de brandweer vorige week woensdag. Daarbij staat voornamelijk de vraag centraal hoe het kan dat na de evacuatie toch nog mensen zijn achtergebleven in het pand.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2uGLjH3
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten