vrijdag 23 juni 2017

Eerste buitenboordmotordieven veroordeeld na inzet lokbootjes

Het is lekker weer en je hebt een stel vrienden uitgenodigd voor een verkoelend vaartochtje over de Amstel. Met een volle koelbox en een tankje benzine stap je op de fiets naar je bootje. Maar wat blijkt bij aankomst: je buitenboordmotor is gejat. Ieder jaar worden zo'n 150 Amsterdammers het slachtoffer van motordiefstal en daarom is de politie met een bijzonder project gestart.

Met een zogenaamde lokmotor moeten buitenboordmotordieven of bootjesdieven op heterdaad betrapt worden. En met succes, want vandaag kregen de eerste drie dieven een straf opgelegd. Eén dief moet een maand de cel in, een tweede kreeg 110 uur werkstraf en een laatste dief 100 uur, waarvan 50 voorwaardelijk.

Lees ook: Zeker 50 fietsendieven gepakt door lokfiets

Gps-tracker in motor
Alle drie de mannen werden gepakt met behulp van de nieuwe lokmotoren. Maar hoe werkt dat precies? De buitenboordmotor, die in het bezit is van de politie, wordt voorzien van een gps-tracker en vervolgens op een motorbootje gemonteerd. Op die manier is het van afstand te zien, wanneer er een motor of compleet bootje gestolen wordt.

Naast de motordiefstallen worden in de stad ook zo'n 150 boten per jaar gestolen. Waarschijnlijk zijn dat er in werkelijkheid nog veel meer, want veel mensen doen geen aangifte van de diefstal. In totaal vindt de politie zo'n 40 boten per jaar terug.

Lees ook: Ideaal weer voor bootjes, maar wat mag nog?

Succesvolle proef
Afgelopen jaar deed de politie al samen met het Openbaar Ministerie een proef en werden er lokmotoren ingezet in heel Noord-Holland. Omdat die proef succesvol bleek, is er nu voor gekozen om de lokbuitenboordmotoren blijvend te gebruiken in de stad.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2sJJvMG
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten