woensdag 31 mei 2017

Gemeente plaatst extra verlichting in Oosterpark om veiligheid rond cruiseplek te verbeteren

In het hele Oosterpark wordt speciale verlichting geplaatst om de veiligheid rond de cruiseplek in het park te verbeteren. De laatste jaren is het aantal meldingen van LHBTI-gerelateerde geweldsincidenten in het park flink gestegen.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan op raadsvragen van D66. Belangenorganisatie COC verzette zich omwille de anonimiteit van de cruisers eerder tegen dergelijke plannen, maar is nu vanwege de veiligheid toch akkoord.

Op vrijdagavond 3 maart werd een Poolse bezoeker bij de mannenontmoetingsplek doodgestoken. Een 17-jarige verdachte werd in april aangehouden en zit nog steeds vast. De politie heeft nog in onderzoek of het om een uit de hand gelopen beroving gaat of het incident homo-gerelateerd is.

Lees ook: Al eerder berovingen op homo-ontmoetingsplek Oosterpark

De laatste tweeënhalf jaar is het aantal meldingen van LHBTI-gerelateerde geweldsinicidenten in het Oosterpark gestegen van 1 in 2015, 4 in 2016 naar 3 in het eerste kwartaal van 2017. Het ging hierbij voornamelijk om straatroven en openlijke geweldpleging. In sommige gevallen ging het om mannen die tijdens een afspraakje ruzie kregen.

De bestrijding van geweld tegen LHBTI's staat hoog op de agenda. De politie en gemeente werken al langer samen om de meldingsbereidheid onder de doelgroep te verhogen, vooral omdat bezoekers van mannenontmoetingsplaatsen dit vaak doen om juist anoniem te blijven. Rond de bij de politie zes bekende cruiseplekken in de stad wordt vaker gesurveilleerd.

Lees ook: Buurtbewoners mijden Oosterpark: 'Het is altijd al een raar park geweest'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2rFfikf
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten