vrijdag 20 januari 2017

'Geen crisis', maar wel hoofdpijn op de Stopera door nieuw erfpachtstelsel

Een woedende wethouder, een emotionele voorzitter en een afgelaste vergadering: het is duidelijk dat de herziening van het erfpachtstelsel voor heel veel spanningen op de Stopera zorgt. Maar van een erfpachtcrisis is zeker geen sprake zegt D66-woordvoerder en raadslid Joris van Osselaer.

'De commissie Ruimte Ordening ging helemaal niet over erfpacht. Maar die eerste inspreker, dat bracht natuurlijk wel wat emoties met zich mee', zegt Osselaer. De inspreker vergeleek de erfpachtplannen van VVD-wethouder Van der Burg, met de erfpachtboetes die Joden kregen nadat zij na de Tweede Wereldoorlog naar de stad terugkeerden. Dat schoot de wethouder in het verkeerde keelgat.

'Niet publiekelijk uitvechten'
Begrijpelijk noemt Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA, de reactie van de wethouder: 'We zijn allemaal gewoon mensen en mensen hebben emoties en die kunnen soms hoog oplopen.' Daar is de fractievoorzitter van GroenLinks, Rutger Groot Wassink het mee eens, maar hij toch noemt hij de vertoning 'niet fraai': 'Als er in de coalitie ruzie is over erfpacht, dan moeten ze dat eerst onderling oplossen en het niet publiekelijk uitvechten'.

'Het is lastig om te psychologiseren, dit soort dingen', zegt CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma. 'Maar dit voorstel is helemaal geen lolletje om voor Van der Burg te verdedigen. Op de achtergrond speelt er overigens wel meer binnen de coalitie.'

Lees ook: Huizenbezitters ongerust over nieuwe erfpacht: 'Alles binnen de Ring, forget it'

'Erfpachtvoorstel van 700 pagina's'
Zo heeft Van der Burg aangegeven niet blij te zijn met de vier pagina's aan vragen die raadslid Van Osselaer stelde over de erfpachtplannen. Maar dat die vragen een politiek-statement zijn, dat ontkent de D66'er. 'Er ligt een erfpachtvoorstel van 700 pagina's. Mijn vragen zijn bedoeld om het dossier te snappen. Het heeft een directe impact op de portemonnee van heel veel mensen', zegt Van Osselaer.

Lees ook: 'Amsterdam schat waarde erfpachtgrond veel te hoog in'

De herziening van het erfpachtstelsel mag inmiddels een politiek hoofdpijndossier heten. De voorganger van Van der Burg, GroenLinks wethouder Maarten van de Poelgeest beet zich er ook al stuk op. Maar dat mag niet opnieuw gebeuren, daar zijn alle partijen het over eens. De vraag alleen is: hoe nu verder?

'Moet een echte handreiking naar erfpachters gedaan worden'
Volgens Van Osselaer is de basisstructuur van nieuwe erfpachtstelsel goed. Maar 'is het woord nu aan de Amsterdammer en dus wachten we op de inspraak'. Maar dat is niet genoeg zegt Marjolein Moorman: 'Dit gaat over de sociale structuur van de stad. Zo'n grote stelselwijziging vraagt om breed draagvlak en dat is er nu niet'. Diederik Boomsma is het daarmee eens: 'Ik hoop dat de andere partijen wakker zijn geworden en dat ze begrijpen dat er een echte handreiking naar alle erfpachters gedaan moet worden'.

Lees ook: Hoeveel ben je straks kwijt aan erfpacht? Gemeente zet rekenhulp online

'Moeten de nodige kopjes koffie gedronken worden'
Het huidige erfpachtstelsel moet zeker gemoderniseerd worden, stelt Rutger Groot Wassink. Maar het huidige voorstel is volgens hem geen oplossing. 'Ik stel vast dat er twee partijen zijn (VVD en D66 [red.]) die aan dit plan willen morrelen, dat zegt mij dat het geen goed plan is.' Groot Wassink vervolgt: 'Ik weet niet hoe ze nu met elkaar praten, maar er moeten wel de nodige kopjes koffie gedronken worden'.

De eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Ruimtelijke Ordening is op 8 februari. Dan zal de herziening van het erfpachtstelsel wel officieel op de agenda staan.

Voor dit verhaal zijn ook de coalitiepartijen VVD en SP benaderd. Zij gaven aan op dit moment geen reactie te kunnen of willen geven.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2iJSMT0'Geen%20crisis',%20maar%20wel%20hoofdpijn%20op%20de%20Stopera%20door%20nieuw%20erfpachtstelsel
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten