vrijdag 31 maart 2017

180 miljoen te veel voor extern personeel: 'Het college heeft al jaren geen grip op de cijfers'

De inhuur van externe medewerkers is bij de gemeente chaotisch geregeld. Er is vorig jaar ruim 180 miljoen euro te veel aan uitgegeven. Dat concludeert de Rekenkamer. 'Het erge is: dit gaat al jaren zo en we weten nu al dat het ook dit jaar weer fout gaat', zegt PvdA-raadslid Dennis Boutkan.

De mensen die werden ingehuurd zijn bijvoorbeeld juristen, experts in financiën of techniek, maar ook schoonmakers en stadsreinigers.

In 2016 is er 237,4 miljoen euro aan externe inhuur uitgegeven, terwijl er 54,7 miljoen voor was uitgetrokken. Een overschrijding van 182,7 miljoen euro dus. In 2015 gebeurde iets vergelijkbaars. Er was 78,5 miljoen euro begroot voor de externe verhuur, maar er werd uiteindelijk 218,7 miljoen uitgegeven volgens de Rekenkamer. Een overschrijding van 140,2 miljoen euro.

'Vrij geld uitgeven'
'Het college heeft structureel geen grip heeft op de cijfers van externe inhuur', zegt raadslid Boutkan. 'Er is bij de gemeente heel veel vrijheid om externe medewerkers in te huren en je daarbij niet aan de regels te houden. Blijkbaar is er te weinig controle.'

Voor 2017 is 65,2 miljoen begroot voor externe inhuur, ziet Boutkan op de begroting. 'We weten nu al dat dat niet gehaald gaat worden'.

Regels spreken elkaar tegen
Het rapport van de Rekenkamer is zeer kritisch. Het inhuurbeleid van de gemeente krijgt een onvoldoende. Het is 'onvolkomen, complex en warrig'. Regels en afspraken spreken elkaar soms tegen. Sinds 2010 wordt er stelselmatig veel meer uitgegeven dan begroot.

Het vreemde is dat de gemeenteraad al in 2008 het besluit nam dat er minder moest worden uitgegeven aan ingehuurd personeel van buitenaf. Maar dat is niet gebeurd, concludeert de Rekenkamer nu. Vooral bij de afdelingen ICT en Metro en Tram worden veel mensen ingehuurd. Bijvoorbeeld voor de aanleg van de Noord/Zuidlijn.

'Waarom voorlichters inhuren?'
Soms heb je inderdaad expertise nodig die je niet in huis hebt, geeft PvdA-raadslid Boutkan toe. Dat is voor grote projecten in de stad niet vreemd. Maar hij begrijpt niet waarom bijvoorbeeld de afdeling communicatie ook medewerkers moest inhuren. 'Dat is toch niet super ingewikkeld? Ik vind dat we veel beter moeten kijken hoe we onze eigen mensen beter kunnen inzetten en niet zomaar lukraak moeten inhuren. Dat gebeurt soms tegen veel te hoge bedragen.'

Het college van burgemeester en wethouders neemt de verbeterpunten van de Rekenkamer over, maar vindt het niet nodig dat er extra toezicht komt op de externe inhuur. Volgens het college zijn er al maatregelen genomen om de situatie te verbeteren. Zo is goedkeuring van het college nodig om iemand langer dan twaalf maanden in te huren. Ditzelfde geldt voor inhuur boven een uurtarief van 125 euro.

'Geen sprake van tekort voor 2017'
Ook merkt het college op dat de Rekenkamer op een andere manier rekent. 'Eenduidige cijfers over de externe inhuur bestaan niet. Dat geeft de Rekenkamer zelf aan op pagina 14 van het rapport. De Rekenkamer geeft een benadering.'

Op de vraag of we in 2017 ook weer kunnen rekenen op een miljoenenoverschrijding zegt de woordvoerder: 'Het woord overschrijden is niet de goede term. De begroting is een prognose. De kans dat we meer aan inhuur uitgeven is aanwezig. Maar dat geld is beschikbaar in diverse programma- en projectgelden. Dus er is geen sprake van een tekort op de gemeentelijke begroting.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2mWmQNg'Het%20college%20heeft%20al%20jaren%20geen%20grip%20op%20de%20cijfers'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten