maandag 27 maart 2017

Ondernemersverenigingen slaan handen in een: 'stad verliest zijn charme'

Fastfoodketens en drie keer dezelfde winkel in één straat. Bewoners en zelfstandige ondernemers maken zich zorgen over de charme van de binnenstad. Vier ondernemersverenigingen uit het centrum hebben nu de handen ineen geslagen en vragen de gemeente om in te grijpen.

Het monotone winkelaanbod in de Kalverstraat is het schrikbeeld van het nieuwe collectief 'De Grachtengordel'. Daarin hebben de ondernemersverenigingen van de Negen Straatjes, de Vijzelstraat, de Utrechtsestraat en de Nieuwe Spiegelstraat zich verenigd. Ze vragen om een strenger beleid van de gemeente, net zoals andere toeristensteden dat hebben.

'San Francisco heeft bijvoorbeeld een ketenstop. Barcelona heeft 230 winkels op een lijst gezet die extra bescherming genieten. Ook Lissabon doet dingen om te voorkomen dat er zelfstandig ondernemers uitgaan. Omdat de stad gewoon zijn charme verliest', legt gebiedsmanager van de Negen Straatjes Lony Scharenborg uit. 'Bijna in de gehele binnenstad hebben zelfstandige ondernemers het zwaar en staat het water hun echt aan de lippen en dat is puur omdat er andere partijen zijn die meer kunnen betalen.

Sceptisch
De gemeente wil de verschraling van het winkelaanbod ook tegen gaan. Ze hebben een plan bedacht waarin winkeliers, vastgoedeigenaren en bewoners samen beslissen welke winkels welkom zijn en welke niet. Maar de ondernemersverenigingen zijn sceptisch, vertelt Scharenborg: 'Op het moment dat pandeigenaren gewoon het onderste uit de kan willen, dan houdt het op. Dan kan je leuke plannen maken, maar daar zal dan weinig van terechtkomen.'

Nick van der Heijden woont al bijna dertig jaar in de Negen Straatjes. Hij merkt dat vooral modeketens zijn buurt aan het overnemen zijn: 'Kijk, hier heb je zo'n voorbeeld. Van deze keten zitten er twee naast elkaar aan de overkant nog eentje en er zit er nog eentje op de hoek en nog eentje op de gracht. Word je een beetje treurig van. Allemaal dezelfde winkels, allemaal kledingwinkels. De buurwinkels zijn verdwenen.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2naBM6q'stad%20verliest%20zijn%20charme'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten