woensdag 18 januari 2017

Vergadering gemeenteraad voortijdig beëindigd na hoogopgelopen ruzie

Een ruzie tijdens de commissievergadering Ruimtelijke Ordening is vanmiddag dusdanig hoog opgelopen dat besloten is om voortijdig te stoppen.

Wethouder Eric van der Burg maakte zich meerdere malen boos om het verloop van de vergadering, meldt Het Parool. De eerste keer gebeurde dit na ruim een half uur (1:31) na de start van de vergadering, toen een huizenbezitter kwam inspreken en een vergelijking maakte tussen de vorige week gepresenteerde erfpachtplannen en de boetes die Joden voor niet-betaalde erfpacht kregen na de Tweede Wereldoorlog uit kampen terugkeerden.

'Zeventig jaar later schaamde de gemeente zich over dit handelen, maar ik zeg u nu, bij het grondbedrijf heerst nog steeds precies dezelfde kille technocratische geest', zo zei inspreker Jan Schrijver. De wethouder protesteerde: 'Maak mij uit voor schoft of voor alles wat u wil, maar van mijn ambtenaren blijft u af.' Schrijver zei daarop niet veel later dat de wethouder het verschil niet kent tussen goed en kwaad. Hij zou dit later in een e-mail deels hebben teruggenomen.

Orde
De gemoederen liepen pas echt hoog op toen Van der Burg bij commissievoorzitter Meltem Kaya bezwaar maakte, omdat hij vond dat een D66-raadslid te veel uitweidde bij zijn inbreng. Daarop volgde een discussie met GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens, die de wethouder onder meer liet weten dat hij niets over de orde te zeggen heeft.

De discussie bleek nog niet ten einde en bereikte uiteindelijk een hoogtepunt: 'Het is echt schandalig dit! Als mijn ambtenaren het vergelijk krijgen met de Tweede Wereldoorlog, is er één raadslid die zijn mond opentrekt! Over orde gesproken!', zo stelde Van der Burg waarna hij de zaal verliet. Na ruim een half uur schorsen kondigde de commissievoorzitter met trillende stem aan dat de vergadering niet langer kon doorgaan. 'Ik wil alle insprekers ongelooflijk onze excuses aanbieden, dit is niet wat u hoort te krijgen van de stad.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2jA3R8w
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten