maandag 22 mei 2017

Wethouder Litjens: 'Buitenlandse foutparkeerders meteen bij eerste boete wielklemmen'

Hij noemt het zelf de verfoeide, door velen gehate wielklem. Maar het gele middel tegen foutparkeerders maakt wat wethouder Pieter Litjes mogelijk zijn grootschalige rentree in het straatbeeld.

De wielklem moet vooral de buitenlandse parkeerders dwingen hun boetes te betalen. Slechts 1 van de 5 beboete toeristen betaalde in de eerste zes maanden van 2016 de boete, bleek uit onderzoek van AT5.

Veel te weinig boetes betaald
'In 2015 hebben we besloten het beleid te veranderen. Voor 2015 was het zo dat auto's met buitenlandse kentekens een wielklem kregen na 5 openstaande parkeerboetes, daar hebben we 2 van gemaakt. 21 procent heel weinig', reageert Litjens op cijfers. 

Lees ook: Raadsleden eisen maatregelen tegen mislopen miljoenen door foutparkerende toeristen

'We hebben in de afgelopen periode gemiddeld 84 wielklemmen per maand laten zetten. Mensen die hem willen laten verwijderen, moeten meteen betalen. Maar er zijn ook toeristen die maar één keer naar Amsterdam komen en zo de dans ontspringen. Daar kun je de openstaande boete moeilijk van innen.'

Lees ook: Toeristen negeren massaal Amsterdamse parkeerboete

Litjens voelt er nu wel voor om wanbetalers harder aan te pakken. 'We gaan kijken of we nu een strenger regime kunnen voeren. (...) Ik wil dat er onderzocht wordt of er bij de eerste boete al meteen geklemd mag worden. Dat gaat ver maar we zijn inmiddels wel op het punt "Bezoekers zijn welkom maar de overlast niet". Dit is mijn ogen een vorm van overlast.' 

De invoering van een wielklem op grote schaal kent wel een praktisch probleem: 'Het aanbrengen van wielklemmen is enorm arbeidsintensief, het verwijderen ook. Die capaciteit is er nu niet', aldus Litjens. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2qd0mUX'Buitenlandse%20foutparkeerders%20meteen%20bij%20eerste%20boete%20wielklemmen'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten