zondag 25 juni 2017

Hoe schadelijk is de wolk die uit de schoorsteen van de Hemwegcentrale komt?

Zo'n 350 activisten protesteerden dit weekend bij de NUON-kolencentrale aan de Hemweg. De negatieve invloed op het klimaat maar ook de schadelijke gevolgen van de uitstoot vindt Greenpeace reden genoeg de centrale meteen te sluiten. Maar hoe schadelijk is die uitstoot nou echt?

Greenpeace haalt cijfers uit een recent onderzoek aan. De Hemwegcentrale staat midden in een groot stedelijk en dat brengt grote risico's met zich mee, meent de milieuorganisatie.

Lees ook: Nuon: 'We gaan Hemwegcentrale niet verkopen aan Vandebron'

50 kilo per seconde
De Hemweg-8 stookt per seconde 50 kilo steenkool om energie om op te wekken. De uitstoot wordt dan wel grotendeels gefilterd maar de hoeveelheden schadelijke stoffen is aanzienlijk. 'Dat fijnstof gevolgen heeft voor de volksgezondheid staat vast', zegt NUON. 'We begrijpen goed wanneer mensen zich daarover zorgen maken en dat organisaties zoals Greenpeace daar kritisch op zijn.'

De auteurs van het rapport, WNF en de twee milieu- en klimaat organisaties CAN, Sandbag en HEAL, hebben met rekenmodellen geprobeerd de schade voor de gezondheid in cijfers uit te drukken. Als gevolg van de uitstoot van de Hemwegcentrale overlijden ieder jaar 30 mensen voortijdig, hebben de onderzoekers van het rapport Dark Cloud berekend.

Kosten: 90 miljoen euro
Twintig mensen zouden als gevolg de uitstoot chronische bronchitis krijgen en kinderen zouden bij elkaar 740 astma-aanvallen krijgen. Ook zou het zijn weerslag hebben op ziekteverzuim in de stad: 11.580 dagen aan ziekteverlof. De extra kosten voor gezondheidszorg lopen op tot 90 miljoen euro, zeggen de onderzoekers. 

Dat het schadelijk is, kan NUON niet ontkennen. 'Vanzelfsprekend stelt de overheid daarom strikte eisen aan de emissie (5 mg/Nm3)van fijnstof. En wij voldoen.' Maar het bedrijf vindt wel dat de fijnstof-uitstoot van de Hemwegcentrale in het juiste perspectief gesteld moet worden. 'Het is onmogelijk om de fijnstof één-op-één verbinden aan gezondheidsprobleem van Amsterdammers.'

'Daarnaast is verreweg het meeste fijnstof afkomstig van het wegverkeer, bodemstof en uit het buitenland: bijna 75%. Slechts 0,5% van alle fijnstof in de regio Amsterdam-Haarlem komt van de energiesector'

Lees ook: Protest tegen sluiting Hemwegcentrale: 'Bang dat we straks werkloos thuis zitten'

Voor sluiting zijn miljoenen nodig
Dit weekend werden bij de acties tegen de Hemwegcentrale twaalf milieu-activisten van Code Rood opgepakt nadat ze centrale hadden bezet. Ze willen dat de kolencentrale sluit, Nuon wil dit alleen doen als ze financieel worden gecompenseerd. Via crowdfunding werd al eerder 4,5 miljoen opgehaald.

De gemeente Amsterdam wil ook een miljoen voor de sluiting bijleggen. Maar NUON wil 55 miljoen hebben omdat er ook veel mensen hun baan zouden verliezen. Uiteindelijk moet het Rijk besluiten of de kolencentrale dicht moet.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2saZwcu
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten