dinsdag 30 mei 2017

Verbouwing voor de Centrale OBA: 'Het gebouw wordt logischer'

De centrale bibliotheek op het Oosterdokseiland gaat op de schop. Na tien jaar wordt het vlaggenschip van de OBA aangepast op de veranderende tijd.

'Als je kijkt naar tien jaar gleden, dan hadden we heel veel studieplekken met vaste computers. Tegenwoordig neemt bijna iedereen zijn eigen computer mee. Dan is er meer behoefte aan plekken met stopcontacten en goede wifi', legt een woordvoerder uit. Er blijven genoeg boeken om te lezen en lenen, maar er komt bijvoorbeeld wel een tweede presentatiezaal bij (voor congressen en bijeenkosmten) en de horecafaciliteiten worden uitgebreid.

Lees ook: Veel vestigingen OBA langer open

De Centrale OBA is ten opzichte van andere filialen in de stad meer een ontmoetingsplek, waar bezoekers wat langer blijven en een kopje koffie drinken. Daarin spelen de centrale ligging en de dagelijkse openingstijden van 10.00 tot 22.00 uur in mee. Ook zijn er exposities, congresbijeenkomsten en komen er sommige bezoekers specifiek voor de architectuur van het gebouw.

Buurtbibliotheken
Toch ziet de centrale bibliotheek al enige tijd de bezoekersaantallen teruglopen. Afgelopen jaar daalde het aantal bezoekers van de bibliotheek bij het Centraal Station met ruim 100.000 bezoekers naar 1,54 miljoen. Dit is niet de reden van de verbouwing, zegt de woordvoerder. De OBA als geheel ontving in 2016 juist meer bezoekers.

Lees ook: Bewoners Oosterdokseiland willen Sea Palace niet voor hun deur

'Ik kan me voorstellen dat het steeds aantrekkelijker voor mensen is om naar de vestiging in de buurt te gaan', zegt de voorlichter. Want ook in die filialen wordt geïnvesteerd in onder andere ruimere openingstijden. Daarnaast vervullen ze meer buurtfuncties, zoals ochtenden voor ouderen en huiswerkbegeleiding. Afgelopen week werd op het Bijlmerplein nog een nieuw filiaal geopend dat qua grootte niet onderdoet voor de Centrale OBA.

Logischer
Ondertussen blijft de Centrale OBA een 'creatieve broedplaats' voor de metropool. Een van de ingrepen is dat de expositiezaal die nu behoorlijk weggestopt is, een betere toegang krijgt. 'Zo zijn er soms wat logistieke dingen die aanpak vereisen. Het gebouw wordt logischer.'

Lees ook: OBA schrapt boetes voor 'vergeten' boeken

De verbouwing vindt plaats in juli en augustus. In die maanden opent de Centrale OBA doordeweeks de deuren daarom pas om 13.30 uur. Eind dit jaar moet het af zijn.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2rAwjM5'Het%20gebouw%20wordt%20logischer'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten