maandag 29 mei 2017

Celstraffen voor duo dat te koop liep met gestolen eeuwenoud beeld

De man en vrouw die een gestolen stukje cultureel erfgoed probeerden te slijten, hebben celstraffen tot een jaar gekregen.

De 50-jarige man uit Noord-Holland en zijn even oude ex-vriendin, klopten in 2015 aan bij veilingshuis Christie's aan de Cornelis Schuytstraat. Ze hadden een marmeren beeld van de Romeinse keizerin Julia Domna uit circa 200 na Christus in de aanbieding. Volgens de man had hij het beeld ter waarde van zo'n 150.000 euro geërfd van zijn vader.

Lees ook: Duo probeert gestolen beeld uit Italië te verkopen aan veilinghuis

Maar na enig onderzoek bleek dat het beeld was gestolen uit de opslag van een archeologisch museum in Rome. Na overleg met politie en justitie, besloot Christie's toch te onderhandelen met het duo. Daardoor konden de twee vandaag veroordeeld worden tot celstraffen voor heling, omdat niet vast is komen te staan hoe ze aan het beeld kwamen.

Onschatbare waarde
De straffen zijn hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie. De man krijgt een jaar cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en de vrouw acht maanden cel (waarvan zes voorwaardelijk). De vrouw kreeg ook nog een taakstraf van 240 uur opgelegd.

Hoewel het beeld getaxeerd is op 150.000 euro, merkte de rechtbank wel op dat het in cultureel opzicht van onschatbare waarde is.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2sdtD3g
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten