dinsdag 25 april 2017

Vragen over invloed salafisten in Amsterdamse moskeeën: 'Wanneer mag stad een moskee sluiten'

De VVD-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend naar aanleiding van een NRC-artikel waarin gewaarschuwd wordt voor toenemende invloed van salafisten in Amsterdam. De partij wil weten wanneer de gemeente in staat is een moskee te sluiten.

Vrijdag schreef het NRC dat bijna de helft van de 22 Amsterdamse moskeeën met een Marokkaanse achtergrond tegenwoordig salafistische trekken heeft. Het salafisme staat bekend om de zeer radicale interpretatie van de islam.

'Het salafisme verwerpt alles waar wij als Nederland en Amsterdam voor staan. We zijn hiervan geschrokken', zegt VVD-vicefractievoorzitter Marianne Poot. Volgens Poot is er desondanks veel aandacht in de gemeente voor het onderwerp, en houdt men vinger aan de pols.

'De VVD wil helderheid over de mogelijkheden die de gemeente heeft om op basis van de openbare orde en veiligheid over te gaan tot sluiting. Ook wil de VVD weten welke consequenties verbonden kunnen worden aan de aanklachten van oproepen tot haat', aldus Poot.

De toegenomen invloed van de salafisten wijt het NRC-onderzoek onder meer aan imams die in het Saoedische Medina worden opgeleid.

Zeven moskees zijn volledig handen van salafisten, nog eens vier moskeeën staan onder invloed van een salafistische fractie, weet de krant op basis van informatie van de algemene inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD).

'Gematigde groepen onder druk'
De veiligheidsdienst zegt zich zorgen te maken, omdat 'met name gematigde moslimgemeenschappen onder druk staan', zo schrijft de AIVD in het jaarrapport van 2016. Daarnaast richten deze radicale moslims 'zich met hun boodschap bewust op kwetsbare groepen, zoals vluchtelingen'.

De strategie deze radicale gelovigen daarbij aanhouden is er volgens de AIVD een van provocatie jegens de omgeving of overheid, om zo het beeld dat moslims slachtoffer zijn van de westerse samenleving in de hand te werken.

Een 80-jarige gebedsomroeper ondervond dit aan den lijve, toen hij afgelopen november werd aangevallen door een man die eerder een toegangsverbod voor de Al-Ummahmoskee in Overtoomseveld had gekregen.

De bejaarde muaddin (oproeper tot gebed) werd door de broer van de imam tegen de grond gewerkt. De aanvaller zou zelf ook een imam geweest zijn in Osdorp en Geuzenveld.

Machtsstrijd
Al-Ummah is een voorbeeld van een moskee die al langer gebukt gaan onder een machtsstrijd. Ahmed Marcouch, voormalig stadsdeelvoorzitter én voormalig woordvoerder van de Unie van Marokkaanse Moskeeën in Nederland, zei eerder in Het Parool dat de salafisten letterlijk territorium willen veroveren. Vaak blijven zij in groepjes in en bij de moskee rondhangen. Dat heeft gezorgd voor een tweestrijd tussen de meer gelovige versus tolerante bezoekers van Al-Ummah.

Destijds zijn ook over dit incident vragen gesteld in de gemeenteraad.

Landelijke kwestie
In het de debat is eerder de roep geweest om de geldkraan vanuit Saoedi-Arabië dicht te knijpen. Volgens Poot is dit een landelijke kwestie, en loopt nu een proces waarbij geprobeerd wordt de geldstromen die vanuit het Arabisch schiereiland naar Nederland lopen, inzichtelijk te maken.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2oIljam'Wanneer%20mag%20stad%20een%20moskee%20sluiten'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten