zondag 26 maart 2017

Historische schepen voeren actie om verdwijnen ligplaatsen: 'beetje ondernemertje pesten'

Sail leek vanmiddag weer terug in de stad. 25 historische schepen voeren over het IJ, uit protest tegen het verdwijnen van ligplaatsen. De schippers moeten - als ze toch willen blijven liggen - aan nieuwe voorwaarden voldoen en per nacht honderden euro's meer betalen.

'Wij mogen hier niet meer onze normale bedrijfsvoering uitoefenen. In kleine uitzonderingen mogen we nog wel aanleggen, mits wij heel veel geld betalen om een plekje te reserveren', zegt schipper Peter Hassing.

Overnachten 
Oorzaak van de nieuwe regels is het laten overnachten van gasten in hun boten. Het havenbedrijf vindt dat hotelactiviteiten niet op schepen horen. 'Er is ook echt heel veel overlast geweest op een aantal plekken. Veel klachten van bewoners waardoor het echt onhoudbaar bleef om op die plekken de zeiljachtenvaart te laten overwinteren', vertelde Havenmeester Port of Amsterdam Marleen van de Kerkhof eerder.

Hassing zegt zich gediscrimineerd te voelen: 'Als jullie achter je kijken dan zie je die gigantische witte rij passagiersschepen. Die worden gigantisch gefaciliteerd, steigers voor gebouwd en wij worden gewoon de stad uitgebonjourd.' 

NDSM-terrein
PvdA-raadslid Ger Jager wil dat er ligplekken komen bij het NDSM-terrein, waar ook overnacht mag worden: 'Het raakt hen ook diep in hun portemonnee. Dus daar moet je echt concrete oplossingen voor bieden en die zijn ook mogelijk. Dat kost misschien een beetje tijd en een beetje geld. Maar niet overdreven veel.' 

De PvdA dient volgende week een voorstel in voor die extra ligplekken. Hassing hoopt dat de rest van de gemeenteraad met het plan akkoord gaat, want de huidige situatie is volgens hem problematisch. 'Als het op deze manier doorgaat dan zal ik ook mijn personeel moeten laten gaan in de winters. En daar moeten we niet naartoe gaan met zijn allen. Het is een beetje ondernemertje pesten eigenlijk', besluit de schipper.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2n70LaS'beetje%20ondernemertje%20pesten'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten