woensdag 30 november 2016

Caféruzie gaat verder op terras; man breekt kaak slachtoffer

De politie heeft beelden vrijgegeven van een zware mishandeling op een terras aan de Marnixstraat.

Het incident vond afgelopen zomer, in de nacht van 13 augustus, plaats. Nadat er in het café al een opstootje heeft plaatsgevonden, gaat de ruzie op het terras van de horecagelegenheid verder.

De dader, die goed in beeld is, loopt op het latere slachtoffer af. Na een schijnbeweging volgt snel een gerichte vuistslag die, met verwoestende kracht, op de kaak van het slachtoffer terechtkomt.

'Het slachtoffer breekt zijn rechter kaak en in zijn linker kaak zit een scheur', vertelt een politiewoordvoerder in het AT5 opsporingsprogramma Bureau 020. 'Hij heeft zes tot acht weken met z'n kaak in een soort framewerk gezeten en kon alleen maar vloeibaar voedsel eten. Ga er maar aanstaan.'

Kijk hier naar alle onderwerpen uit Bureau 020.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gILld1
via IFTTT

Airbnb verwijdert woonadvertentie na zestig dagen zelf van site

De gemeente heeft nieuwe afspraken gemaakt met Airbnb om illegale hotels te bestrijden. Op 1 januari gaan de afspraken in.

De woningverhuursite gaat verhuurders voortaan waarschuwen als zij hun woning bijna zestig dagen hebben verhuurd. Als deze wettelijke grens daadwerkelijk is benaderd zal de adertentie automatisch van Airbnb verwijderd worden. Verhuurders die de juiste papieren hebben, bijvoorbeeld omdatze ze een bed and breakfast runnen, kunnen hun advertentie wel gewoon blijven aanbieden.

Lees ook: Gemeente heeft hulp Airbnb hard nodig bij handhaving tegen illegale hotels

Naast deze maatregel gaat Airbnb meer, nog altijd anonieme, informatie delen met de gemeente. Ook komt er een neighbour tool voor klachten en gaat het gemeeltelijke meldpunt voor overlast van illegale hotels vanaf 2017 dagelijks open. Verder starten Airnbnb en de gemeente een gezamelijke campagne die 'gericht is op verdere promotie van de lokale spelregels.'

Lees ook: Airbnb brengt 575.000 gasten naar Amsterdam

De gemeente geeft aan ook met andere verhuurplatforms vergelijkbare afsrpaken te willen maken.  

Onderhandelingen
Wethouder Ivens onderhandelde maandenlang met Airbnb over een nieuwe overeenkomst. In het oude Memorandum of Understanding werd onder andere geregeld dat de verhuursite toeristenbelasting aan de stad zou gaan afdragen. Maar de nieuwe overeenkomst, die loopt tot en met 31 december 2018, moest wat Ivens betreft verder gaan, vooral in het terugdringen van illegale verhuur. 

'Het zou enorm helpen als Airbnb een bijdrage zou leveren aan het delen van hun data (..) Wij willen dat ze echt een grote rol daarbij hebben. Anders willen we geen overeenkomst met ze', zo verklaarde Ivens in juni tegen AT5. Ook de gemeenteraad dringt er al langere tijd op aan dat de site meewerkt aan het tegengaan van illegale verhuur.

Lees ook: Ivens: 'óf betere afspraken maken met Airbnb, of we maken géén afspraken'

De laatste jaren groeide Airbnb explosief in de stad. In 2015 deelden 14.200 Amsterdammers hun woning via Airbnb, zo blijkt uit cijfers van het bedrijf zelf. In totaal waren er dat jaar twee miljoen overnachtingen bij particulieren.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gIDxIk
via IFTTT

Vijfde editie Amsterdam Light Festival begonnen

Voor de vijfde keer staat Amsterdam in de donkerste weken van het jaar in het teken van licht, met het Amsterdam Light Festival.

Tot en met 22 januari biedt de stad plaats aan tientallen lichtkunstwerken, waarlangs kan worden gevaren of gewandeld.

De vaarroute, die Water Colors is genoemd, gaat langs twintig lichtkunstwerken in de binnenstad. De wandelroute Illuminade voert de loper langs achttien kunstwerken in de Weesper- en Plantagebuurt. Een van de hoogtepunten is The Lace, een zwevend, 10 meter breed beeld dat een interpretatie geeft van een Noord-Hollandse kanten muts.

Lees ook: Vijfde editie Amsterdam Light Festival: 'De eenvoud maakt het juist mooi'

Ook wijst de organisatie op het werk Lightwaves van architectenbureau Benthem Crouwel Architects, dat de wind moet verbeelden. Duizenden ledlampjes vangen onzichtbare luchtstromen en maken die zichtbaar als golven.

De vorige editie van het Amsterdam Light Festival trok 850.000 bezoekers.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fH7zfH
via IFTTT

Bewoners ademen rook in bij brand in matras centrum

Bij een brand in een woning aan de Oudezijds Voorburgwal hebben meerdere bewoners vannacht rook ingeademd.

Vier bewoners hielden uiteindelijk geïrriteerde luchtwegen over aan het brandje in het pand, dat rond 4.40 uur uitbrak. Het vuur ontstond, door nog onbekende oorzaak, in een matras in een woning boven een souterrain. Drie bewoners konden zelfstandig het pand verlaten. Een vierde persoon die in het souterrain lag te slapen werd door de brandweer gered.

Alle vier de bewoners zijn door ambulancepersoneel behandeld, maar er hoefde niemand mee naar het ziekenhuis. De woning heeft de nodige brand- en roetschade opgelopen en is momenteel niet bewoonbaar. 

Beelden: Martin Damen



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gnzm3V
via IFTTT

Veel hulpdiensten naar brandje elektriciteitscentrale Diemen

Een brandmelding zorgde er vannacht voor dat een hoop hulpdiensten uitrukten naar de Nuon-centrale in Diemen

Rond 2.10 uur brak op het terrein aan de Overdiemerweg een kleine brand uit. Meerdere brandweervoertuigen kwamen op de melding af en ook de politie kwam een kijkje nemen.

Wat er precies gebrand of oververhit is geraakt is nog niet bekend. Na ongeveer een kwartier leek de situatie onder controle en keerden de meeste brandweervoertuigen terug naar de kazerne. Bij het incident raakte niemand gewond. 

Beelden: Martin Damen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gNuh1H
via IFTTT

Amsterdam wil in toekomst helemaal geen kunstgrasvelden meer met rubberkorrels

Het Amsterdamse college wil in de toekomst helemaal geen kunstgrasvelden meer met rubberkorrels, wat de uitkomsten van het onderzoek van het RIVM ook zullen zijn.

Dat zei wethouder van der Burg (Sport) vanavond tegen de gemeenteraad. 'We hebben een serieus probleem. Los van het onderzoek van het RIVM. We kunnen hier nu wel met elkaar een technische discussie gaat voeren, maar er is een enorm gebrek aan vertrouwen in de huidige velden.'

Vertrouwensprobleem
Ook al komt het RIVM met een geruststellend rapport, dan wil het Amsterdamse college af van kunstgrasvelden met rubberkorrels. 'Er zijn dan twee redenen om niet meer te werken met deze velden. De eerste: het vertrouwensprobleem. De tweede: het is sowieso niet goed voor het milieu', vertelde Van der Burg.

In Amsterdam liggen volgens de wethouder momenteel 78 kunstgrasvelden waar rubberkorrels in verwerkt zijn. In de toekomst wil Amsterdam overgaan op kokos of kurk. 'Als het wat anders is, kom ik er bij u op terug', beloofde Van der Burg de gemeenteraad. 

Gewoon sporten
Wat betreft het huidige gebruik van de velden volgt het Amsterdamse college de landelijke lijn en het advies van het RIVM. Er kan gewoon gesport worden, maar het advies is wel om daarna te douchen.

Als het rapport van het RIVM, dat voor de kerst gepresenteerd gaat worden, niet genoeg geruststelt dan moeten de huidige kunstgrasvelden met rubberkorrels zo snel mogelijk worden vervangen. De kosten zijn geraamd op 23 miljoen euro. 'Ja dat is een financieel dingetje. Maar dat maakt niet uit. Geld is niet het issue dan. We moeten dat maar regelen met elkaar', sprak de wethouder. 

Capaciteitsprobleem 
Van der Burg liet daarbij nog wel optekenen dat als de velden aangepast moeten worden er een capaciteitsprobleem ontstaan bij de leveranciers: 'In Amsterdam zijn het 78 velden, maar in heel Nederland gaat het om 2000.'

Mocht het rapport wel geruststellen, dan zullen de velden alsnog verdwijnen uit Amsterdam. Dan gaat de voorkeur van het college uit naar een natuurlijke cyclus. 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fFjjiH
via IFTTT

Man neergestoken in West nadat hij dader geen sigaret gaf

In West is vorige maand een man neergestoken nadat hij de dader geen sigaret wilde geven.

Het slachtoffer was op de bewuste avond met zijn vriendin naar de bioscoop geweest bij Pathé Arena. Na afloop gaan ze samen naar het naastgelegen station om de metro pakken. Even nadat de twee zijn ingecheckt loopt er een man met een witte pet door de poortjes die opvallend gedrag vertoont. 

Schreeuwen
Op het perron, waar het stel staat te wachten, begint de man te schreeuwen maar ze besteden er verder geen aandacht aan en reizen verder richting hun bestemming. Als het latere slachtoffer bij metrostation Jan van Galenstraat uitstapt stapt hier ook deze eerder zo luidruchtige man uit. 

Op bewakingsbeelden is te zien dat, vlak nadat het slachtoffer heeft uitgecheckt, een vrouw ook probeert uit te checken maar verhinderd wordt omdat de man met de witte pet door de poortjes loopt op het moment dat zij daar doorheen hoorde te lopen. Maar dit is nog niks vergeleken bij wat er daarna gebeurt.

Worsteling 
De verdachte loopt op straat als hij iemand aanspreekt. De man vraagt om een sigaret. Als het slachtoffer zegt dat hij die niet heeft, wordt hij meteen hard geslagen. Er ontstaat een korte worsteling waarna de man met de witte pet een scherp voorwerp pakt en hiermee in de buik van het slachtoffer steekt. Hierna rent hij weg in de richting van de Johan Broedeletstraat.

Het slachtoffer rent uit angst dat de dader terugkomt weg. Als hij enige tijd later, wanneer hij zich veilig waant, 112 belt blijkt dat hij wond heeft opgelopen in zijn buik. Ook blijkt zijn portemonnee weg te zijn en is zijn mobiel tijdens het wegvluchten op de grond kapot gevallen. 

Herken jij de man op de bewakingsbeelden? Bel dan met de politie via 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gVTkE3
via IFTTT

In Amsterdam: Vinden Rotterdammers ons echt zo arrogant?

020 & 010, het zijn allebei heerlijke steden. Maar vinden ze ons daar aan de Maas echt zo arrogant?! Dat zoekt In Amsterdam voor je uit!

Bekijk de nieuwste In Amsterdam hieronder! Meer afleveringen zien? Abonneer je dan op ons kanaal!



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gliZFd
via IFTTT

ChristenUnie-raadslid over horrormetalband: 'Na vijf minuten luisteren word ik er strontmisselijk van'

Slechts 4 minuten en 59 seconden kan Henk Stoffels van de ChristenUnie naar horrormetalband Carach Angren luisteren, daarna wordt hij er strontmisselijk van.

'Wat ik geloof als Christen is dat er licht en duisternis is. In mijn geval is dit duisternis', zegt Stoffels uit. 'En ook nog eens op 24 december, kerstavond. Wie bedenkt het?'

Lees ook: ChristenUnie Amstelveen gruwelt van 'demonisch' optreden op kerstavond

De muziek wordt door horrormetalband Carach Angren verzonnen, en Amstelveens poppodium P60 programmeerde ze op hun Christmas Metalnight. Directeur van het podium, Gerard Lohuis, legt de boeking uit: 'Wij boeken natuurlijk bands in heel veel verschillende genres, als we die op een bepaalde dag kunnen krijgen dan boeken we ze, ook op kerstavond. Als we een katholieke mis neerzetten krijgen we weer kritiek van anderen.'

De ChristenUnie wil dat het concert wordt afgeblazen en stelt vragen aan het gemeentebestuur. 'Het belangrijkst is dat je gelooft dat er een God is. Dat is het licht. De duivel is het donker. Die twee vechten met elkaar, daar draait de hele wereld om. Dat geloof je, of niet. Maar neem maar van mij aan dat het zo is.'

De bandleden zelf van Karág Angren vinden de ophef erg overdreven. 'Wij zijn een horrormetalband, vertellen horrorverhalen met een hoop theater. We willen ze niet op gedachten brengen, hopen dat ze ervan genieten. Het is alsof je naar een horrorfilm gaat, zo moet je het ook zien.'

Sinds de ophef is de kaartverkoop toegenomen, bevestigt de directeur van P60. 'Met dank aan de ChristenUnie Amstelveen.' 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fEahCF'Na%20vijf%20minuten%20luisteren%20word%20ik%20er%20strontmisselijk%20van'
via IFTTT

Raadsleden willen straatintimidatie tegengaan door 'sisverbod' in te voeren

Naroepen, uitjouwen, het maken van obscene gebaren en sisgeluiden. Als het aan het College ligt, komt hier een verbod op.

Het voorstel is de uitkomst van een lobby van verschillende raadsleden en de petitie Stop Straatintimidatie.

Volgens VVD'er Dilan Yeşilgöz hoort het 'sisgedrag' niet thuis in Amsterdam. 'Het gaat echt om je onwijs onveilig voelen en dat je daardoor bepaalde plekken in de stad gaat vermijden. De mediaterm 'sisverbod' dekt de lading niet, het gaat om veel meer dan dat, zoals uitschelden, uitjouwen en intimidatie.'

Een van de vrouwen die AT5 spreekt, zegt zich niet altijd even veilig te voelen in de stad. 'Fluiten kan ik nog wel tegen, maar opmerkingen... Vooral als het laat is, voel ik me niet altijd even veilig. Dan ben je toch maar een meisje.' Een andere vrouw vraagt zich af hoe de gemeente het verbod gaat aanpakken. 'Je kan moeilijk allemaal politieagenten op de straat hebben lopen.'

Probleemgebieden
Volgens Yeşilgöz is dat niet zo moeilijk. Zij zegt dat de problemen vooral spelen rond bepaalde parken, stationsgebieden en uitgaansgelegenheden. 'Je moet aan de handhavers meegeven dat bijvoorbeeld uitschelden, naroepen en sissen nu ook verboden en strafbaar zijn. En dat ze daar goed op moeten letten.'

Begin dit jaar, toen de discussie al speelde, vond politiehoofdcommisaris Pieter-Jaap Aalbersberg het aanpakken van straatintimidatie niet echt een taak voor politie en handhaving. 'Je mag elkaar ook op straat corrigeren, als samenleving.' Volgens Yeşilgöz kan het nieuwe voorstel wezenlijk een verschil maken.

'Wat er nu voorligt, is een idee om het op te nemen in de lokale vordering', vertelt het VVD-raadslid. 'Dan hoef je, als je last hebt van straatintimidatie, geen aangifte te doen maar kan de handhaver op straat direct ingrijpen.'

Het voorstel van het College ligt nu bij de gemeenteraad, het wachten is tot die het plan goedkeurt.  



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fRhBJT'sisverbod'%20in%20te%20voeren
via IFTTT

Vijfde editie Amsterdam Light Festival begint morgen: 'De eenvoud maakt het juist mooi'

Voor het vijfde jaar op rij start morgen het Amsterdam Light Festival. Dit keer is het thema Amsterdam. Kunstenaars van over de hele wereld werd de vraag gesteld wat zij van de stad vinden.

'Het lijkt driedimensionaal werk, maar het is eigenlijk tweedimensionaal. Het is eigenlijk heel simpel, de eenvoud maakt het juist mooi', aldus festivaldirecteur Raymond Borsboom tijdens een rondvaart door de grachten. 

Lees ook: Amsterdam Light Festival trekt 850.000 bezoekers

Over het festival zelf vertelt Borsboom: 'Het is een festival voor de Amsterdammers, door de Amsterdammers. Het is heel laagdrempelig. We willen lichtkunsten laten zien wat gewoon vrij toegankelijk is. Je kan met je eigen bootje, je kan er langs fietsen, wandelen maar ook gewoon een kaartje kopen bij een rederij.'

Meer dan 500 kunstenaars van over de hele wereld hadden zich aangemeld. Robin is hiervan uitgekozen. 'Dit is een beetje hoe wij, nou ik, Amsterdam door de eeuwen heen heb beleefd. Het gaat over vroeger, het hedendaagse en het toekomstbeeld.'

De organisatie is hard bezig om alles op tijd af te krijgen voor de opening morgen om 17.00 uur. Het festival duurt tot en met 17 januari.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fDBAx6'De%20eenvoud%20maakt%20het%20juist%20mooi'
via IFTTT

Van der Laan: mogelijk weer coffeeshops erbij als er een nieuwe regering is

Als een nieuwe regering anders tegen het coffeeshop-beleid aankijkt dan het huidige kabinet, kunnen er mogelijk weer coffeehops bij komen in de stad. Dat zei burgemeester Van der Laan vanmiddag in de gemeenteraad tijdens een discussie over het zogenoemde 'afstandscriterium'.

De burgemeester gaat de komende tijd nog acht coffeeshops sluiten als gevolg van afspraken die hij heeft gemaakt met toenmalig minister Opstelten. Die shops worden gesloten op basis van het 'afstandscriterium', de zaak zit dan binnen 250 meter van een middelbare school of middelbaar beroepsonderwijs. Van der Laan deed toentertijd die toezegging zodat Amsterdam niet de omstreden wietpas hoefde in te voeren.

Lees ook: Acht coffeeshops nabij scholen moeten sluiten

Aan afspraak voldoen
Van der Laan wil de sluiting van die acht coffeeshops alsnog doorzetten om aan de afspraken met de minister te voldoen. Maar een meerderheid van de gemeenteraad liet vanmiddag blijken hier niet gelukkig mee te zijn. Volgens de partijen GroenLinks, SP en D66 is het een symbolische maatregel en zorgt het er juist voor dat het in de overgebleven coffeeshops drukker wordt en er bijvoorbeeld geen tijd meer is voor goede voorlichting.    

Nieuwe regering
Van der Laan wil zijn afspraken met het kabinet toch nakomen. Wel zei hij dat er een nieuwe situatie kan ontstaan na de verkiezingen. Mocht een nieuwe regering anders tegen het cannabisbeleid aankijken, bestaat wat Van der Laan betreft de mogelijk dat er weer acht of tien coffeeshops bij komen. Dat zal dan niet op de huidige plek zijn, en hangt ook af van de ontwikkeling van de drukte in de stad. De coffeeshop-eigenaren die nu hun zaak moeten sluiten zouden wat de burgemeester betreft dan als eerste in aanmerking moeten kunnen komen om een nieuwe aanvraag te doen.   



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gK4WFU
via IFTTT

Megawinkel Primark Damrak opent morgen de deuren

Kledinggigant Primark opent morgenochtend haar grootste winkel van Nederland op het Damrak. De zogenaamde flagshipstore beslaat ruim 8.000 vierkante meter, verdeeld over zeven verdiepingen.

Dagelijks worden er rond de 10.000 mensen verwacht.

Het is de zestiende winkel in Nederland van Primark. Eerder gingen er vestigingen open in Zoetermeer, Hoofddorp en Rotterdam.

Door de opening van Primark op het Damrak, kunnen 710 mensen aan het werk bij de megawinkel. Het is de bedoeling dat 30 procent van de werknemers eerder werkloos was. Zij zijn geworven met behulp van het Werkgeverspunt Amsterdam, een samenwerking van uitkeringsinstantie UWV en de regiogemeenten. 

De winkel opent morgenochtend om 10:00 uur haar deuren en er wordt een hoop drukte verwacht. AT5 is er live via Facebook bij om de opening te volgen.

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gxEuAk
via IFTTT

Deze week in Bureau 020: Man gestoken omdat hij geen sigaret geeft en zware mishandeling op Marnixstraat

Deze week behandelt het AT5-opsporingsprogramma Bureau 020 de volgende zaken.

Scooterrijders in de stad beroven voetgangers hardhandig van tassen
Er zijn beelden vrijgegeven van de daders van twee verschillende straatroven. Beide slachtoffers hielden hun tassen stevig vast, wat tot gevaarlijke situaties leidde. Een 50-jarige man wordt eerst meters meegesleurd over de grond en een oudere vrouw wordt, omdat zij niet meteen loslaat, het ziekenhuis ingetrapt.

abc5media_video_4
 
Dief met slijptol op zak steelt fiets van schoolplein in Noord
Op 27 juni loopt rond 12.30 uur een man het schoolplein op van een school aan de Buiksloterweg. Hij loopt op één van de fietsen af en blijkt dan goed voorbereid te zijn. Hij trekt een slijptol uit zijn jas, slijpt het slot van een fiets en fietst er daarna vandoor. 
abc5media_video_0
 
Zware mishandeling bij horecagelegenheid, slachtoffer loopt scheur en breuk in kaak op
Als het latere slachtoffer na een opstootje bij een horecagelegenheid aan de Marnixstraat op het terras staat, komt er nog een kale man verhaal halen. De twee wisselen wat woorden, waarna de kale man hem twee rake klappen geeft. Het slachtoffer breekt zijn rechter- en scheurt hierbij zijn linkerkaak. 
abc5media_video_1
 
Aanrander bij afslag S112 probeerde al eerder voorbijganger van fiets te trekken
De man die op 6 november een vrouw van haar fiets trok, mishandelde, aanrandde en haar fiets stal is nog steeds niet gepakt. Daarom zijn er nu nieuwe beelden vrijgegeven. Op de beelden is te zien dat de man al eerder een fietser probeerde te pakken, maar deze niet bijhield. Even later slaagt hij hier dus wel in. 
abc5media_video_2
 
Man wordt neergestoken omdat hij geen sigaret wil geven
Een 20-jarige man reist, na een bioscoopbezoek bij de Arena, met de metro naar de Jan van Galenstraat. Een man, die hij eerder al zag op station Bijlmer Arena, stapt hier ook uit. Even later wordt het slachtoffer aangesproken door deze man met de vraag of hij een sigaret heeft. Als hij nee zegt krijgt hij direct een klap, waarna een worsteling ontstaan en hij gestoken wordt met een scherp voorwerp. 
abc5media_video_3



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gxyqaS
via IFTTT

Straatrovers slepen toerist meters mee langs Amstel

Een 50-jarige toerist is op 13 oktober van zijn tas beroofd langs de Amstel. Het slachtoffer werd door twee mannen op een scooter van achter benaderd, en vervolgens meters meegesleurd.

De toerist heeft nog moeite gedaan om zijn tas niet los te laten. Maar op het moment dat de scooterrijder meer gas gaf, nam hij het besluit dit toch te doen. Het slachtoffer heeft aan dit alles een pijnlijke heup overgehouden.

Wibautstraat
Een dag eerder, op 12 oktober, is een vrouw het slachtoffer van een straatroof op de Wibautstraat. Ook hierbij hebben de daders het gemunt op een tas. De vrouw kwam ten val, op het moment dat de straatrovers aan de tas rukten. Ze zag nog wel kans om haar tas vast te houden.

Klaarblijkelijk waren de daders hier niet van gediend, één van de mannen stapte af en schopte de vrouw meerdere keren in het gezicht. Haar verwondingen waren dusdanig, dat ze moest worden opgenomen in het ziekenhuis. De straatrovers zijn er uiteindelijk met haar tas vandoor gegaan.

In het onderzoek naar beide straatroven zijn nu beelden vrijgegeven. Meer over deze zaken vandaag in ons programma Bureau 020.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fQMkXp
via IFTTT

Woning in Indische Buurt gesloten omdat er vanuit gedeald werd

Burgemeester Van der Laan heeft vandaag een woning aan het Kramatplantsoen in de Indische Buurt gesloten.

Uit politieobservaties blijkt dat vanuit de woning (hard)drugs wordt gedeald. Bovendien werd in de woning is een handelsvoorraad van harddrugs aangetroffen, een stroomstootwapen en apparatuur ten behoeve van een hennepkwekerij. Daarom heeft de burgemeester besloten om de woning per direct voor drie maanden te sluiten



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fLkHM0
via IFTTT

OM compleet verrast door boek van Astrid Holleeder

Het Openbaar Ministerie zegt volledig te zijn verrast door de publicatie van het boek Judas van Astrid Holleeder. 'Het was een complete, onaangename verrassing voor ons.'

Aanklager Joris Beliën zei dat vanmiddag tijdens de negende pro-formazitting van de zaak tegen Holleeder. 'Als wij op de hoogte waren geweest, hadden we hooguit kunnen zeggen dat we publicatie onwenselijk achtten. Wij betreuren excessieve media-aandacht die wederom is ontstaan na verschijnen van het boek Judas.' 

Het OM zit met de onverwachte mediahausse in de maag maar zegt niet bang te zijn voor beïnvloeding van de rechtbank. 'Zij is als een geen ander in staat het oordeel te baseren op het strafdossier.Het boek is een testament van de persoon Astrid Holleeder, geen verklaring van de getuige Astrid Holleeder.'

Bovendien heeft Holleeder de aandacht ook grotendeels aan zichzelf te denken, vindt het OM. Holleeder omarmde na zijn vrijlating in 2012 zijn nieuwe imago van knuffelcrimineel. 'Als je zó de aandacht op jezelf vestigt en je wordt aangehouden, dan is het niet meer dan logisch dat die media er aandacht aan besteden.'

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gFQW3F
via IFTTT

Burgemeester: mogelijk definitieve sluiting Coffeeshop The Power

De burgemeester overweegt om coffeeshop The Power in de Sarphatistraat definitief te sluiten door het intrekken van de gedoogvergunning.

Coffeeshop The Power is dit jaar reeds twee keer beschoten. De eerste keer gebeurde dat in januari waarna de shop voor drie maanden dicht ging. Afgelopen mei ging de zaak weer open, maar een week later werd de shop opnieuw beschoten. En in november werd ook de woning erboven beschoten. 

Lees ook:  Coffeeshop The Power opnieuw beschoten en dichtgetimmerd

 In de gemeenteraad stelde raadslid Diederik Boosma vragen over de coffeeshop nadat hij bezorgde geluiden van omwonenden hoorden. De burgemeester zei vanmiddag een overleg te hebben met bewoners. 'Hier is veel gebeurd en alles is nu open' stelde Van der Laan. Het stopzetten van de gedoogverklaring is daarbij niet uitgesloten maar ook andere opties liggen nog op tafel. De burgemeester gaf aan eerst met de bewoners in overleg te gaan en daarop vooruitlopend nog niet te veel te willen zeggen.

Lees ook: Woning boven dichtgetimmerde coffeeshop Sarphatistraat beschoten

De bewoners lieten via brieven aan de gemeenteraad weten zich ernstige zorgen te maken. Zij willen dan ook niet dat er opnieuw een coffeehop komt in de straat: 'Wij verzoeken u dringend om de coffeeshop definitief te sluiten. Tevens verzoeken wij u met klem om een andere bestemming dan een coffeeshop aan dit pand te geven. Het is meer dan aannemelijk dat er wederom geschoten gaat worden bij een heropening. Met wellicht deze keer wel ernstige gevolgen voor passanten en omwonenden.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gFuJTy
via IFTTT

Vier heel vroege Rembrandts te zien in Rembrandthuis

In het Rembrandthuis zijn vanaf morgen vier schilderijen van Rembrandt te zien die hij schilderde toen hij net de puberteit was ontgroeid.

De kleine schilderijen beelden vier zintuigen uit: het zicht (de brillenverkoper), het gehoor (drie zangers), de reuk (de flauwgevallen patiënt) en het gevoel ofwel de tastzin (de operatie). Rembrandt heeft mogelijk ook het vijfde zintuig, de smaak, in olieverf vastgelegd, maar van dat werk ontbreekt elk spoor.

Rembrandt schilderde de werken in Leiden in 1624, toen hij zeventien of achttien was. Het is de eerste keer dat deze vier vroege Rembrandts bij elkaar te zien zijn in Nederland. Lange tijd waren er maar drie panelen bekend. Vorig jaar dook het schilderij van de reuk op bij een veiling in New Jersey en eindigde in handen van de New Yorkse kunstverzamelaar Robert Kaplan, wiens Leiden Collection ook eigenaar is van de panelen over het gehoor en de tastzin. 

De vroege Rembrandts zijn vanaf morgen te bewonderen in het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat. De expositie duurt tot en met 12 februari.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fKWx4t
via IFTTT

Enorm gat in fietspad Zuidoost gerepareerd

Het is enorm gapend gat in het fietspad van het Bullewijkpad in Zuidoost dat vandaag gemaakt moet worden. Gisteren verzakte het fietspad nadat er een waterleiding was gesprongen.

Het herstel van het fietspad neemt nog enkele dagen in beslag. Fietsers hoeven overigens niet om te fietsen, laat het stadsdeel weten. 'Het lek van de waterleiding heeft niks te maken met de werkzaamheden aan de Gaasperdammerweg of de IXAS. Het heeft ook niks te maken met zware voertuigen.' 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2g65GFt
via IFTTT

Extra particuliere handhavers in het Centrum tegen overlast

Burgemeester Van der Laan wil dat er meer particuliere handhavers in de binnenstad komen om de overlast tegen te gaan. Hij wil daarom een eerder vastgesteld maximum van particuliere handhavens loslaten. Dat schrijft hij aan de gemeenteraad.

Volgens de burgemeester is het aantal gemeentelijke handhavers niet voldoende, vooral  in de avond en 's nachts.  Zakkenrollers, nepdrugsdealers en dronken toeristen zorgen met name op de Wallen voor extreme overlast. Daarom werd eerder al besloten om ook externe beveiligers en handhavers in te huren, maar daar zat tot nu toe een maximum aan van 25.

Maar dat aantal wil de burgemeester nu loslaten. 'De vraag naar flexibele inzet van handhavers blijft bestaan en neemt steeds meer toe', aldus Van der Laan. 'Deze inzet is ook nodig vanwege de toenemende vraag naar handhaving tijdens avond, nacht en weekenden en het lastiger kunnen invullen vanuit eigen capaciteit.' 

Lees ook: 'Wallengebied bezwijkt onder enorme toeristendruk'

Eerder heeft burgemeester Van der Laan al besloten dat er een speciaal politieteam komt voor de binnenstad. Dat nog op te richten team van handhavers uit de politie en gemeente zal opreren vanuit politiebureau Nieuwmarkt in het Wallengebied. 

Lees ook: Er komt een speciaal politieteam voor overlast in de binnenstad

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fCg7oa
via IFTTT

Agent die op vluchtende Luciano D. schoot niet vervolgd

De agent die in januari dit jaar het vuur opende op de auto met daarin de voortvluchtige Luciano D. wordt niet vervolgd.

Luciano D. zat tot Oudjaarsdag in een jeugdinrichting in Lelystad voor een poging tot overval en bedreiging. Op 31 december mocht hij onder begeleiding naar een begrafenis van een goede vriend. Maar hij sloeg die dag op de vlucht. 

De politie hield de auto waarin D. zat tegen om hem aan te houden. Terwijl de drie andere inzittenden uitstapten, kroop Luciano vanaf de passagiersstoel achter het stuur. Hij ging er plankgas vandoor en negeerde de bevelen van de agenten. Agenten proberen het voertuig nog tegen te houden en één opende gericht het vuur. 

Luciano D. werd door een kogel in zijn elleboog geraakt. Het geweld was rechtmatig, zo oordeelde het Openbaar Ministerie. 'Het was bekend dat hij mogelijk een vuurwapen zou hebben. De politie heeft aan meermalen te kennen gegeven dat hij was aangehouden. Vervolgens greep Luciano D. met zijn hand naar een zak, waardoor de indruk ontstond dat hij naar zijn vuurwapen greep.'

abc5media_video_0



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gwmCpr
via IFTTT

Vandaag negende pro forma-zitting tegen Willem Holleeder

De negende pro-formazitting tegen Willem Holleeder is vandaag om half twee. Het is de eerste rechtszaak sinds het verschijnen van het boek Judas, van zijn zus Astrid Holleeder.

Er wordt verwacht dat het Openbaar Ministerie en de verdediging op het boek, dat gaat over de familiegeschiedenis van Holleeder, zullen ingaan. Toen het boek werd gepubliceerd, waren het OM en de verdediging ongenaam verrast.

Holleeder staat terecht voor betrokkenheid bij en opdracht geven tot meerdere liquidaties. Doordat de 'topcrimineel' net nieuwe advocaten heeft, wordt de zaak nog niet inhoudelijk besproken.

AT5-verslaggever Mark Schrader zal bij de zaak aanwezig zijn en hierover twitteren. U kunt hem via AT5 volgen.

Lees ook: Boek Astrid Holleeder in een dag uitverkocht



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gIJ79Z
via IFTTT

ChristenUnie Amstelveen gruwelt van 'demonisch' optreden op kerstavond

Horrormetalband Carach Angren komt de kerstavond in poppodium P60 in Amstelveen opluisteren en dat is tegen het zere been van de plaatselijke ChristenUnie.

De partij heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de in hun ogen satanische metalband. 'Is dit de geschikte voorbereiding voor het feest van het Licht, het Kerstfeest?', vraagt de ChristenUnie zich af. 

'Dit is zo donker als wat'
Burgerraadslid Henk Stoffels van de partij maakt zich zorgen om de geestelijke gezondheid van de jeugd. 'Als je een paar biertjes drinkt bij het uitgaan, heb je de volgende ochtend koppijn. Na drugsgebruik voel je het wat meer maar dit. Er bestaat in de wereld licht en donker, dit is zo donker als wat.'

Maar wat is volgens Stoffels nou het gevaar van de muziek? 'Dit soort muziek nestelt zich in het geestelijke. Het gevaar is dat je naar het donkere wordt toegetrokken, naar het kwade. Dat kan in het uiterste geval leiden tot daden zoals Tristan van der Vlis en Anders Breivik die hebben aangericht.'

abc5media_image_1

Duivelse aankondging
'Op kerstavond ontketent Carach Angren de demonen en duivelse hekserij in Amstelveen!', wordt er in de aankondiging van P60 beloofd. En: 'ls het koude zweet je langs de rug loopt, het kippenvel je bekruipt, je hart een slag overslaat en angst je in een wurggreep houdt, dan weet je dat je in het horrorrijk van Carach Angren bent getreden.' 

De band komt in Amstelveen zijn laatste album This is no Fairytale promoten. De thematiek van het album druist in tegen alles waar de ChristenUnie voor staat. 'Het bevat een gruwelijk verhaal over een krankzinnige vader, een aan de drugs en drank verslaafde moeder en twee angstige kinderen die de meest verschrikkelijke dingen meemaken.'

Subsidieverstrekking P60
Als het aan de ChristenUnie ligt gaat het gemeentebestuur ook naar de subsidieverstrekking van P60 kijken. 'Is het college bereid de voorwaarde te verbinden dat optredens van dit soort metalbands met donkere spirituele invloeden niet zal plaatsvinden.'

Carach Angren is een Limburgse metalband sinds 2004 een reputatie heeft opgebouwd met meeslepende liveoptredens:



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fC07CE'demonisch'%20optreden%20op%20kerstavond
via IFTTT

dinsdag 29 november 2016

El Ghazi sluit met frisse moed weer aan bij hoofdmacht Ajax

Morgen mag Anwar El Ghazi weer aansluiten bij het eerste elftal van Ajax. De aanvaller was voor een maand teruggezet naar Jong Ajax na een incident met trainer Peter Bosz. 'De lucht is geklaard, er staat een streep onder.'

El Ghazi kreeg het vorige maand op een training aan de stok met Bosz toen hij te horen kreeg dat hij niet bij de selectie zou zitten voor de wedstrijd tegen Excelsior. 'Ik heb mijn excuses aangeboden en die zijn aanvaard. Ik ben hartstikke blij, wil weer graag voor het eerste spelen en met doelpunten en assists net zo belangrijk zijn als vorig seizoen', zegt El Ghazi vandaag in De Telegraaf

Bij Jong Ajax liet El Ghazi in ieder geval zien met vier doelpunten het voetballen niet verleerd te zijn. 'Hoewel het een straf was, heb ik het heel erg naar mijn zin gehad.(...) Elke keer als ik op het veld stond, was ik blij. Op wedstrijddagen leefde ik op, wist ik dat ik in de basis stond en wilde ik knallen.'

En in januari ziet El Ghazi kansen voor zichzelf in het eerste als vaste keus Bertrand Traoré met zijn land aan de Africa Cup meedoet.

Lees ook: El Ghazi uit selectie gezet na woordenwisseling met Bosz



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gHtG36
via IFTTT

Omstreden Abou Jahjah gaat voor studentenblad Propria Cures schrijven

De controversiële Belgisch-Libanese publicist Dyab Abou Jahjah gaat schrijven voor het satirische studententijdschrift Propria Cures. Dat heeft het blad woensdag bekendgemaakt. De auteur is zes nummers lang gastredacteur.

Abou Jahjah is zes nummers lang gastredacteur, laat het blad vandaag weten. Jahjah kreeg bekendheid nadat hij in België de Arabisch-Europese Liga oprichtte. Hij kwam afgelopen zomer veel in het nieuws in aanloop naar zijn optreden in het VPRO-programma Zomergasten.

Uitgeverij De Bezige bood hem in februari een contract aan omdat het zijn boek Pleidooi voor radicalisering wilde uitgeven. Daarop stapten onder anderen de schrijvers Tommy Wieringa en Jessica Durlacher op. Columnist Theodor Holman en schrijver Leon de Winter hadden destijds felle kritiek op de uitgeverij.

Propria Cures trekt zich weinig aan van de controverses rondom Abou Jahjah. 'Op de redactieburelen is kalm gereageerd op het nieuws van Abou Jahjahs komst.' Propria Cures werd in 1890 opgericht en veel bekende schrijvers hebben aan het blad meegewerkt. Onder hen zijn J. Slauerhoff, Hugo Brandt Corstius en Renate Rubinstein, maar ook Menno ter Braak en Mensje van Keulen.

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gEuEiG
via IFTTT

Daklozen in voormalige gevangenis: 'Beter dan de straat, het is wel warm'

Vanwege de vrieskou mogen daklozen weer naar de winterkoudeopvang. Dit jaar is die voor het eerst gevestigd in de oude gevangenis in de Havenstraat.

Vanaf 16.30 uur kunnen dak- en thuislozen hier iedere dag naar binnen voor een douche, warme maaltijd en ontbijt. De locatie is voor sommige wel even wennen. 'Dit weet ik nog, dit was een zware criminelengebouw', aldus een van de daklozen. 'Nu moeten we hier slapen. Ik zal afzien, maar het is beter dan de straat. Het is wel warm.' 

Lees ook: Winterkoudeopvang vanaf maandag weer open voor daklozen

Toen de winterkoudeopvang nog niet open was probeerde hij op allerlei manieren warm te blijven. 'Soms had ik sleutels gekopieerd van mijn familieleden, neven bijvoorbeeld. Dan sliep ik in hun auto voordat zij gingen werken.'

Macaroni
De eerste nacht maakten 128 dak en thuislozen gebruik van de opvang. Volgens Sara van der Veer van het Leger des Heils werd het avondeten goed ontvangen. 'Ik weet dat ze gisteravond vooral heel blij waren met de warme hap. Ik heb nog geen kritiek gehoord op de macaroni die we toevallig hadden.'

De winteropvang is nog open tot 1 april.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gh7Kxj'Beter%20dan%20de%20straat,%20het%20is%20wel%20warm'
via IFTTT

Hennepplantage ontdekt bij brand in woning Bilderdijkkade

Bij een brand in een woning aan de Bilderdijkkade in West is vanavond een hennepplantage ontdekt.

Rond 16.50 uur werd er een brandlucht geroken, waarna de brandweer werd ingeschakeld. Er bleek inderdaad brand te zijn en de rook trok door meerdere portiekwoningen. Zo liepen de buren ook schade op door de brand.

De plantage is later op de avond door een gespecialiseerd bedrijf ontmanteld.

Beelden: Lorenzo Derksen / Inter Visual Studio



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fJdSuj
via IFTTT

Asbest opgeruimd in Sloten, afzetting opgeheven

Een saneringsbedrijf heeft al het asbest dat is vrijgekomen tijdens de brand aan de Slimmeweg in Sloten opgeruimd.

Het hele gebied is daarom schoon en weer vrijgegeven, zo meldt stadsdeel Nieuw-West vanavond. De brand ontstond vannacht rond 2.00 uur. Omdat er asbest vrij kwam en het relatief hard sloot de politie uit voorzorg een aantal omliggende straten af.

Twee woningen in de nabijheid van de loods zijn vandaag uit voorzorg schoongemaakt. De bewoners zijn inmiddels weer naar huis. Basisschool Het Bovenland en kinderopvang AllKidsz bleven vadnaag uit voorzorg dicht, maar zijn morgen weer open.

Lees ook: Asbest vrijgekomen bij grote brand in loods in Sloten



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gGuKTA
via IFTTT

Gesprongen waterleiding slaat enorm gat in fietspad Zuidoost

Het Bullewijkpad in Zuidoost is vandaag verwoest door een gesprongen waterleiding.

In de buurt vinden al maanden werkzaamheden plaats aan de A9, maar daar heeft dit incident volgens stadsdeel Zuidoost niets mee te maken. Vanwege het enorme gat worden fietsers voorlopig omgeleid.

Het herstel van het fietspad duurt waarschijnlijk tot het einde van de week.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gGlKxE
via IFTTT

Automobilist zeven keer betrapt op rijden zonder rijbewijs

Een bestuurder van een auto met aanhanger is vandaag opnieuw tegen de lamp gelopen omdat hij rondreed zonder geldig rijbewijs.

Tijdens een dynamische verkeerscontrole werd de man door politiestudenten gecontroleerd in Diemen, omdat ze bezig waren met het het controleren van aanhangers. Het rijbewijs van de man bleek sinds april vorig jaar te zijn ingevorderd. 

Het was volgens de politie Diemen Ouder-Amstel de zevende keer dat de bestuurder hiervoor een bekeuring kreeg. De aanhanger die de man gehuurd had was overigens wel in orde.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2g31XbP
via IFTTT

Gemaskerd duo bedreigt snackbarpersoneel met pistool in Zuidoost

Twee mannen hebben rond 20.30 uur een snackbar aan Wisseloordplein in Zuidoost overvallen. Ze dreigden daarbij met een pistool.

De politie is op zoek naar de overvallers en heeft een Burgernetmelding verspreid. Het gaat om twee gemaskerde mannen, omdat ze met een pistool dreigden wordt gewaarschuwd niet zelf in te grijpen maar 112 te bellen. Mogelijk is het duo richting de W-buurt gevlucht.

In de buurt hebben de afgelopen maanden al meerdere overvallen plaatsgevonden, waarvan twee keer in korte tijd bij de Jumbo aan Wisseloord. De overval van vanavond vond plaats bij Loutf's halal frikadellensnackbar.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gu4wnI
via IFTTT

Aanrander Weesperzijde ging eerst achter andere fietser aan

De man die op 6 november een vrouw aanrandde en mishandelde op de Weesperzijde blijkt vlak daarvoor achter een andere fietser aan te zijn gerend.

Dat was te zien op bewakingsbeelden die vanavond werden getoond in Opsporing Verzocht. De fietser, volgens de politie vermoedelijk een vrouw, kwam echter op zo'n hoog tempo langs dat de aanrander het opgaf. Dertig seconden later volgde het slachtoffer, een jonge vrouw die op weg was naar Diemen. 

De aanrander duwde de vrouw van haar fiets, waarna hij haar naar het grasveld sleepte. Daar werd ze geschopt, geslagen en betast. Ze verzette zich daarbij fel. Na een paar minuten ging de man er plotseling vandoor op de fiets van het slachtoffer.

De politie is nog steeds naar de dader op zoek, het gaat om een man van circa dertig jaar oud met een lichtgetinte gelige huidskleur. Vorige week werd er al een compositietekening van hem verspreid.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gD3XLu
via IFTTT

In Amsterdam: Chefkok Nigel geeft tips voor aantrekkelijk ontbijt

Wat moet je een aantrekkelijke vrouw 's ochtends te eten aanbieden? Chefkok Nigel van de Horst legt het uit.

AT5's In Amsterdam ging bij Van der Horst langs. 'In Amsterdam kun je best wel eens een wilde nacht beleven. Ik ga je laten zien met welk broodje jij diegene kan inpakken. Want je kunt ook gewoon een plakje ham op een broodje smijten, maar daardoor komt ze niet bij je terug.'

Bekijk de recepttips hier:

Vergeet vooral niet te kijken naar de vorige afleveringen van In Amsterdam!



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gtKk5u
via IFTTT

Oersoep in Beurspassage: 'Less is more vind ik zo'n waanzin'

Het groene glazen kunstwerk in de nieuwe Beurspassage tussen het Damrak en de Nieuwendijk is af en heet 'oersoep'.

De reacties op straat zijn verdeeld. 'Ik vind het hartstikke kitsch', aldus een voorbijganger. Een ander vindt de Beurspassage juist mooi geworden. 'Het is kitscherig. Het is niet echt. Maar het is zo goed gedaan', aldus de vrouw. 'En mooie kitsch, is prachtig.'

Volgens Iris Roskam, de kunstenaar die verantwoordelijk is voor de nieuwe passage, snappen mensen de betekenis van 'kitsch' niet. 'Kitsch is nep. Er is hier niks, helemaal niks nep. Alles is echt. Less is more, echt, daar kan ik helemaal niks mee. Dat vind ik zo'n waanzin. More is more, dat is toch veel logischer?'

Lees ook: Beurspassage wordt kunstwerk: 'Geweldig' of 'een ontplofte Xenos'?



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gFG963'Less%20is%20more%20vind%20ik%20zo'n%20waanzin'
via IFTTT

Restaurant Fifteen failliet verklaard

Restaurant Fifteen in het Oostelijk Havengebied is vanmiddag failliet verklaard.

Dat meldt Het Parool. Het restaurant leidde onder meer werkloze jongeren op. In 2012 presenteerde de Britse TV-kok Jamie Oliver zijn nieuwste boek in het restaurant. De huurachterstand is inmiddels echter opgelopen tot 200.000 euro.

De medeoprichter van het restaurant zou wel van plan zijn om een doorstart te maken in een kleiner pand. Het restaurant is vanavond nog wel open.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gtjvyf
via IFTTT

Bewoners zijn urine, kots en agressieve drugsdealers in de portiek zat

Of het zijn plassen urine en kots, slapende zwervers of agressieve drugsdealers. Bewoners van het appartementencomplex aan de Zwaneburgwal en de Verversstraat komen bij thuiskomst in hun portiek de smerigste dingen tegen.

En de bewoners komen nu in actie, ze willen samen met woningcorporatie Ymere de overlast bestrijden door hekken te plaatsen. 'Lelijk in het straatbeeld', vindt de welstandscommissie die het tegenhoudt.

'Ja, smaken verschillen maar laten we er niet aan voorbijgaan dat dit een groot probleem is', zegt Coen Springelkamp van Ymere. 'Je bent te bang om naar huis te gaan. Ik ga soms met begeleiding mijn huis in omdat ik alleen niet durf', zegt een bewoonster.

En er wordt al jaren over de overlast geklaagd maar zonder resultaat, op eigen initiatief hebben de bewoners maar een plasdriehoek geplaatst. Het stadsdeel zegt geen hekken te gaan plaatsen, wel willen ze meer handhavers inzetten. Maar dat is niet naar de zin van de bewoners: 'Dan worden ze wakker gemaakt, weggestuurd en vervolgens zijn ze er de volgende avond weer.'

Er is nu een brief aan de burgemeester geschreven in de hoop dat er vanuit het stadhuis iets gedaan wordt. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gFmdjD
via IFTTT

Tiplijn illegale verhuur vanaf komend voorjaar permanent geopend

Het telefoonnummer waar Amsterdammer overlast van illegale vakantieverhuur kunnen melden is vanaf voorjaar het hele jaar bereikbaar.

De gemeente draait 2015 proef en werd na positieve resultaten in 2016 herhaald. De lijn werd geopend rondom drukke periodes zoals Pasen, tijdens de zomer en rondom het Amsterdam Dance Event. Het blijkt een succesvolle manier om illegale hotels te vinden.

Een melding leidt direct tot actie van een speciaal interventieteam dat erop af gaat. In geval van een overtreding volgt een boete en krijgt de melder een bericht over de afhandeling. Volgens wethouder Laurens Ivens is het goed dat Amsterdammers zelf actief mee kunnen helpen de overlast van illegale vakantieverhuur terug te dringen.

Bewoners kunnen doordeweeks tijdens kantooruren en vanaf donderdag tot en met zondag tot 21:00 uur ‘s avonds bellen met 14020 of contact opnemen via internet.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gFmR0w
via IFTTT

135 extra marechaussees gaan helpen bij beveiliging Schiphol

Vanaf volgende zomer kunnen 135 marechaussees extra worden ingezet voor de bewaking van luchthavens, met name op Schiphol.

Het kabinet heeft hiervoor eerder 17 miljoen euro vrijgemaakt. De capaciteit van de Koninklijke Marechaussee staat momenteel onder druk. De dienst heeft het de afgelopen jaren extra druk gekregen door onder meer de toestroom van vluchtelingen en de dreiging van terrorisme.

De marechaussee is daardoor meer mensen kwijt aan de bewaking van grenzen, openbare gebouwen en luchthavens. Ook de toename van het aantal luchtvaartpassagiers speelt een belangrijke rol. Op Schiphol werden dit jaar al extra mensen ingezet bij de marechaussee.

Om de werkdruk op de dienst verder te verminderen komen er onder meer dertig extra automatische grenspassages (zogenoemde e-gates) op Schiphol.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fyzcYu
via IFTTT

'Laat je heilige koe maar achter in een brandende tunnel'

De Coentunnel is gisteravond anderhalf uur dicht geweest in beide richtingen in verband met een autobrand. De vraag is dan ook: hoe handel je als automobilist in zo'n situatie?

Frank Boer van de Verkeersinformatiedienst (VID) doorliep onlangs een brandscenario in een afgesloten tunnel. 'Je moet niet in paniek raken. Je moet rustig je auto achterlaten. En dat is voor veel mensen ook wel een dingetje, je heilige koe zomaar achterlaten in een brandende tunnel. Maar doe het maar.'

Lees ook: Verkeerschaos op A10 West na brandende auto in Coentunnel

Na de brand wordt de rook door Rijkswaterstaat zo snel mogelijk uit de tunnel geblazen. 'En dan moet je rustig aan de tunnel verlaten en door de nooduitgang naar buiten. Dan kom je in een hele smalle gang terecht en dan moet je naar buiten geleid worden. Daar staat Rijkswaterstaat met koffie en soep, of niet.'

Een autobrand in een tunnel op de A10 komt volgens Rijkswaterstaat gemiddeld een tot twee keer per jaar voor.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gCsoIY'Laat%20je%20heilige%20koe%20maar%20achter%20in%20een%20brandende%20tunnel'
via IFTTT

Onterecht schietende agent krijgt werkstraf

De agent die in augustus 2014 in Zuidoost een man in zijn been schoot, is veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur.

De rechter oordeelde dat de agent een 'onjuiste keuze' heeft gemaakt door bij de aanhouding op de verdachte te schieten. Hij is veroordeeld voor het plegen van zware mishandeling. De straf komt overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

Fysieke gevolgen voor rest van leven
Het incident gebeurde toen het slachtoffer zich hevig verzette bij zijn arrestatie. De kogel belandde via het linkerbovenbeen in de rechterenkel en het slachtoffer kampt de rest van zijn leven met de fysieke gevolgen van de aanhouding.

Lees ook: Schietende agent Zuidoost voor de rechter

Bij het bepalen van de straf heeft de rechtbank er rekening mee gehouden dat de agent toen het gebeurde nog jong was en relatief weinig ervaring had. De man is door blijven werken en heeft volgens het OM alleen maar goede beoordelingen gekregen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fN0yZp
via IFTTT

Politie gebruikt fietswiel tijdens inval in huis cokedealer

De politie heeft beelden vrijgegeven van de aanhouding van een vermoedelijke drugsdealer. De verdachte werd door ruim tien agenten van zijn bed gelicht.

De man zou bij een bende horen die op huurfietsen drugs bracht bij mensen die via de mobiele telefoon bestellingen deden. Dat gebeurde vooral rond in de grachtengordel. In totaal zijn er de afgelopen weken acht verdachten opgepakt. Twee werden na een deal op heterdaad betrapt, de anderen rond 15 november bij meerdere invallen in de stad.

Van een van die invallen heeft de politie beelden gemaakt. Te zien is hoe de agenten erachter komen dat er een hond in de woning rondloopt, waarna er een collega met een fietswiel naar binnen komt. Wanneer een hond daarin bijt, verliest hij zijn grip als de kop meegaat in de draaiende beweging van het wiel.

De aanhouding verliep verder zonder problemen, de verdachte is in trainingspak naar het politiebureau overgebracht. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2g1OzEK
via IFTTT

Medewerker NS tegen de grond geslagen op Centraal Station

Een medewerker Veiligheid en Service van de NS is afgelopen nacht zwaar mishandeld op het Centraal Station. De NS spreekt van een zeer kwalijke zaak.

De mishandeling vond plaats tussen 4.00 en 4.30 uur. Een man wilde zonder treinkaartje toegang krijgen tot het gesloten station, maar werd door de medewerker tegengehouden. De man sloeg vervolgens de medewerker in het gezicht. Hij kwam ongelukkig te val en raakte gewond aan zijn linker elleboog en rechterhand. De medewerker is vervolgens behandeld in het ziekenhuis, zijn hand zit in het gips. Een woordvoerder van de NS laat weten dat hij voorlopig niet kan werken.

De woordvoerder noemt de mishandeling onacceptabel: 'Handen af van onze medewerkers'. De man is volgens haar een bekende van de politie en was eerder door agenten al weggestuurd bij het station. Het is niet bekend of de man opgepakt is.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fMAnlx
via IFTTT

Huis kopen op oververhitte woningmarkt? AT5 is op zoek naar jouw verhaal

Met veertig stellen tegelijk een appartement bekijken. 60.000 euro boven de vraagprijs bieden zonder het huis gezien te hebben. Of een makelaar die je bij de bezichtiging van een huis niet eens een bouwjaar kan noemen. De Amsterdamse woningmarkt is totaal oververhit.

Heb jij dit soort voorbeelden als huizenkoper, of verkoper meegemaakt? Dan is AT5 voor een online reportage op zoek naar jou! Beschrijf je verhaal in een paar regels en mail naar wonen@at5.nl. Zet er ook even je telefoonnummer bij, dan bellen we je terug voor een kort interview.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gBUIv1
via IFTTT

Bende cokedealers opgerold: 'Met een huurfiets van deur tot deur'

De politie heeft de afgelopen weken acht cokedealers aangehouden. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar drugshandel in de stad. Vier van hen zitten nog vast. De andere vier zijn op vrije voeten, maar blijven verdachten.

Dat meldt de politie vanmiddag. De dealers hadden een creatieve manier om de drugs te verspreiden. Met een mobiele telefoon en een huurfiets wisten ze van deur tot deur de cocaïne rond te brengen, zo meldt het Parool. De klantenkring van de bende bevond zich vooral in de grachtengordel. 

Wikkels coke
Na zo'n deal werden twee verdachten door de politie aangehouden. Zij hadden op dat moment nog een grote hoeveelheid coke bij zich. In één van de doorzochte woningen werden ook nog kluizen, geld, voertuigen en de mobiele telefoons in beslag genomen. De overige verdachten werden rond 15 november gepakt bij een grote politieactie in de stad. Het gaat om verdachten in de leeftijd van 26 tot 52 jaar uit Amsterdam, Diemen en Hoorn.

Reden dat het nieuws van de aanhoudingen nu pas bekend wordt gemaakt, is omdat een aantal verdachten tot voor kort in beperking zat. Dat houdt in dat ze met niemand contact mogen hebben, behalve hun advocaat. 

 

 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gf1tCe'Met%20een%20huurfiets%20van%20deur%20tot%20deur'
via IFTTT

Ook stadsbestuur is om: gesis en andere straatintimidatie strafbaar stellen

Het stadsbestuur wil dat er opgetreden wordt tegen straatintimidatie. Als het aan het college ligt wordt gesis strafbaar.

Lees ook: VVD trekt ten strijde tegen straatintimidatie

Het college steunt een initiatiefvoorstel van de VVD en het CDA en wil hiermee zichtbaar maken dat de stad 'geen enkele vorm van straatintimidatie tolereert'. Naast een aanpassing van de gemeentelijke verordening, waar de gemeenteraad nog goedkeuring aan moet geven, komt er ook meer aandacht voor preventie op scholen.

Het handhaven van straatintimidatie is ingewikkeld, omdat er bewijs moet zijn van een overtreding. Het stadsbestuur wil anonieme toezichthouders inzetten die actief moeten optreden.

Lees ook: Hoofdcommissaris ziet niets in strafbaar stellen straatintimidatie

Het is de vraag of hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg blij zal zijn met de wetswijziging. 'Je kunt makkelijk iets strafbaar stellen, maar wat veel belangrijker is: kun je het handhaven? En dat is ingewikkeld. Want wat wil je ermee? En wat is dan het delict? Belediging mag niet, discriminatie mag niet', zei hij in januari dit jaar.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gE1WLd
via IFTTT

Fietsster gewond bij aanrijding met busje op Utrechtsestraat

Een vrouw is vanmiddag gewond geraakt bij een aanrijding aan het einde van de Utrechtsestraat, nabij het Frederiksplein. Een busje schepte de vrouw rond het middaguur.

Na aankomst van de ambulance bleek de vrouw nog wel aanspreekbaar te zijn, maar ze kon niet op eigen kracht opstaan. Het ambulancepersoneel heeft haar verzorgd, waarna het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis. 

Over de toedracht van het ongeluk is niets bekend.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fHD7gO
via IFTTT

Koningin Máxima brengt verrassingsbezoek aan Osdorpse flat

Verrassingsbezoek voor bewoners van een zogenaamde Kamer met Kansen-flat in Osdorp. En niet zomaar bezoek, want Koningin Máxima en de Belgische Koningin Mathilda stonden onverwachts voor de deur.

De twee koninginnen verbleven een uurtje in het pand en spraken onder meer met bewoners, vertegenwoordigers en jongeren.

Wel opvallend, want de jongeren hadden géén idee wie er nou op bezoek kwam: 'We waren wel voorbereid op hoog bezoek, maar we wisten niet dat het zo'n hoog bezoek zou zijn', zegt een van de bewoners. Toch ging de ontmoeting gewoon goed: 'Ze waren erg meelevend en geïnteresseerd en echt op de man af dieptevragen stellen. Het was een goed gesprek en heel informeel.'

Schoolverlaters
Kamers met Kansen bereidt schoolverlaters voor op een zelfstandig bestaan door hen een baan te bieden bij bijvoorbeeld de Albert Heijn. In de Amsterdamse versie van de stichting verblijven zo'n 32 jongeren.

Onverwacht bezoek voor bewoners Kamers met Kansen in Osdorp: Koningin Máxima en Belgische Koningin Mathilde stonden ineens voor de deur. http://pic.twitter.com/khmTk4XChh

— Robin van Hijfte (@robinvanhijfte) 29 november 2016



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gRt65K
via IFTTT

128 dak- en thuislozen hadden vannacht een warm onderkomen

Zo'n 128 dak- en thuislozen hebben de afgelopen nacht doorgebracht in de winteropvang, liet een woordvoerster van de GGD weten.

Amsterdam heeft als enige van de vier grote steden een doorlopende winteropvang die, ongeacht het weer, van komende donderdag tot 1 april doorloopt. Aangezien de kou eerder zijn intrede deed, zijn de daklozen nu al welkom. Ook in andere plaatsen in het land zijn maatregelen genomen om mensen zonder huis een dak boven hun hoofd te bieden.

In totaal leverde het Leger des Heils maandag door heel Nederland 568 extra bedden, waaronder ook in Flevoland en Overijssel.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2grTXBZ
via IFTTT

Vertragingen metro 51 door extreme drukte

Het is flink koud vanochtend en daarom werd de fiets door veel mensen ingewisseld voor een ritje met het openbaar vervoer. Tel daarbij op dat tram 5 niet verder rijdt dan Station Zuid vanwege een wisselstoring en je krijgt grote drukte in metro 51. De lijn is inmiddels zo druk dat er met vertragingen van 10 tot 15 minuten gereden wordt.

De wisselstoring nabij Station Zuid begon vanochtend al rond 5.00 uur. Tram 5 heeft daardoor de hele ochtendspits ingekort moeten rijden. Door het advies van het GVB om in plaats van de tram, metro 51 te nemen zorgde voor extreme drukte.

Zodra de wisselstoring verholpen is, kan tram 5 weer de volledige route rijden. De verwachting is dat dat pas na 12.00 zal zijn.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fHiz7T
via IFTTT

Duikers doen onderzoek naar schietpartij bij water Ladogameerhof

De recherche doet vandaag onderzoek bij het Ladogameerhof naar de schietpartij die in oktober plaatsvond bij een schoolplein aan het Iwan Kantemanplein.

Daarbij raakte toentertijd een 42-jarige Amsterdammer gewond. Veel kinderen en ouders waren getuigen van de beschieting. Het slachtoffer overleefde de beschieting en liep alleen lichte verwondingen op. De daders zijn nog niet gevonden.

Lees: Schietpartij in Osdorp vlakbij school, veel kinderen waren getuige

Duikers van de politie zoeken in het water naar bewijsstukken in de zaak. Wat dat precies is, is onduidelijk. Daarnaast zullen rechercheurs een zogenaamd passantenonderzoek uitvoeren. Daarbij worden voorbijgangers gevraagd of zij mogelijk getuige zijn geweest. De resultaten van het onderzoek zullen later bekend worden gemaakt.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gepF7O
via IFTTT

Ruime afzetting in Nieuw Sloten na asbestbrand Slimmeweg

Door de opruimwerkzaamheden na de grote brand in de loods bij de Slimmeweg is een gedeelte van Nieuw Sloten vandaag een groot gedeelte van de dag onbereikbaar.

Dat meldt de brandweer en politie aan AT5. De reden voor een afzetting op deze schaal is de wind, zo meldt de politie aan AT5. Meerdere politiewagens blokkeren de wegen. Het is onduidelijk wat er gebeurd met de mensen die al in het gebied zitten. In grote lijnen gaat het om de Baden 

De asbest is vrijgekomen bij een grote brand in Nieuw Sloten. Vannacht brandde een loods door nog onbekende oorzaak. De loods viel niet meer te redden, maar van slachtoffers is geen sprake.

Bekijk hieronder een kaartje van het afgezette gebied. Het rode gebied geeft aan waar asbest is vrijgekomen en waar voornamelijk wordt opgeruimd.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gDnkQV
via IFTTT

Veel huishoudens Watergraafsmeer zonder stroom door storing

Geen douche of een lichtje tijdens het aankleden voor bewoners van Watergraafsmeer vanochtend. Door een storing is er geen stroom beschikbaar.

Dat is al sinds 05.30 uur bezig. Zo'n 1635 bewoners hebben daar last van. Een aantal van hen stuurt foto's van aangestoken kaarsjes in de woonkamer. 'Ik moest vanochtend naar de sportschool voor een warme douche', aldus een van de bewoners. 

Volgens Liander is de storing al opgelost. De oorzaak is onbekend. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fLqMeK
via IFTTT

maandag 28 november 2016

Man gereanimeerd na val in water bij Stadhouderskade

Een man moest vannacht gereanimeerd worden nadat hij bij de Stadhouderskade in de Singelgracht viel.

Dat gebeurde rond half één. Bij de Sarphatikade werd de man door de brandweer eruit gevist.

'We waren vrij snel ter plaatse - de kazerne zit hier om de hoek', zegt de brandweer-officier. Omstanders zagen waar de man in het water viel en zodoende konden de duikers snel de man van de bodem afhalen.

De man is gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht. 'Zoals het er nu naar uitziet is de man met een hartslag overgebracht' aldus een woordvoerder van de brandweer.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fLbWVA
via IFTTT

Gezin uit brandende woning Zaandammerplein gered

De brandweer heeft vannacht een gezin uit een brandende woning aan het Zaandammerplein moeten redden.

Dat gebeurde rond middernacht. In de bovenste portiekwoning ontstond door een nog onbekende reden brand in de keuken. Het gezin kwam 'klem' te zitten in huis en kon niet op tijd de woning verlaten vanwege de rook. Brandweerlieden wisten het gezin, inclusief twee katten en een baby, uit de woning te redden met de ladderwagen. De vrouw des huizes is door het ambulancepersoneel nagekeken.

Bewoners van acht portiekwoningen werden ondergebracht bij het politiebureau totdat zij weer naar huis terug mochten.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fwky3I
via IFTTT

Grote brand in loods in Nieuw Sloten

Aan de Slimmeweg in Nieuw Sloten is kort na 02:00 uur vannacht een grote brand uitgebroken.

Volgens een ooggetuige gaat het om een loods die in brand staat. De brand gaat gepaard met metershoge vlammen en een flinke rookontwikkeling. Omwonenden wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt om het vuur te bestrijden. Ook wordt de politiehelicopter ingezet om 'warmtebeelden' te maken. 

Het vuur is volgens de brandweer onder controle. Brandweerlieden zijn bezig de naastgelegen panden te controleren. Er zijn geen slachtoffers gevallen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gCpCzG
via IFTTT

Ouders ASV Arsenal ongerust over rubberen korrels

Een groep ouders waarvan hun kinderen voetballen bij ASV Arsenal heeft een brief aan de gemeenteraad gestuurd, omdat zij bezorgd zijn over de rubberen korrels die op de kunstgrasvelden van hun voetbalclub liggen.

Ze schrijven het opmerkelijk te vinden dat ouders zich stil lijken te houden over de rubberen korrels. Sinds de aflevering van Zembla, waaruit blijkt dat de korrels mogelijk kankerverwekkend zijn, is er volgens hen onder ouders flinke onrust ontstaan. Sommigen hebben besloten hun kind niet meer te laten voetballen en sommige teams overwegen in het Amsterdamse bos te gaan trainen. 'Maar bijna niemand wil zijn kind of het team duperen.'

Lees ook: 'Onderzoek kunstgrasvelden moet sneller, je vergadert toch ook niet bij brand'

De ouders schrijven dat bij sportvereniging Arsenal afgelopen zomer de kunstgrasvelden zijn vernieuwd. Daarbij heeft de gemeente ervoor gekozen om, in plaats van kurk, de gemalen en mogelijk giftige autobanden over de kunstgrasvelden te storten. Ze willen van de gemeente weten waarom daar voor is gekozen, terwijl volgens hen in 2006 al bekend was dat de korrels mogelijk kankerverwekkend zijn.

'Bergen korrels in huis'
De ouders stippen aan dat kinderen tijdens het sporten vrij moeten kunnen bewegen, vallen, stoeien en zich schaven. Bovendien nemen de kinderen 'bergen' korrels mee naar huis. 'We vinden die dingen werkelijk overal: in de sporttas, in de douche, in de wasmachine, in de tuin, in de keuken. We hebben huisdieren en kruipende broertjes en zusjes thuis, die dus ook met die korrels in aanraking komen, of erger: ze kunnen binnenkrijgen.'

Lees ook: RIVM: neem een douche en trek schone kleren aan na sporten op kunstgras

ASV Arsenal heeft er volgens de ouders voor gekozen om het onderzoek naar de gezondheidsrisico's van het spelen op rubberen korrels af te wachten.De kunstgrasvelden worden, op aanvraag van Partij voor de Dieren, woensdag in de gemeenteraad besproken.  De onderzoeksresultaten van het RIVM worden eind dit jaar verwacht. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gBpyjR
via IFTTT

Man (30) aangehouden voor schietpartij Noord

De politie heeft een 30-jarige man aangehouden voor de schietpartij in een flat aan de H. Cleyndertweg in Noord. Bij die schietpartij raakte een 24-jarige man zwaargewond.

De schietpartij gebeurde afgelopen donderdag. Het slachtoffer werd in zijn woning neergeschoten en vluchtte daarna hevig bloedend de straat op. Een arrestatieteam omsingelde daarop de flat, omdat de politie dacht dat de dader binnen zat. Die werd daar echter niet aangetroffen.

Lees ook: 'Er kwamen vier hele grote mannen binnen met bivakmutsen'

De politie had het vermoeden dat een 30-jarige Amsterdammer bij de schietpartij betrokken was. Hij is vanmiddag in een parkeergarage aan de Bijlmerdreef aangehouden en overgebracht naar een politiebureau. Het slachtoffer is in een ziekenhuis geopereerd en verkeert buiten levensgevaar.

Lees ook: Gewonde bij schietpartij in Noord, dader op de vlucht 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2funnlL
via IFTTT

Tweehonderd extra bedden voor daklozen vanwege koude weer

Het Leger des Heils heeft in Amsterdam tweehonderd extra bedden ter beschikking gesteld voor daklozen die vanwege het koude weer moeten worden opgevangen.

Door heel Nederland worden er 568 extra bedden neergezet. Vooral de grote steden ruimen extra capaciteit in om daklozen de komende ijskoude nachten op te vangen. In Rotterdam worden 195 bedden neergezet. Maar ook in onder meer Flevoland en Overijssel werd een beroep op de hulporganisatie gedaan.

In kleinere plaatsen worden de extra bedden in bestaande opvanglocaties neergezet. In grote steden als Amsterdam en Rotterdam gaan er speciaal voor de kouderegeling aparte locaties open.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gpmdF8
via IFTTT

Markant gebouw Sluishuis moet trekpleister IJburg worden

Op het Steigereiland komt een markant gebouw van zo'n 46.000 vierkante meter dat een trekpleister voor IJburg moet worden.

De gemeente koos bij het project Sluishuis voor de Deense architect Bjarke Ingels Group (BIG) en het Rotterdamse Barcode Architects. Het ontwerp werd door de gemeente gekozen uit negen inzendingen.

De bedoeling is dat het Sluishuis een karakteristiek duurzaam gebouw wordt waar niet alleen IJburgers, maar mensen uit de hele stad op af zullen komen. Het gebouw is schuin afgesneden in de richting van IJburg. Dit moet er voor zorgen dat er een natuurlijke overgang ontstaat naar de kleinschaligere bebouwing in de omgeving.

Het Sluishuis krijgt circa 380 klimaatneutrale appartementen, waarvan bijna zestig procent zal worden verhuurd. Tevens zijn er 240 ondergrondse parkeerplaatsen en is er plek voor dertig varende woonschepen.

Ook komt er circa 4000 vierkante meter aan commerciële en gemeenschappelijke ruimten. Onder meer het Haagse restaurant Mama Kelly, museum Van Loon, watersportwinkel Vreeken en Nautiek Vaaropleidingen hebben volgens de architect al interesse getoond.

Wethouder Grondzaken, Eric van der Burg: 'Amsterdam ontwikkelt de komende jaren een aantal wijken waar hoogbouw en een stedelijk karakter centraal staan. Dat is ook terug te zien in het ontwerp van het Sluishuis, waarbij volop rekening is gehouden met de ligging aan het water zodat Amsterdammers daar straks kunnen sporten en ontspannen.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gzoH6X
via IFTTT

Duo overvalt snackbar Zuidoost

Twee mannen hebben vanavond rond 19.50 uur een snackbar aan het Holendrechtplein in Zuidoost overvallen. Ze bedreigden het personeel met een mes.

In verband met de overval is de politie op zoek naar twee blanke mannen. Ze dragen zwarte kleding, zijn circa 25 tot 30 jaar oud en zijn zo'n 1,80 meter lang.

De twee zijn gevlucht in de richting van het Nieuwlandhof. Het is niet duidelijk of ze buit hebben gemaakt.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gAKAPE
via IFTTT

Belgisch koningspaar ontvangen op de Dam: 'Het is een beetje een stijve hark'

Een hoop tromgeroffel en trompetgeschal bij het Paleis op de Dam vanochtend. Willem Alexander en Maxima ontvingen daar het Belgisch koningspaar. Filip en Mathilde zijn voor drie dagen op staatsbezoek.

Lees ook: Belgisch koningspaar aangekomen voor logeerpartij op de Dam

Aan beveiliging was geen gebrek tijdens het ontvangst. Voor het paleis werden ze opgewacht door Willem-Alexander en Maxima. Voor Koning Filip zijn heel wat fans naar Amsterdam gekomen. 'In het begin was iedereen een beetje sceptisch tegenover hem, maar sinds hij koning is vind ik hem een zeer goede koning', aldus een Vlaams sprekende man.

Volgens de fan is er wel een verschil te merken ten opzichte van Willem Alexander: 'Hij drinkt iets minder bier in het openbaar.' Een ander: 'Die man is een beetje een stijve hark. Hij loopt er ook een beetje rechtop bij. Die vrouw is ook wel leuk om te zien.'

Overlast
Door het bezoek was een groot deel van het centrum afgesloten, automobilisten hadden het niet vandaag bepaald niet makkelijk, vooral met alle opbrekingen en omleidingen van de laatste tijd. 'Schandalig hoe heel de stad afgesloten wordt. Ik ben al tweeenhalf uur aan het rijden om bij de Bijenkorf te komen. Het is een groot drama.'

abc5media_video_1



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ftV6vG'Het%20is%20een%20beetje%20een%20stijve%20hark'
via IFTTT

In Amsterdam: Bouwvakker Nicky's eerste fotoshoot

De modellencarrière van de knappe bouwvakker Nicky Libert gaat hard. In Amsterdam was bij zijn eerste fotoshoot voor Grazia.

Vergeet vooral niet te kijken naar de vorige afleveringen van In Amsterdam!



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gCDwmu's%20eerste%20fotoshoot
via IFTTT

Steeds minder bouwkundige keuringen door oververhitte woningmarkt

Lekkages, slechte daken of hele funderingen die vervangen moeten worden. Bouwkundig inspecteurs zien in Amsterdam steeds vaker huizenkopers die een technisch onderzoek achterwege laten. Door de druk op de woningmarkt gaat de koop vaak naar de snelste beslisser die niet de tijd neemt voor een bouwkundig inspectie.

Saskia en Sybren Stroo hadden bijna een appartement hier in Oost gekocht. Ze waren een van de velen, maar, hun bod werd geaccepteerd. Op het laatste moment besloten ze toch een bouwkundig onderzoek te laten doen. Er bleek van alles mis met het pand.

De balken waren verzakt en er zaten houtwormen in. De fundering was rot en dat betekent dat de hele bak eronder weg moet. De draagmuur stond scheef of deels op instorten. Het had ons 180.000 euro gekost, dat deel je dan wel met de vier andere appartementen. Dan zit je nog steeds op 50.000 euro per woning.'

Problemen
Geen koophuis dus, maar ook geen torenhoge kosten achteraf. Vereniging Eigen Huis ziet dat het aantal bouwkundige inspecties in Amsterdam ver achter blijft op het landelijk gemiddelde. En dat leidt tot problemen zien ook bouwkundig inspecteurs in de stad.

'De markt in Amsterdam is zo gestrest, heel veel mensen laten de bouwkundige keuring zitten omdat ze bang zijn dat ze het huis niet krijgen. Dan worden we heel vaak later gebeld, omdat er dan toch gebreken zijn. Die zijn dan niet onderzocht, of er is helemaal niets gedaan. Dat komt uiteindelijk wel naar boven', legt bouwkundig inspecteur Bertil Wieman uit.

Volgens bouwkundige Fred Tokkie vangen huizenkopers in zo'n geval bot bij de rechter. 'Je hebt dan gewoon blind gekocht.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fF0tUe
via IFTTT

'Zie een Ajax dat leuker is dan onder Frankie de Boer'

Er valt wat het spel van Ajax betreft niet zoveel te klagen, daar zijn ras-Ajacieden Kale en Kokkie het wel over eens. Zelfs Peter Bosz krijgt een pluim: 'Ik begin nu een Ajax te zien wat ik leuker vindt dan onder Frankie de Boer.'

Alleen de koppositie ontbreekt, Feyenoord sleepte tegen FC Utrecht diep in blessuretijd een 3-3 gelijkspel uit het vuur. 'Dat was eigenlijk nog de grootste zeperd', zeggen de twee. 'Ik appte jou: 3-1', zegt Kale. 'Ik zeg nog tegen mijn vriendin, appeltje-eitje. Ze zegt: "Nog zeven minuten te spelen, er kunnen er zo nog twee invliegen."En wat gebeurt er?'. Kokkie: 'Dus je bent nu weer vrijgezel?'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gyTi4o'Zie%20een%20Ajax%20dat%20leuker%20is%20dan%20onder%20Frankie%20de%20Boer'
via IFTTT

Bewoners Dapperplein beloond met waardemunten voor scheiden van afval

Afval scheiden wordt vanaf vandaag beloond. Op het Dapperplein kunnen buurtbewoners hun gescheiden afval inleveren in ruil voor een kortingsmunt in het eerste Zero Waste Lab van Nederland.

In Amsterdam belandt 73 procent van al het huishoudelijk afval in dezelfde vuilniszak. Dit moet anders, vinden de initiatiefnemers. 'De meeste mensen snappen heel goed dat het belangrijk is om afval te scheiden, maar ze hebben er wel behoefte aan dat het op een makkelijke manier mogelijk wordt gemaakt', aldus Bonnie Joosten.

Buurtbewoners krijgen bij het inleven van hun gescheiden afval een waardemunt. Deze kan worden ingeruild voor kortingen bij ondernemers die aangesloten zijn bij het initiatief. 'Op het moment dat je het scheidt, dan heeft het waarde. Daarom werken we met dat waardemuntensysteem, omdat we dat heel graag willen teruggeven aan de bewoners die de moeite nemen om het te scheiden.'

Deelnemers kunnen nu bij zo'n twintig ondernemers terecht om de verdiende munten in te leveren.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2goCdHu
via IFTTT

Coentunnel in beide richtingen dicht door brandende auto in tunnelbuis

De Coentunnel is in beide richtingen dicht. In de tunnelbuis richting Zaanstad staat een brandende auto.

Later meer



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fXlCdj
via IFTTT

Surinaamse vrouw gezocht na aanval met bijtende vloeistof

De politie is op nog zoek naar de vrouw die gistermiddag een 43-jarige vrouw bij een flat aan het Geldershoofd in Zuidoost met een bijtende vloeistof in het gezicht zou hebben gespoten. Ook worden getuigen opgeroepen om zich te melden.

De dader zou een mogelijk Surinaamse vrouw zijn van 1,70 meter lang. Ze had ten tijde van de aanval een beige jas aan. Of de dader een bekende is van het slachtoffer is niet bekend.

Het slachtoffer werd rond 16.45 uur opgewacht door een andere vrouw die haar aanviel. Na het spuiten van de bijtende stof ontstond er een worsteling tussen de twee, waarbij het slachtoffer ook in haar gezicht gestoken werd. Het slachtoffer werd met meerdere forse sneeën in het gezicht. Ze ligt nog in het ziekenhuis en wordt geopereerd.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fISNDG
via IFTTT

Publicatieverbod zaak Holleeder opgeheven

Het Openbaar Ministerie (OM) maakt geen bezwaar meer tegen het publiceren van verklaringen uit processen-verbaal uit de zaak tegen Willem Holleeder. De reden is dat één van diens zussen, Astrid, een boek heeft gepubliceerd, waarin veel van dezelfde informatie staat. Het is voor iedereen te koop en het publicatieverbod heeft dus weinig zin meer.

Informatie uit getuigenverhoren over Willem Holleeder en zijn zussen Sonja en Astrid werd eerder gepubliceerd op een site, waarop het publicatieverbod volgde. Volgens het OM kon het onderzoek naar Holleeders betrokkenheid bij liquidaties ernstig in gevaar komen als potentiële getuigen voor hun verhoor al op internet konden lezen wat er verder werd verklaard.

Het boek Judas van Astrid Holleeder vliegt de winkels uit. De 'familiekroniek' gaat over de periode die volgde op Holleeders vrijlating in 2012, maar ook over het verleden. Volgens zijn zus heeft Willem Holleeder zijn eigen familie dertig jaar lang geterroriseerd. Justitie vervolgt hem nu wegens betrokkenheid bij meerdere liquidaties.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gOGYxt
via IFTTT

Amsterdam treft maatregelen tegen eenzaamheid

Steeds meer mensen in Amsterdam voelen zich eenzaam. Meer dan een op de tien Amsterdammers ervaart dit in ernstige mate en een derde voelt zich 'matig eenzaam', blijkt uit onderzoek van de gemeente. De gemeente verwacht dat het aantal inwoners dat zich alleen voelt de komende jaren verder toeneemt en treft daarom maatregelen om dit tegen te gaan.

De aanpak van eenzaamheid is een nieuwe prioriteit in de Nota Volksgezondheid die het college van burgemeester en wethouders heeft vastgesteld. Mensen die zich alleen voelen lopen namelijk meer risico op gezondheidsproblemen, zoals depressie, hart- en vaatziekten en een ongezonde levensstijl.

De komende tijd brengt een speciaal team het probleem verder in kaart, door bijvoorbeeld te kijken naar wie er precies eenzaam zijn. Naar verwachting komt het team volgend voorjaar met voorstellen over hoe de eenzaamheid kan worden aangepakt, zei een woordvoerster van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gBWBFr
via IFTTT

Dierenasiel en ambulance waarschuwen voor uitbraak dodelijke kattenziekte

Katteneigenaren die hun huisdier niet hebben ingeënt: opgelet! Zowel het Dierenasiel Amsterdam als de Dierenambulance waarschuwen voor een zeer besmettelijke uitbraak van de kattenziekte.

Katten die zijn ingeënt tegen kattenziekte lopen geen risico, maar voor onbeschermde beesten is de virale maag-darmziekte zeer gevaarlijk. Vooral voor kittens of katten die net of pas net ingeënt zijn, kan de ziekte snel dodelijk zijn. Het dierenasiel heeft de ziekte bij drie kittens vastgesteld, waarvan er al één overleden is.

Op Facebook schrijft het asiel: 'Ons advies: Neem het zeker voor het onzekere en zorg ervoor dat je katten voldoende beschermd zijn, laat ze vaccineren!'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fs8jFj
via IFTTT

Belgisch koningspaar aangekomen voor logeerpartij in Amsterdam

Koning Willem Alexander en koningin Maxima heeft vanochtend op de Dam de buren uit België verwelkomd. Met veel toeters en bellen werden koning Filip en zijn echtgenote koningin Mathilde ontvangen.

Winkelend publiek op het Damrak keek eerst verrast op toen de erewacht onder aanvoering van een orkest zijn entree maakte. Eenmaal opgesteld was het tijd voor het Belgische koningspaar om aan te komen. 

abc5media_video_0

Met een enorme stoet van zo'n dertig motoren en zeker tien auto's werd het paar en hun gevolg van het Okura Hotel naar het centrum gereden. De twee koningsparen inspecteerden vervolgens de erewacht. Het paar komt drie dagen logeren in het Paleis op de Dam. Aan het begin van de middag legt koning Filip een krans bij het Nationaal Monument op de Dam. 

abc5media_video_1

In verband met de kranslegging is de Dam nog tot zeker 13.00 uur afgesloten, daarna wordt het paleis met hekken afgezet. Na de kranslegging zal het gezelschap een bezoek brengen aan het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond en Euronext.

Vanavond biedt koning Willem-Alexander zijn Belgische gasten een staatsbanket aan in het paleis. Morgenavond wordt er een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ bezocht. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ga8ggt
via IFTTT

Rechtbank doet uitspraak in zaak rond 'liquidatieservice' 26Koper

Ze kunnen tot 18 jaar cel krijgen, de acht mannen die verdacht worden van het runnen van een criminele organisatie, die voorbereidingen trof voor het plegen van liquidaties en overvallen.

In een loods in Nieuwegein werd in zomer van vorig jaar een enorm arsenaal aan pistolen, kalasjnikov's, granaten en zelfs een fragmentatiebom gevonden. Ook werden er kogelwerende vesten en grote hoeveelheden munitie aangetroffen. De acht mannen uit Nieuwegein, Tiel, Utrecht en Wijk bij Duurstede, werden kort na de vondst opgepakt. Bij huiszoekingen werden gestolen snelle personenauto's en partijen drugs in beslag genomen.

Lees ook: 'Wapenvondst is een grote klap in de onderwereld'

Liquidatie Abderrahim Belhadj
De 29-jarige Abderrahim Belhadj zou op een dodenlijst van de groep gestaan hebben. Hij werd afgelopen mei doodgeschoten bij de flat Kikkenstein in Zuidoost. Bij de leden van het Nieuwegeinse 'doodseskader' werden video's gevonden van mannen in de McDonald's in Nieuwegein. Tijdens een gesprek met de recherche herkende Belhadj zichzelf op die beelden. Hij legde samen met een ander die op de beelden stond een verklaring af.

Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen van het regelen, houden en rijklaar maken van snelle auto's en het bezitten en uitproberen van wapens. De rechter doet vandaag uitspraak



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gBdhgi'liquidatieservice'%2026Koper
via IFTTT

Vrouw met bijtende vloeistof in gezicht gespoten

Een 43-jarige vrouw is gistermiddag bij een flat aan het Geldershoofd in Zuidoost met een bijtende vloeistof in haar gezicht gespoten.

De vrouw werd net buiten de galerij opgewacht door een andere vrouw die haar aanviel. Na het spuiten van de bijtende stof ontstond er een worsteling tussen de twee, waarbij het slachtoffer ook nog eens in haar gezicht gestoken werd

Operatie vanwege verwondingen
De belaagster ging er vervolgens vandoor. Het slachtoffer is in het ziekenhuis opgenomen vanwege het letsel in haar gezicht. Zij moet vanwege haar verwondingen een operatie ondergaan.

Het slachtoffer is nog niet gehoord. De politie is nog op zoek naar getuigen van de aanval.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2froToP
via IFTTT

zondag 27 november 2016

Amin Younes mist de meeste kansen van alle Eredivisie-spelers

Hij mag dan vaak betrokken zijn bij gevaarlijke aanvallen van Ajax. Maar erg succesvol is hij zelf niet. Amin Younes is zelfs de speler met de meeste onsuccesvolle doelpogingen van de hele Eredivisie.

Younes scoorde dit seizoen nog geen enkele keer in de competitie, maar schoot al wel 29 keer op doel. Fox Sports rekende uit dat 11 van die schoten waren op doel maar werden gekeerd. 12 schoten gingen naast of over en 6 schoten werden ver voor de doellijn al geblokkeerd.

Vorig seizoen scoorde Younes nog acht keer in de competitie. Wil hij dat cijfer verbeteren, dan zal hij nog flink aan de bak moeten. De vleugelspits staat overigens niet helemaal droog. In Europees verband scoorde hij al twee keer, beide doelpunten maakte hij tegen Celta de Vigo.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gxMpfT
via IFTTT

Temperaturen duikelen onder de nul: het wordt ijskoud vannacht

Kruip komende nacht maar diep onder de dekens, want het belooft een ijskoude nacht te worden. Zo koud zelfs dat er een nieuw record voor november gezet zou kunnen worden.

Voor dat record moet het ergens in Nederland kouder worden dan -8,3 graden. Die laagste novembertemperatuur werd op 27 november 2010 behaald in het Groningse Eelde. De verwachting is dat het record ergens in het binnenland gebroken zou kunnen worden, maar dat betekent niet dat Amsterdam gaat ontsnappen aan de vrieskou.

De verwachting is dat het in de stad de komende nacht zo'n -4 tot -5 kan worden. Ga je morgenochtend met de auto de weg op, dan is er dus goede kans dat je moet krabben. Vanwege de kou werd eerder al besloten dat de winteropvang voor dak- en thuislozen vervroegd open gaat. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gNBZNx
via IFTTT

Minister wil slimmere auto's tegen bellende en appende bestuurders

Een auto die je hele telefoon overneemt al je gaat rijden. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil dat er meer technologieën ontwikkeld worden die het het gebruik van telefoons in de auto tegengaan.

De minister erkent dat het gebruik van de smartphone op de weg een groot probleem is. 'Voor de bestuurder is het verboden om de telefoon rijdend vast te houden. Toch zie je nu automobilisten die voortdurend de aandacht op de telefoon in de houder richten in plaats van op de weg, dus moeten verder kijken. Verbieden is een optie. Dat je überhaupt je telefoon bedient in de auto', zegt de minister het AD.

'Maar ik heb liever dat we slimme technologie krijgen, waardoor je telefoon tijdens de rit compleet wordt overgenomen door je auto. Of dat bepaalde functies uitgaan als je rijdt. We gaan daarover in gesprek met telecombedrijven.' Volgens de minister zouden bepaalde functies op de telefoon ook uitgeschakeld kunnen worden. Ze refereert daarbij aan de app Pokémon Go die uitschakelt als de gebruiker zich met hoge snelheid verplaatst.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gAM1i2's%20tegen%20bellende%20en%20appende%20bestuurders
via IFTTT

Medewerkster souvenirwinkel op Rokin gewond bij overval

Een medewerkster van souvenirwinkel QQ-Shop op het Rokin is vanavond rond 21.30 uur gewond geraakt bij een overval.

De dader ging er na de overval lopend vandoor in onbekende richting. Het zou gaan om een man met een donkere huidskleur van ongeveer 30 jaar oud.

Of er bij de overval iets buit is gemaakt is nog niet duidelijk. De politie heeft de zaak in onderzoek en zegt graag in contact te komen met getuigen. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2gw1LBP
via IFTTT

Man gereanimeerd tijdens feest in Warehouse Elementenstraat na drugsgebruik

Een man is afgelopen nacht gereanimeerd na het gebruik van drugs tijdens een hardcorefeest in Warehouse Elementenstraat.

De hulpdiensten rukten rond 6.00 uur massaal uit vanwege het incident tijdens het feest Multigroove. De man werd uiteindelijk in zorgwekkende toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Een woordvoerster van Multigroove laat weten dat het slachtoffer het inmiddels goed maakt. 

Warehouse Elementenstraat stond vannacht in het teken van de afsluiting van het 25-jarige jubileum van Multigroove. Bezoekers laten op Facebook lovende reacties achter over het feest.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fTHOVt
via IFTTT

38.000 bezoekers voor PAN Amsterdam

PAN Amsterdam - de jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design in RAI Amsterdam - heeft veel bezoekers getrokken. Door een drukke slotdag kwam het totaal aantal beursbezoekers uit op 38.000. Er werden volgens de organisatoren goede zaken gedaan.

'Uit een peiling onder de deelnemende handelaren komt het beeld naar voren van een welwillend maar aarzelend publiek waar het om de aankoop van grotere en kostbare stukken gaat. Niettemin werd er tijdens de beurs goede zaken gedaan', aldus de organisatie op zondag.

Al in het eerste weekend van PAN toonden bezoekers zich kooplustig en dat gold ook in het laatste weekeinde. Vooral 19e-eeuwse schilderkunst, hedendaagse kunst, fotografie, juwelen en kunstsieraden, prenten, etnografica en (vintage) design bleken in trek te zijn.

Deelnemende kunsthandelaren verwachten ook na de beurs nog zaken te doen gezien het aantal nog lopende opties en de serieuze interesse.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2foJtq3
via IFTTT