vrijdag 30 september 2016

Twee gewonden bij ongeluk tussen snorscooter en voetganger in West

Een snorscooter is vannacht rond 3.40 uur hard in botsing gekomen met een voetganger op de Jan van Galenstraat in West.

Op foto's is te zien dat er een plas bloed ligt op de stoep, vlak naast het fietspad. Een traumateam was vannacht snel ter plaatse om eerste hulp te verlenen aan beide slachtoffers. Het is niet duidelijk hoe het ongeluk precies heeft kunnen gebeuren, de politie doet daar onderzoek naar.

Zowel de voetganger als de scooterrijder moesten vanwege hun verwondingen mee naar het ziekenhuis. Hoe het met hen gaat is niet bekend.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dv76Yn
via IFTTT

Motorrijder hard onderuit na botsing met auto in Zuid

Op de Apollolaan is vannacht rond 0.50 uur een ongeluk gebeurd, waarbij de bestuurder van een motorscooter gewond is geraakt.

Op de kruising met de Stadionweg wilde de motorrijder een automobilist inhalen. Maar bij die inhaalactie heeft hij vermoedelijk de zijkant van de auto geraakt. De scooterrijder ging vervolgens hard onderuit en bleef op het wegdek liggen. Meerdere ambulances, waaronder een traumateam, werden opgeroepen om eerste hulp te verlenen.

Volgens een getuige zou de motorrijder onder invloed van alcohol zijn geweest en zou hij niet in het bezit zijn van een motorrijbewijs. Maar de politie kan dat niet bevestigen. Hoe het op dit moment gaat met de man is onbekend.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cIsjxh
via IFTTT

Agenten redden brief van overledene uit ondergrondse papierbak

Twee agenten in Zuid hebben vanmiddag een goede daad verricht. Zij hielpen een vrouw bij het redden van een brief uit een ondergrondse papierbak.

De vrouw had per ongeluk een brief van haar overleden zus samen met wat oud papier in de prullenbak gegooid. Hoewel de gemeente niets voor haar kon doen, besloten de dienders de troosteloze vrouw te helpen.

Ze regelden een ladder, waarna de dunste van de twee zich door het kleine gat van de container naar beneden manoeuvreerde. Na tien minuten zoeken kwam hij weer boven geploeterd, mét de brief waar de vrouw naar op zoek was.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dtRYL5
via IFTTT

The Paradise Suite grote winnaar Nederlands Filmfestival

De film The Paradise Suite is vrijdag de grote winnaar geworden van het Nederlands Filmfestival (NFF) in Utrecht. Het drama van Joost van Ginkel kreeg het Gouden Kalf voor beste Nederlandse film. Ook kreeg het een kalf voor beste scenario. De film vertelt hoe verschillende mensen van buitenlandse afkomst terecht zijn gekomen in Amsterdam.

De prijs voor beste mannelijke hoofdrol ging naar Issaka Sawadogo, die in The Paradise Suite een stripper annex rozenplukker speelt. Hannah Hoekstra ging er vandoor met het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol. In de film Helleveeg, naar het boek van A.F.Th. van der Heijden over een Brabantse familie in de jaren vijftig van de vorige eeuw, speelt ze het buitenbeentje Tiny.

Actrice Anneke Blok, die de moeder van Tiny speelt, kreeg het Gouden Kalf voor beste vrouwelijke bijrol. Marcel Hensema kreeg de prijs voor beste mannelijke bijrol voor zijn prestatie in de film Knielen op een bed violen.

De beeldjes voor beste regie, beste sounddesign en beste muziek gingen naar Beyond Sleep, gebaseerd op het boek Nooit meer slapen van Willem Frederik Hermans. Grote verliezer was Publieke werken met tien nominaties en uiteindelijk nul gouden kalveren.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cHzIgn
via IFTTT

Polo voor iedereen toegankelijk op Museumplein: 'Ik heb geen idee hoe je het speelt'

Op het Museumplein is vanmiddag de eerste editie van het driedaagse Polo Amsterdam Event van start gegaan. De sport, die bekend staat als 'voor de elite', is bij het gratis evenement ook toegankelijk voor de gewone Amsterdammer. De eerste dag trok dan ook honderden toeschouwers, maar niet iedereen leek de spelregels te kennen.

'Spectaculair, echt heel erg leuk. Heel mooie sport. Ik rijd zelf ook paard en ik speel ook golf, dit is gewoon de combinatie', aldus een van de bezoekers. Een ander: 'Ik vind het een te gek spektakel. Ik vind het heel bijzonder dat je op het Museumplein in Amsterdam dit kan organiseren, chapeau.'

Voor het evenement is de internationale polo-top is naar de stad gekomen en ook de Amsterdamse Nicole Versteeg doet mee, als enige vrouw. 'Het is heel bijzonder, ik heb er heel veel zin in. Het is best wel een riskante sport en het gaat best wel hard. Je moet goed paard kunnen rijden. Er komen steeds meer vrouwen bij in de sport. Dus het is leuk om ook de vrouwen te vertegenwoordigen.'

Terwijl de vips aan de linkerkant naast het veld genieten van kaviaar en champagne, proberen de niet-genodigden aan de rechterkant van het veld uit te vogelen wat de spelregels zijn. 'Nee, ik heb geen idee hoe je het speelt', aldus diverse toeschouwers.

Het hele weekend wordt er nog gepolood. Zondag om 17.15 uur is de prijsuitreiking.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dxDavA'Ik%20heb%20geen%20idee%20hoe%20je%20het%20speelt'
via IFTTT

Ajax verhaalt 45.000 euro schade op Standard Luik

Ajax heeft Standard Luik een rekening van 45.000 euro gestuurd voor de schade die donderdagavond werd aangericht in en rondom de Arena.

Belgische fans smokkelden fakkels het stadion binnen en gooiden enkele brandende exemplaren in lager gelegen vakken. Een brandende prullenbak in een toiletruimte zorgde ervoor dat de brandweer in moest grijpen en ook buiten het stadion was het verre van rustig. De politie werd voorafgaand aan het duel al bekogeld met flessen en ook na de wedstrijd bleef het onrustig.

Lees ook: Fakkels, opstootjes en acht arrestaties; terugblik op een heet avondje Europa League

Uiteindelijk werden acht Belgische fans aangehouden. Zowel Luik als Ajax zet zich in om de ergste onruststokers te identificeren en te bestraffen. Luik hangt naast de aangerichte schade ook een forse UEFA-boete boven het hoofd. Onder de supporters van Ajax vielen geen gewonden.

De Belgische club stelde vrijdagavond in een verklaring het gedrag van een deel van de supporters sterk te veroordelen. 'Aanvullend op de zware sancties die zullen volgen na de waargenomen afwijkingen donderdag, is ook het imago van Standard Liège aangetast op internationaal niveau. Het bestuur van Standard de Liège zal dan ook strenge maatregelen ondernemen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dxylqI
via IFTTT

Villa Mokum winnaar Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016

De mooiste nieuwbouw van Amsterdam vind je in het Amstelkwartier. Villa Mokum, een appartementencomplex voor starters en studenten, ging vrijdagavond aan de haal met de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2016.

De prijs 2016 werd vrijdagavond in Pakhuis de Zwijger uitgereikt door wethouder Laurens Ivens.

Op de tweede plaats eindigde Kwintijn Fase I, nabij de Hallen, en de derde plek was voor Blok 0 – De Rede in de Houthavens. Deze projecten zijn door het publiek genomineerd uit de in totaal 64 ingezonden nieuwbouwprojecten die tussen augustus 2014 en augustus 2015 zijn opgeleverd.

Het winnende appartementencomplex bestaat uit 627 studio's die met elkaar verbonden zijn door een gemeenschappelijke binnentuin. Bijzonder aan het project is het Amsterdams tulpenmotief dat overal terugkomt in het complex.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cRoEAG
via IFTTT

Noord-Koreaans restaurant krijgt 64.000 euro boete wegens werk vreemdelingen

Een Noord-Koreaans restaurant aan de Middenweg in Oost moet een boete van 64.000 euro betalen, omdat er vreemdelingen hebben gewerkt.

De acht Noord-Koreaanse vreemdelingen hadden een vergunning om als kok of in de bediening te mogen werken. Uit hun verklaringen bleek echter dat zij ook andere werkzaamheden hebben verricht, die niet zijn toegestaan.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had het restaurant een boete van 8.000 euro per vreemdeling opgelegd. Het restaurant vocht de boetes aan, omdat niemand had gezien dat de acht vreemdelingen ook daadwerkelijk niet toegestane werkzaamheden hadden verricht. Volgens het restaurant zouden de acht onder druk zijn gezet bij het geven van hun verklaringen.

De rechtbank vindt dat niet aannemelijk geworden en oordeelt dat de boete terecht is opgelegd.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dtzUAs
via IFTTT

OM eist in hoger beroep zes jaar cel voor plannen brute woningoverval Amstelveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep zes jaar cel geëist tegen Rob Z. voor een gewelddadige overval op zijn voormalige schoonouders. Bij de overval in februari 2014, waarbij een bejaard echtpaar werd vastgebonden en gekneveld, werd voor bijna negen ton aan sieraden en kunst buitgemaakt.

Z. wordt gezien als initiatiefnemer van de roof. Hij zou terwijl hij in de cel zat in de Yellowstone-zaak de opdracht hebben gegeven om zijn ex-schoonouders te beroven, omdat hij uit zou zijn geweest op sieraden en erfstukken van zijn overleden vrouw, de dochter van het bejaarde stel. 

Z. werd eerder tot vier jaar cel veroordeeld voor de overval. Daartegen ging het OM in hoger beroep, omdat het vindt dat Z. medepleger is van de overval. Een 28-jarige medeverdachte hoorde zeven jaar tegen zich eisen. Hij zou eerst geprobeerd hebben om de spullen door middel van inbraak te stelen. Toen dat niet lukte, heeft hij het plan opgeschaald en anderen erbij betrokken. Tegen de overige verdachten werden celstraffen van zes en vijf jaar geëist.

'Nieuw staaltje van brutaliteit'
Het lukte de overvallers uiteindelijk niet om de gestolen spullen te verkopen. Zij gingen vervolgens over op een 'nieuw staaltje van brutaliteit en cynisme'. De slachtoffers konden hun spullen voor drie ton terugkopen. Een deel van de buit werd aan de deur van de woning gehangen, om op die manier om geld te vragen voor de rest van de goederen. 

Het echtpaar werd thuis overvallen. De 77-jarige vrouw werd de trap op gesleurd, gekneveld en hardhandig naar de kluis getrokken. Haar 81-jarige man, ernstig hartpatiënt, werd ook overmeesterd en gekneveld.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dBMdzH
via IFTTT

Van der Laan: Gebieds- en samenscholingsverboden in de Banne

Burgemeester van der Laan kondigt aan dat er stevig wordt opgetreden tegen overlastgevende jongeren in de Banne in Noord. Volgens hem is de situatie daar zelfs erger geworden. Van der Laan zei vanavond op AT5 dat er binnenkort gebieds- en samenscholingsverboden komen voor jongeren die zich misdragen.

Na de overlast van afgelopen zomer werd er cameratoezicht ingevoerd in het gebied rondom de Klipperstraat. Deze week bleek dat de groep jongeren zich verplaatste naar het gebied rondom verzorgingshuis Eduard Douwes Dekker. De groep van zo'n 30 jongeren hangt daar nu elke avond bij het parkeerterrein. Personeel en bezoekers wordt door het tehuis zelfs geadviseerd elders te parkeren.

Afgegleden
Volgens de burgemeester is de overlast sinds afgelopen zomer verergerd: 'We zijn verder afgegleden. De mensen die daar ellende van ondervinden worden nu zodanig geïntimideerd dat ze er niet meer op camera over durven te praten. Ik ben net gebeld door de stadsdeelvoorzitter over een ernstig geval van mensen die ook geen aangifte durven te doen. Dan ben je ver onder de grens gezakt.'

De groep bestaat uit verschillende soorten jongeren: 'Je hebt tussen aanhalingstekens, de gewone overlastgever. Maar je hebt ook zware criminelen er tussen zitten. Die interactie in de groep is een van de problemen waar het hier over gaat. Het is niet zo dat je met een draai om de oren die hele groep weer in het gareel krijgt.'

Samenscholingsverbod
Maandag komt de driehoek (hoofdcommissaris, hoofdofficier van justitie en burgemeester) bij elkaar om hierover te praten. Nu al is duidelijk dat er flink wordt ingegrepen: 'Die gasten zullen snel genoeg merken wat er gebeurt. We komen met gebiedsverboden en samenscholingsverboden. Bovenop wat er nu gebeurt.  Maar ook nog veel meer' kondigde de burgemeester aan. Volgens hem is de groep goed in beeld en komen sommige in aanmerking voor een gebiedsverbod: 'Daar zijn dossiers voor in de maak. En ik heb begrepen dat dit voor een paar mensen al panklaar ligt.'

Van der Laan zei dat ook stadsdeelvoorzitter Coby van Berkum bij hem aan de bel heeft getrokken: 'De stadsdeelvoorzitter en dat vind ik ontzettend goed van haar heeft tegen mij gezegd, het loopt nu echt over de voeten, help!' De burgemeester liet weten dat er een heel andere aanpak gaat komen voor het gebied. 

Eduard Douwes Dekkerhuis
De problematiek spitst zich nu vooral toe rondom het verzorgingstehuis. Die locatie lijkt dan ook als eerste aan de beurt voor een samenscholingsverbod: 'Dat is een gebied waar ze zoveel overlast hebben en ze natuurlijk ook zo kwetsbaar zijn met alle bejaarden. Dat leent zich voor een samenscholingsverbod. Hangen van jongeren kan onder sommige omstandigheden best wel, maar sowieso nu niet hier.'

 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dxfqw6
via IFTTT

In Amsterdam: Taalles voor provinciaaltjes: 'Wat is een brogum?'

Woon je al jaren in Amsterdam, maar spreek je eigenlijk nog steeds Brabants. Dan is hier wat lesmateriaal op z'n ouderwets Amsterdams. Wat is bijvoorbeeld een brogum?

Vergeet vooral niet te kijken naar de vorige afleveringen van In Amsterdam!



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2djmc5g'Wat%20is%20een%20brogum%3F'
via IFTTT

Ajax heeft Dijks terug tegen FC Utrecht

Ajax kan zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht weer beschikken over Mitchell Dijks. De linksback miste donderdag de gewonnen confrontatie met Standard Luik in de Europa League (1-0), omdat hij de dagen daarvoor ziek was. Dijks trainde vrijdag weer mee en dus rekent trainer Peter Bosz erop dat zijn verdediger tegen Utrecht weer kan meedoen.

De linksback raakte onlangs zijn basisplaats kwijt aan Daley Sinkgraven, van origine een middenvelder. Bosz posteerde Sinkgraven de laatste drie wedstrijden links achterin. Ajax heeft nu zeven duels op rij gewonnen en wil die serie vlak voor de interlandperiode graag doortrekken. 'Belangrijker nog vind ik dat we langzaam ook beter gaan voetballen', zegt Bosz. 'Daarvoor wonnen we wel, maar was het voetbal niet zo goed. De laatste weken spelen we in fases heel goed. Dat is voor mij de basis om hoog te eindigen.'

Hakim Ziyech kan tegen FC Utrecht weer meedoen, nadat hij de wedstrijd tegen Standard Luik had gemist vanwege een schorsing. Bij de bezoekers uit de Domstad ontbreekt de geblesseerde Sean Klaiber.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dx24vB
via IFTTT

Verkeerspsycholoog: 'Uitzetten van verkeerslichten voor fietsers onverantwoord'

De verkeerslichten op het Alexanderplein blijven tot november uit staan. Om de doorstroming te verbeteren werden bij wijze van proef de stoplichten al uitgezet, en blijkbaar met succes. Volgens de gemeente is het aantal verkeersconflicten nauwelijks hoger dan wanneer de stoplichten aan staan. Toch vindt verkeerspsycholoog Jos Vrieling het een slecht idee.

'De fietsers hoeven wat minder te wachten op de verkeerslichten, maar er doen zich ook wel veel bijna-ongelukken plaats. We zagen net zelfs een incident gebeuren', zo stelt Vrieling. 'Waar je hier vooral mee te maken hebt is subjectieve verkeersveiligheid. Hoe zit het met die beleving van de verkeersveiligheid.'

Lees ook: Gemeente zet stoplichten voor fietsers uit

Volgens Vrieling kijken verkeersdeelnemers op het plein juist minder goed uit, omdat op het plein alle verkeerstekens aanwezig zijn. Het systeem werkt hier volgens hem minder goed dan bij bijvoorbeeld een Shared Space. Hij pleit er dan ook voor om de stoplichten weer aan te zetten.

Vooralsnog lijken de meningen onder fietsers verdeeld te zijn als het gaat om het uitzetten van de verkeerslichten. 'Dit is wat mij betreft een heel goede beslissing.' Een ander: 'Op zich denk ik wel dat het goed werkt. 'Ik moet wel een kanttekening maken voor mijn kinderen, want die fietsen hier ook altijd langs. Ik weet niet of zij hiermee om zouden kunnen gaan.' 'Ik vind het geen goede zaak, het creëert een onveilige situatie', aldus een ander.

 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dsW7ik'Uitzetten%20van%20verkeerslichten%20voor%20fietsers%20onverantwoord'
via IFTTT

Fakkels, opstootjes en acht arrestaties; terugblik op een heet avondje Europa League

De wedstrijd tussen Ajax en Standard Luik (1-0) in de Europa League werd donderdagavond ontsierd door rellen.

Belgische fans smokkelden fakkels het stadion binnen en gooiden enkele brandende exemplaren in lager gelegen vakken. Een brandende prullenbak in een toiletruimte zorgde ervoor dat de brandweer in moest grijpen en ook buiten het stadion was het verre van rustig. De politie werd voorafgaand aan het duel al bekogeld met flessen en ook na de wedstrijd bleef het onrustig. 

Lees ook: Ajax-fans geschrokken: 'Mensen krijgen gewoon fakkels in hun nek gegooid'

Uiteindelijk werden acht Belgische fans aangehouden. Zowel Luik als Ajax zet zich in om de ergste onruststokers te identificeren en te bestraffen. Luik hangt een forse UEFA-boete boven het hoofd en de club zal ook moeten opdraaien voor de aangerichte schade. Onder de supporters van Ajax vielen geen gewonden.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cGU49n
via IFTTT

'We durfden niet meer te geloven dat de schilderijen ooit terug zouden komen'

Grote blijdschap in het Van Gogh Museum. Vandaag werd bekendgemaakt dat twee in 2002 gestolen schilderijen in Italië zijn teruggevonden.

De werken, Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen werden in 2002 uit het museum gestolen. Nu, veertien jaar later, zijn ze dus weer boven water. En ook nog eens in relatief goede staat. 

Lees ook: Diefstal Van Goghs in 2002: 'waarschijnlijk is deze ladder gebruikt'

'We zijn euforisch', verwoord zakelijk directeur Adriaan Dönszelmann de vreugde bij het museum. 'Wij durfden inmiddels niet meer te geloven dat die werken ooit weer terug zouden komen.' (...) 'Je hoort natuurlijk wel eens verhalen over kunst die ontvreemd is waar de gekste dingen mee gebeuren. Dus dit was voor ons wel een beetje het schrikbeeld, dat ze nooit meer terug zouden te vinden zouden zijn.'

Lees ook: Gestolen Van Goghs waren in handen van 'meedogenloze criminelen'

Beveiliging
Dönszelmann betwijfelt of er vandaag de dag nog zo'n kunstroof plaats zou kunnen vinden in zijn museum. 'Destijds was de beveiliging absoluut goed op orde. Maar die hebben we nog wel veel verder aangescherpt. Dus zo'n praktijk zou absoluut niet meer mogelijk zijn.'

Wanneer de schilderijen weer naar Amsterdam worden gebracht is niet bekend. Ze zijn in ieder geval nog nodig voor de rechtszaak tegen de Italianen die de werken jarenlang verstopten.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dBcaQ3'We%20durfden%20niet%20meer%20te%20geloven%20dat%20de%20schilderijen%20ooit%20terug%20zouden%20komen'
via IFTTT

Jan van Galen nieuwe hoofdredacteur RTV Amstelveen

Journalist Jan van Galen wordt per 1 november de nieuwe hoofdredacteur van RTV Amstelveen.

Van Galen volgt Ernst Jan Wilhelmis op, die het afgelopen jaar de functie in de tussentijd waarnam. Uit een extern onderzoek kwam eerder naar voren dat een journalist hoofdredacteur van de omroep zou moeten worden.

Jan van Galen is twaalf jaar verbonden aan dagbladen Trouw en De Volkskrant. Hij is vijftien jaar in dienst geweest bij de KRO als verslaggever, presentator en eindredacteur. Ook heeft hij diverse tv-programma's ontwikkeld, zoals Ontbijt TV en talkshow Homo Sweet Home. Van 2008 tot 2013 was hij Hoofd Gevarieerde Programma's bij NH waar hij radio- en tv-programma's ontwikkelde.

Lees ook: Politie grijpt in bij ruzie op redactie RTV Amstelveen

De laatste jaren heeft de zender een flink aantal hoofdredacteuren de revue zien passeren, nadat Peter Leemeijer begin 2013 na een conflict het veld moest ruimen. Hij werd toen opgevolgd door Bert Kuizenga, die uiteindelijk opstapte omdat de zender zijn salaris niet meer kon betalen. Tim Lechner nam daarna het hoofdredacteurschap voor een jaar over, maar trad begin dit jaar terug.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dsG57Y
via IFTTT

Hoverboard laat gehandicapte kinderen bewegen

Gehandicapte kinderen meer laten bewegen met de hulp van technologie. Dat was vandaag het streven van vader en zoon Van der Rijs op het doe-een-wensfeest van scholengemeenschap Drostenburg in Zuidoost.

Zij organiseerden op dit feest, speciaal voor kinderen met een beperking, hoverboardles. 'Niet alle kinderen vinden bewegen leuk', vertelt initiatiefnemer Elkan van der Rijs. 'Dus hoe zou je dat nou kunnen verbeteren? Nou, daar kun je dus technologische middelen als een hoverboard bij gebruiken. Dat vinden ze leuk en spannend, maar ze oefenen tegelijk hun balans.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cQMVH8
via IFTTT

Vanaf 2019 in Amsterdam: zo gaan nieuwe GVB-trams er uit zien

Het GVB wil vanaf halverwege 2019 een flink aantal trams gaan vervangen. Vandaag liet de openbaar vervoerder voor het eerst zien hoe de nieuwe trams er uit komen te zien.

De gloednieuwe 15G trams worden gemaakt door de Spaanse fabrikant CAF. Het GVB gaat in ieder geval 63 nieuwe trams aanschaffen, met een optie tot nog eens 60 stuks. Deze voertuigen zullen de oudere modellen vervangen en zullen onder andere worden ingezet op de vernieuwde Amstelveenlijn. 

Zaken als kleur en inrichting van de trams staan nog niet helemaal vast. Wel is duidelijk dat er vijftig zit- en 125 staanplaatsen in de voertuigen zijn. De inrichting is echter modulair en kan dus aangepast worden aan veranderingen op bepaalde trajecten. 

92% recyclebaar
Hoewel de trams pas vanaf 2019 door de stad rijden kunnen reizigers volgend jaar al kennismaken met de modellen. Dan wordt er een zogenaamde 'mock-up', een model op ware grootte, getoond zodat geïnteresseerden de tram vast kunnen 'ervaren'. Verder worden de nieuwe trams zo duurzaam mogelijk gemaakt. 'De tram wordt zoveel mogelijk opgebouwd uit duurzame materialen en is voor circa 92% recyclebaar. De tram gaat bovendien zuinig om met energie,' aldus het GVB.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dcvwYT
via IFTTT

Amsterdammers eten samen om eenzaamheid tegen te gaan

Amsterdam telt ruim 65.000 ernstig eenzame mensen. Op zich geen nieuw cijfer, maar omdat het de Week van de Eenzaamheid is, wil de PvdA het probleem wel weer onder de aandacht brengen.

En daarom startte de partij onlangs een crowdfundingsactie onder de eigen leden om eenzame Amsterdammers gratis met elkaar te laten eten. Gisteren was het zover. Zo'n vijftig maaltijden werden er bij elkaar gesponsord en dus was het druk in het buurtrestaurant in de Bonnefantenstraat in Nieuw-West.

'De ernstig eenzamen in de stad zien vaak dagelijks niemand. Soms gaan er zelfs weken voorbij voordat ze iemand zien', stelt PvdA-raadslid Maarten Poorter. 'Het is wel iets waar je een stap voor moet zetten, maar de mensen die hier komen vinden het écht leuk.'

En veel aanwezigen genoten inderdaad zichtbaar. Maar niet iedereen wilde per se uit de eenzaamheid gehaald worden. 'Ik ben een echte einzelgänger', vertelt een aanwezige. 'Ik heb één grote vriend en dat is m'n computer.'

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dcubl9
via IFTTT

Politie gaat voorlopig toch door met vervoeren van verwarde personen

De politie gaat voorlopig door met het vervoeren en opvangen van verwarde personen.

Dat hebben ministers Schippers (Volksgezondheid) en Van der Steur (Justitie) besloten, meldt RTL Nieuws. Enkele weken geleden liet korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in het tv-programma De Monitor nog weten dat de politie vanaf volgend jaar geen verwarde personen meer vervoerd.

'De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen', zo was de redenering. Maar het besluit is nu teruggedraaid door de ministers omdat er nog geen alternatief voor het vervoer is. Eerder al maakte de zorgsector bezwaar; die waarschuwde dat er door deze maatregel doden zouden gaan vallen. Hoe lang de politie nog doorgaat met het vervoeren en opvangen van verwarde personen, is nog niet duidelijk.




from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cG6q6J
via IFTTT

Vader ontvoerder Insiya succesvol in Mumbai

De vader van de ontvoerde Insiya Hemani is een Indiase succesvolle zakenman. De 37-jarige Shehzad Hemani werkt in de stad Mumbai.

Hemani studeerde genoot onderwijs op een privéschool. Daarna studeerde hij aan de Mumbai University. Vervolgens deed hij nog een MBA, een bedrijfskundige studie. Toen hij 26 was richtte hij het staalbedrijf Conros Group op. Het bedrijf produceerde stalen pijpen en buizen voor de Indiase constructiemarkt en de export, schrijft Het Parool.

Lees ook: Vermiste peuter (2) met geweld ontvoerd

Een ijzerertsmijn net buiten Mumbai staat ook op naam van Conros. Er wordt per jaar zo'n 225.000 ton erts gedolven. Volgens Het Parool gaf Hemani in 2009 dat hij zich met zijn bedrijf wil richten op de Europese Amerikaanse markt en die in het Midden-Oosten. Het bedrijf heeft vestigingen in Texas en Boekarest. Hemani runt ook bedrijven in de energiesector, in de bouw en het vastgoed. 

Lees ook: Buurtbewoner overmeesterde ontvoerder peuter: 'Ik heb 'm goed geraakt'

De vader was met de moeder in gevecht over de voogdij van Insiya. Vandaag zou er een rechtszitting zijn over het conflict. Mogelijk zit de 37-jarige man al in het buitenland met de tweejarige Insiya. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dpV3za
via IFTTT

Gestolen Van Goghs waren in handen van 'meedogenloze criminelen'

De twee gestolen schilderijen van Vincent van Gogh waren in handen van een Italiaanse maffiabende. Het betreft leden van de clan Amato-Pagano, die zich bezighoudt met internationale drugshandel.

Volgens de Italiaanse justitie gaat het om een van de 'meest meedogenloze en actieve criminele organisaties van de camoristische maffiabendes' in de omgeving van Napels. Met de term Camorra wordt doorgaans de maffia in en rond de Italiaanse stad Napels aangeduid.

Vrijdag werd bekend dat de doeken zijn teruggevonden, die in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam zijn geroofd. Het gaat om Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884/85).

Tijdens een persconferentie in Napels maakte het Openbaar Ministerie (OM) meer bekend over de achtergrond van de vondst. Die had plaats in een onderzoek dat erop was gericht om de activiteiten van de Napolitaanse clans te ontwrichten.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dcbA8T'meedogenloze%20criminelen'
via IFTTT

Klaassen en Veltman geselecteerd voor Oranje

Ajacieden Davy Klaassen en Joël Veltman zijn geselecteerd voor het Nederlands elftal voor de WK-kwalificatiewedstrijden tegen Wit-Rusland en Frankrijk.

Bondscoach Danny Blind heeft de spelers opgeroepen voor de wedstrijden op vrijdag 7 oktober tegen Wit-Rusland en op maandag 10 oktober tegen Frankrijk. Het duel tegen Wit-Rusland wordt in de Kuip gespeeld, die tegen Frankrijk in de Arena.

De volledige selectie bestaat uit: Jasper Cillessen, Jeroen Zoet en Maarten Stekelenburg op doel. In de verdediging Jeffrey Bruma, Virgil van Dijk, Rick Karsdorp, Terence Kongolo, Daley Blind, Joël Veltman, Stefan de Vrij en Jetro Willems. Voor op het middenveld zijn Jordy Clasie, Davy Klaassen, Davy Pröper, Wesley Sneijder, Kevin Strootman en Georginio Wijnaldum geselecteerd. En voor de aanval heeft Blind gekozen voor Steven Berghuis, Bas Dost, Vincent Janssen, Luuk de Jong, Luciano Narsingh en Quincy Promes. 

Opvallend genoeg is Arjen Robben niet geselecteerd. Blind gaf aan rekening te willen houden met zijn Robben's club, Bayern München. Robben maakte na een lange blessure daar kortgeleden zijn rentree. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dwnmOn
via IFTTT

26 kilo coke en 20 kilo heroïne in woning Noord

Een woning aan Het Laagt in Noord is op last van de burgemeester gesloten nadat er vorige maand een flinke partij harddrugs werd gevonden.

De drugs, in totaal gaat het om 26 kilo coke en 20 kilo heroïne, behoorden toe aan een Albanese bende. Vijf Albanezen en een Roemeen werden op 22 augustus aangehouden in de woning.

Naast de drugs werd er ook een grote hoeveelheid cash geld in het huis aangetroffen. De woning is in ieder geval drie maanden dicht.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dAyZmP
via IFTTT

Amsterdamse Airbnb-verhuurder geschorst na weigeren Israëlische gasten

Een Amsterdamse Airbnb-verhuurder is door het online verhuurplatform verwijderd nadat ze weigerde vier Israëlische gasten te accepteren.

Als reden voor de weigering gaf verhuurder 'Maria' op aanhanger te zijn van de BDS (boycot, desinvesteringen en sancties)-beweging die zich hardmaakt voor de Palestijnse zaak. 'Hierom kan ik geen gasten uit Israël accepteren. (...) Tenzij jullie vredesactivisten zijn die strijden voor een vreedzame oplossing (voor wie ik graag een uitzondering maak) moeten jullie elders op zoek', schreef Maria in reactie op het huurverzoek. 

Israëliër Raz Hadas postte deze reactie op zijn Facebookpagina. Het bericht werd onder meer opgepikt door de Amerikaanse krant The AlgemeinerAirbnb heeft in een reactie aan de krant laten weten dat de verhuurder van het platform is verwijderd. 'Voor deze vorm van discriminatie is geen plaats op Airbnb', aldus de organisatie. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dwhPHe
via IFTTT

Burgemeester neemt handtekeningen brandweer in ontvangst

Brandweerlieden zijn vanochtend in een protestmars vanaf de kazerne bij de IJtunnel naar het Stadhuis gelopen. Daar hebben ze 5000 handtekeningen aangeboden aan burgemeester Van der Laan.

De brandweer is nu drie maanden in actie voor een beter pensioen en hiervoor hebben ze handtekeningen opgehaald. De burgemeester heeft de handtekeningen in ontvangst genomen, maar kon verder geen beloftes doen. Wel zei Van der Laan dat hij het door zou geven.

Ook FNV-bestuurder Fred Bos was aanwezig. Hij bood de handtekeningen aan.

abc5media_image_5



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dcmnTJ
via IFTTT

Regels rond bomenkap straks voor alle Amsterdammers hetzelfde

Vanaf dit weekend is er in Amsterdam nog maar één bomenverordening van kracht.

Dat betekent dat voor alle bedrijven en inwoners dezelfde regels over kap, behoud, bescherming, handhaving en compensatie van bomen geldt, zo schrijft de gemeente in een persbericht. 'Het uitgangspunt ‘Kap mits herplant’ moet ervoor zorgen dat binnen de gemeentegrens het bomenbestand op peil blijft en dat er zorgvuldig wordt nagedacht over bomen in de stad.'

Voorheen golden er tien verschillende bomenverordeningen in Amsterdam. Dit zorgde nog wel eens voor verwarring en vertraging bij bomenkap, bijvoorbeeld als een boom zich op de grens van een stadsdeel bevond.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dclhXM
via IFTTT

Acht aanhoudingen bij Ajax - Standard Luik

Rond de wedstrijd Ajax - Standard Luik gisteren zijn acht mensen opgepakt. De politie is meermalen in actie gekomen om te voorkomen dat de supporters met elkaar op de vuist zouden gaan. Enkele personen raakten lichtgewond.

Direct nadat de bus met Luik-supporters aankwam is er een confrontatie geweest tussen die supporters en de politie. De fans wilden naar de Ajacieden en gooiden met flessen, stenen en vuurwerk naar de politie. De ME kwam hierop in actie. Er is hierbij geweld gebruikt waarbij enkele fans gewond zijn geraakt.

Ook na de wedstrijd moest de ME in actie komen. Na de wedstrijd ontstond er brand in een van de toiletgroepen in het stadion. Ook werden er vuurwerkbommen gegooid. Deze zijn ook tussen politiemensen terecht gekomen. Zeven agenten hebben hierdoor last van hun oor.

De acht supporters die zijn aangehouden worden verdacht van openlijke geweldpleging en het hinderen van de politie.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dpAyCJ
via IFTTT

Diefstal Van Goghs in 2002: 'waarschijnlijk is deze ladder gebruikt'

Een ladder, een stuk touw en een ingeslagen ruit. Het leek in 2002 haast kinderlijk eenvoudig om twee peperdure schilderijen te stelen uit het Van Gogh Museum.

Vrijdag maakte het museum bekend dat twee werken, Zeegezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen, na veertien jaar weer boven water zijn. De in 2002 gestolen doeken van Van Gogh hebben een een waarde van vele miljoenen euro's.

Bij de diefstal in 2002 maakten de inbrekers waarschijnlijk gebruik van een ladder en een stuk touw. Buurtbewoners waren getuige van de roof, zo is te zien in de bovenstaande reportage die AT5 destijds over de diefstal maakte. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d0E8jp'waarschijnlijk%20is%20deze%20ladder%20gebruikt'
via IFTTT

CDA-raadslid Marijke Shahsavari verlaat Amsterdamse politiek

Marijke Shahsavari-Jansen verlaat na zes jaar de Amsterdamse gemeenteraad. Zij wordt opgevolgd door CDA-duoraadslid Diederik Boomsma.

Shahsavari verhuist met haar gezin naar Los Angeles. De nummer twee op de CDA-kieslijst, Joram Verstoep, ziet volgens het CDA na 'weloverwogen beraad af van de zetel'. Hij kan de functie niet combineren met zijn huidige werkzaamheden in de advocatuur. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dpzRcC
via IFTTT

Twee gestolen Van Gogh's na veertien jaar terecht

Twee schilderijen van Van Gogh die in 2002 werden gestolen uit het Van Gogh Museum zijn weer terecht. De doeken zijn in redelijk goede staat. Een van de doeken heeft een beschadiging linksonder in de hoek.

Het gaat om de schilderijen Seascape at Scheveningen uit 1882 en Congregation leaving the Reformed Church in Nuenen uit 1884/1885. Het is nog niet duidelijk wanneer de schilderijen weer terugkeren naar Amsterdam. 

De doeken zijn in Italië opgedoken na een intensief onderzoek door de Italiaanse openbaar aanklager. 'Na al die jaren durf je niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer', zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum. 'De schilderijen zijn gevonden! Dat ik in staat zou zijn om deze woorden uit te spreken, was niet iets waar ik nog op had durven hopen. Het is nog niet zeker wanneer de doeken terugkeren naar Amsterdam. Maar ik geloof dat we volledig kunnen rekenen op de Italiaanse overheid.'

Het is niet duidelijk waar de Van Gogh's zijn bewaard na de diefstal. Maar aangenomen wordt dat de schilderijen niet op de juiste manier zijn bewaard. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cG4KFs's%20na%20veertien%20jaar%20terecht
via IFTTT

Fakkels Luik-supporters van dichtbij gefilmd

De Europa-league wedstrijd Ajax - Standard Luik (1-0) in de Arena werd gisteravond ontsierd door vuurwerk in het uitvak.

Luik-supporters staken bij aanvang van het duel fakkels af in het vak waarin ze zaten. De stukken vuurwerk bleven echter niet in het uitvak. Enkele fans gooiden de, nog brandende fakkels, in een lager gelegen vak waarin onder meer kinderen zaten. 

Op beelden die een supporter gisteravond heeft gemaakt is onder meer te zien hoe een supporter van Luik één van de fakkels tegen een afscheidingswand drukt. Op de plek waar de fakkel tegen de wand wordt gehouden ontstaat een grote brandplek. 

Lees ook: Ajax-fans geschrokken: 'Mensen krijgen gewoon fakkels in hun nek gegooid'

Ajax en Luik gaven donderdagavond al aan allebei op zoek te gaan naar de vuurwerkgooiers.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dw6Hdt
via IFTTT

donderdag 29 september 2016

Ajax-fans geschrokken: 'Mensen krijgen gewoon fakkels in hun nek gegooid'

Ajax-supporters schrokken zich gisteravond rot toen supporters van Standard Luik besloten om fakkels in een vak met kinderen te gooien. 'Levensgevaarlijk', noemt een supporter het.

Na de actie van de Luik-fans werd  het vak noodgedwongen ontruimd. Een aantal fans is direct naar huis gegaan. Daarnaast was er de eerste twintig minuten amper te zien wat er zich op het veld afspeelde. Er vielen geen gewonden.

Lees ook: Ajax en Standard zoeken vuurwerkgooiers

'Zoals ze dat doen is gewoon levensgevaarlijk', zegt een Ajax-supporter na de wedstrijd. 'Als er mensen beneden zitten, die krijgen gewoon fakkels in hun nek gegooid. Dus die gasten zullen wel een megaboete krijgen. Ik ben alleen bang dat het zwaar uit de klauwen gaat lopen als we als Ajax zijnde daar naartoe gaan.'

Lees ook: Ajax boekt zege met Europees perspectief

Een andere supporter kreeg er vrij weinig van mee. 'Ik zag wel dat er fakkels over de ramen werden gegooid, maar ik heb er niet veel van meegemaakt. Maar het waren er veel in ieder geval.'

Beide clubs zijn inmiddels een zoekactie gestart naar de supporters die de fakkels gooiden. Standard Luik hoopt de schade op de daders te kunnen verhalen. Drie supporters van Standard Luik werd de toegang geweigerd omdat ze fakkels het stadion in probeerden te smokkelen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cPQFIN'Mensen%20krijgen%20gewoon%20fakkels%20in%20hun%20nek%20gegooid'
via IFTTT

Ajax en Standard zoeken vuurwerkgooiers

Ajax en Standard Luik gaan op zoek naar de Belgische supporters die donderdag voor het duel tussen beide clubs in de Europa League brandende fakkels naar een tribune met Ajax-fans gooiden.

Minimaal drie fakkels belandden in een familievak met Ajax-supporters. Daarbij vielen geen gewonden. Ajax besloot het betreffende vak met geschrokken fans te ontruimen. De supporters mochten op een andere tribune in de ArenA plaatsnemen.

Fans van Standard Luik staken voor het duel veel fakkels af. Eén fan van de Belgische club liep daarbij brandwonden op. Drie supporters van Standard Luik werd de toegang geweigerd omdat ze fakkels het stadion in probeerden te smokkelen.

Standard Luik hangt een hoge boete boven het hoofd. De Belgische club hoopt de schade op de daders te kunnen verhalen. Een woordvoerder van Ajax bevestigt dat de camerabeelden van het vak voor de bezoekende club nauwkeurig bestudeerd gaan worden.

Na de wedstrijd moest de brandweer nog in actie komen. Supporters van Standard Luik hadden brand gesticht bij toiletten rond het bezoekersvak. Dat leverde veel rookontwikkeling op. De Belgische club werd door 2100 supporters gesteund in de ArenA. Een deel van hen stak na de wedstrijd nog veel vuurwerk af buiten het stadion.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cFPY1l
via IFTTT

Schöne: 'Waren te slordig, maar we houden de nul'

Lasse Schöne vindt het heerlijk dat Ajax na twee Europa League-wedstrijden nu op zes punten staat, maar had wel kritiek op het spel van het team tijdens de tweede helft: 'We waren te slordig'.

'Vandaag was de eerste helft bij vlagen goed, tweede helft vond ik dat we te slordig waren. Veel balverlies. We hadden de bal beter vast moeten houden', zegt Schöne voor de camera van AT5. 'Maar alsnog, we strijden voor elkaar. Voor elke meter wordt hard gevochten en we houden de nul. Dan win je dit soort wedstrijden en dat was weleens anders. Heerlijk dan ook dat de drie punten hier blijven.'

Dolberg
Ook niks dan lof voor protegé Dolberg: 'Hij is levensgevaarlijk. Als je zo belangrijk kan zijn voor Ajax op die leeftijd, fantastisch. Dat doet ons goed. Niet alleen voor de Ajacieden, maar ook voor de Denen. Die denken natuurlijk: dat is er nog een voor het elftal!'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2domHgh'Waren%20te%20slordig,%20maar%20we%20houden%20de%20nul'
via IFTTT

Veltman blikt tevreden terug: 'zes punten na eerste twee wedstrijden, dat is heerlijk'

Joël Veltman blikt tevreden terug op de zege van Ajax op Standard Luik vanavond. De Godenzonen versloegen de Belgen met 1-0, maar hoe kan het toch dat Europa vorig jaar al snel uitliep op een blamage, maar dat het dit jaar wel lukt?'

'Ik denk dat we gewoon veel moeten leren. Als je die 2-0 maakt, is het al snel klaar', zegt Joël Veltman tegen de camera van AT5. 'Vooral in de eerste helft. Die kansen krijg je minder dan in bijvoorbeeld de Eredivisie. Daar moet je goed van leren. Maar wat ik zei: zes punten na de eerste twee duels is heerlijk, ja.'

Verdediging
Ook op verdedigend gebied lijkt het team van trainer Peter Bosz te verbeteren. De nul wordt vaker gehouden en balletjes die er vorig seizoen invlogen, vliegen er dit seizoen minder vaak in. Waar ligt dat aan? Veltman: 'Daar moet je een beetje geluk bij hebben. Ik merk dat er veel vastigheden zijn, ik kan zelf af en toe meer doordrukken. Dat soort dingen zie je nu - onder andere met Davidson (Sanchez - red) - veel. Davidson heeft die Champions League-finale in Zuid-Amerika gewonnen. Hij is fit. Heeft z'n lichaam mee. Kopduels wint-ie allemaal. Het is heerlijk als je die achter je hebt staan.'

'We zijn goed begonnen. We gaan nu voor winst bij Celta. Als we die winnen, vind ik het een hele goeie stap', aldus Veltman na afloop van de Europa League wedstrijd.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dv5Oh8'zes%20punten%20na%20eerste%20twee%20wedstrijden,%20dat%20is%20heerlijk'
via IFTTT

Veel rook bij brand in toiletruimte westzijde Arena

Na de wedstrijd Ajax - Standard Luik is er brand ontstaan in een toiletruimte in de westzijde van de Amsterdam Arena.

Dat bevestigt een woordvoerder van de brandweer aan AT5. Bij de brand komt veel rook vrij. Brandweerlieden hebben extra eenheden ingezet omdat er nog veel mensen in het stadion lopen. De toiletten aan de westzijde van het stadion is de kant van het uit-vak, maar over enige betrokkenheid van Standard-supporters kon de brandweer niets over zeggen. 'Onze eerste prioriteit is het blussen van het vuur', aldus de zegsvrouw.

Over gewonden is niets bekend.

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d9jNKN
via IFTTT

Duitse toeriste klapt met hoofd door achterruit van bestelbus op Herengracht

Een Duitse toeriste is vanavond met haar hoofd door de achterruit van een bestelbus geklapt na een ongeluk op de Herengracht.

Hoe dat kon gebeuren is onbekend. Wonder boven wonder bleef de vrouw echter ongedeerd. Ze kon simpelweg weer op de fiets stappen en haar weg vervolgen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dhumuZ
via IFTTT

Ajax verslaat Standard Luik

Ajax heeft donderdagavond ook de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gewonnen. De club uit Amsterdam boekte voor eigen publiek een zwaarbevochten zege op Standard Luik (1-0). Kasper Dolberg, bijna negentien jaar jong, maakte in de 29e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd.

Ajax heeft door de zege al vroeg in de groepsfase een mooi uitzicht op een verblijf in de Europa League na de winterstop. Het verschil met nummer twee Celta de Vigo bedraagt twee punten. Standard Luik en Panathinaikos staan al op forse achterstand.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dpDRq7
via IFTTT

Taxichauffeur raakt auto en rijbewijs kwijt na snelheid van 210 kilometer per uur op A1

Een taxichauffeur is vannacht zijn auto en rijbewijs kwijtgeraakt nadat hij werd betrapt toen hij met 210 kilometer per uur over de A1 reed.

Dat meldt de Landelijke Eenheid Noordwest op Facebook. De politie zag de man ter hoogte van Muiden al slingerend door het verkeer racen. Na een korte controle bleek dat de man maar liefst 110 kilometer per uur te hard reed. Na een ingreep is de bestuurder aan de kant gezet en is zijn auto en rijbewijs ingenomen.

De 32-jarige Amersfoorter had geen klanten in zijn auto, maar moet misschien voor de rechter verschijnen voor zijn misdrijf. De officier van justitie zal dat moeten bepalen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dD3IvY
via IFTTT

Twee gewonden bij eenzijdig ongeluk op Westpoortweg

Twee personen zijn vanavond gewond geraakt bij een ongeluk op de Westpoortweg. Om nog onbekende reden knalde de wagen met drie inzittenden een verkeerslicht.

Hierdoor was er sprake van een beknelling in de wagen. Politie, brandweer en ambulances rukten uit om hulp te verlenen. Bij aankomst bleken twee personen letsel opgelopen te hebben. De derde inzittende kwam met de schrik vrij. Het tweetal is overgebracht naar het ziekenhuis.

De oorzaak is onbekend. De politie doet onderzoek.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cZ7Zsl
via IFTTT

Standard Luik-supporters gooien fakkels in vak met kinderen in Arena

De supporters van Standard Luik hebben donderdagavond voor woede gezorgd door brandende fakkels in een vak met kinderen te gooien. Veel Ajax-fans zijn uit het vak gevlucht.

De supporters van de Belgische club staken de fakkels vlak voor aftrap aan, waardoor de eerste twintig minuten bijna niks te zien was in het voetbalstadion. Een aantal fans is zelfs uit de Arena gevlucht.

Op Twitter wordt de actie ook niet gewaardeerd.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cEEefr
via IFTTT

Glunder wordt Groot: 'Ik voel me net een conehead'

In Amsterdam ging weer een dagje mee met Rodney Glunder tijdens de voorbereidingen voor zijn rol in de film Vechtershart.

Ex-kickbokser Rodney Glunder zet alles op alles om zijn eerste echte rol in VECHTERSHART tot een succes te maken! De opnames beginnen bijna. Vandaag volgt In Amsterdam hem bij het passen van de kleren van zijn karakter Geraldo. Voor sommige pakjes is Glunder inmiddels echt veel te goed!

Meer zien van Rodney? Kijk de andere afleveringen en vergeet je niet abonneren op het kanaal van In Amsterdam.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d8NTy6'Ik%20voel%20me%20net%20een%20conehead'
via IFTTT

Ajax met Gudelj tegen Standard Luik

Nemanja Gudelj keert donderdag terug in de basisformatie van Ajax. De middenvelder vervangt de geschorste Hakim Ziyech in het thuisduel van zijn club met Standard Luik in de Europa League.

Verder houdt trainer Peter Bosz vast aan de spelers die zaterdag de basis legden voor de zege op PEC Zwolle (5-1). Lasse Schöne is ook tegen de bekerwinnaar van België de verdedigende middenvelder van Ajax. Daley Sinkgraven, van origine aanvallende middenvelder, krijgt als linksback te maken met de snelle Mathieu Dossevi.

Ook Kasper Dolberg verschijnt weer aan de aftrap. Bosz vertelde woensdag nog dat hij voorzichtig moet zijn met de achttienjarige spits. Uit angst voor blessures wil hij hem niet alle duels laten spelen.

Ajax versloeg Panathinaikos (2-1) in het eerste groepsduel van de Europa League. Standard Luik speelde gelijk tegen Celta de Vigo (1-1). De wedstrijd tussen Ajax en Standard Luik begint om 19.00 uur in de ArenA.

Opstelling Ajax: Onana; Veltman, Sánchez, Viergever en Sinkgraven; Klaassen, Schöne en Gudelj; Traoré, Dolberg en Younes.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cEuEJs
via IFTTT

Buschauffeurs blij met cahsloos betalen

Vanaf vandaag kan je in de bussen van lijn 33 in Noord een kaartje kopen met je pinpas.

Sinds begin dit jaar kampt het GVB met meerdere overvallen op buschauffeurs, en dat gebeurt met name in Noord. Met cahsloos betalen hoopt het vervoersbedrijf deze reeks gewelddadige overvallen een halt toe te roepen.

Lees ook: GVB is overvallen spuugzat: 'Iedereen is er kapot van, dit kan niet'

Impact
Buschauffeur Ronald Goos is heel tevreden over de komst van de pinautomaten. 'We zijn zo blij met dat cashloos betalen. Die overvallen hebben gewoon heel veel impact. Als ik in die huisjes zit met de chauffeurs dan zeggen we: we rijden 's avonds ergens naar toe en daar staat dan iemand die wij verdacht vinden, dan voel je je toch onzeker. Maar je moet toch stoppen want je bent een bus en je wilt toch iedereen vervoeren. Dat gaan we toch een stuk minder krijgen omdat je gewoon geen cash geld meer op de bus hebt.'

Lees ook: Opnieuw buschauffeur overvallen met vuurwapen

Toeristen
Het vervoersbedrijf streeft er naar om contant betalen in het OV in de toekomst helemaal af te schaffen. Om er voor te zorgen dat het nieuwe pingemak niet leidt tot een toename van de kaartverkoop in de bus, is het alleen mogelijk om een duurdere 1-uurs of nachtbuskaart te kopen. Eric Bosman van het GVB: 'Voorlopig kan er nog met cash betaald worden in de bus, maar dat hebben we natuurlijk liever niet. We zetten flink in op de verkoop van kaartjes bijvoorbeeld in hotels en ook op Schiphol, zodat toeristen die vaak nog contant betalen van te voren al een kaartje hebben.'

De bedoeling is dat eind volgend jaar alle 200 bussen en 200 trams zijn uitgerust met een pinautomaat. Tot die tijd blijft het mogelijk om ook met cash een kaartje te kopen.

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2duowKg
via IFTTT

Nieuw boek vertelt over heldendaden Betty Goudsmit

Betty Goudsmid redde in de oorlog met gevaar voor eigen leven zeshonderd Joodse kinderen. Daar sprak ze vroeger nooit over, maar haar verhaal staat vanaf vandaag op papier.

Ze was kinderverzorgster bij de crèche tegenover de Hollandse Schouwburg en smokkelde met haar collega's de kinderen uit het gebouw. Inmiddels is ze 92 jaar, maar het verhaal van haar tijd bij de créche zit nog vers in het geheugen. 'Dan stond ik voor de deur en dan ging ik met de kinderen wandelen. En dan liepen we naar de Portugese Sjoel, om de hoek tegenover Artis. En dan liet ik ze daar achter'. 

Hun Joodse ouders zaten in de Schouwburg en werden afgevoerd naar de kampen. De Duitsers wilden echter geen geluid hebben van de kinderen, en dus werden ze naar Goudsmit gebracht. Dat was voor zo'n zeshonderd kinderen de redding. 'Ik heb met ze gedanst en gezongen. En zingen is een hele goede afleider voor verdriet, weet je', zegt Goudsmit.

Zwijgen
Tot vier jaar geleden praatte Betty niet over de oorlogstijd, maar op aandringen van haar kinderen heeft ze haar verhaal op laten schrijven. Het boek Betty, een Joods kinderverzorgster in verzet, ligt vanaf vandaag in de winkel.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dp2Euh
via IFTTT

Yentl en de Boer zetten verborgen liedjes in de spotlights

Mooie liedjes zijn overal! In het nieuwe AT5-programma Zing een liedje van mij gaan Yentl en de Boer op zoek naar verborgen muzikale parels van Amsterdammers.

Zij halen liedjes die op Amsterdamse zolderkamers zijn geschreven en anders nooit het daglicht zouden zien uit de schaduw en plaatsen ze vól in de spotlight. Samen met een bekende artiest redden Yentl en de Boer een anoniem nummer van de de vergetelheid.

Lees ook: Yentl en De Boer maken beste theaterlied  

In de eerste aflevering van Zing een liedje van mij vragen Yentl en de Boer aan Niels Geusebroek of hij het nummer van de Amsterdammer Hicham Sarah wil bewerken. Wie zijn nummer ging bewerken, wist Hicham voor de definitieve uitvoering niet. 'De meeste liedjes die ik heb geschreven zijn ontstaan wanneer om 2.00 uur 's nachts. Ik vind het mooi om zonder drugs en alcohol in zo'n staat te komen van vermoeidheid en dan te schrijven', vertelt de Amsterdammer over zijn lied.

Maar is Hicham blij met de uitvoering van Niels? En wat is het verhaal achter het nummer? Bekijk de eerste aflevering van Zing een liedje van mij donderdag om 20.15 uur op AT5!
abc5media_video_0



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dnuPgK
via IFTTT

Vrouw gewond na botsing met bus op Cornelis Krusemanstraat

Op de Cornelis Krusemanstraat in Zuid is een vrouw vanmiddag gewond geraakt na een aanrijding met een bus.

Een traumateam is opgeroepen om te assisteren bij het ongeluk. De toestand van het slachtoffer is onbekend. Ook is onduidelijk hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. De politie doet onderzoek.

Door het onderzoek ondervindt tramlijn 16 hinder door het ongeluk en zal niet stoppen bij de haltes Museumplein, Valeriusplein, Emmastraat en de Obrechtstraat. Dat duurt tot ongeveer 18.10 uur.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cEjrbT
via IFTTT

Jongeren die de Banne terroriseren: 'Niemand komt naar ons toe om te klagen'

De jongeren die voor veel overlast zorgen in De Banne in Noord, zeggen zelf van niets te weten. 'Niemand komt naar ons toe om te klagen', aldus één van de jongeren tegen AT5.

Gisteren meldde AT5 dat de groep jongeren, die eerst rondhing rond de Klipperstraat, zich heeft verplaatst en nu voor overlast zorgt rond de Schoenerstraat. Bij het verpleeghuis Eduard Douwes Dekker durven bewoners niet meer alleen de straat op nu de jongeren daar hangen.

'Wij weten van niets' 
Een AT5-verslaggever sprak een aantal van de jongeren, maar die waren zich van geen kwaad bewust. 'Wij hebben via de media ook gehoord dat we overlast veroorzaken. Niemand komt naar ons toe om te klagen, de politie komt hier ook nooit naar toe. Dus wij weten van niets. Er zijn meerdere groepen jongens hier, wij weten niet wie voor overlast zorgt. Wij zijn juist hierheen gekomen, achter het Eduard Douwes Dekkers-huis in het park zodat we mensen minder last van ons hebben.'  Een ander: 'Ja, wij gooien met stenen, wij doen al die dingen, en dan?'

Lees ook: Overlast jeugdbende de Banne verplaatst zich door cameratoezicht

Geen contact
PvdA-raadslid Soufyan Mbarki bezocht kort na het zomerreces ook De Banne en pleit voor meer maatwerk in de aanpak van de groep. 'Ik ben er ook geweest, en ik heb die signalen ook van de jongeren gehoord. Enerzijds ja, er zijn problemen, anderzijds zeggen ze : het valt ook wel weer mee. Maar wat ze allemaal aangeven: er wordt bijna geen contact met ons gemaakt.'

Lees ook: Bewoners Banne voelen zich niet meer veilig: 'Ik ben in m'n tuin overvallen'

Volgens Mbarki is de groep heel divers. 'Wat mij opvalt is dat ze niet allemaal crimineel zijn. Het zijn gewoon irritante gasten die de wijk terroriseren. Een deel daarvan is crimineel, een aantal daarvan staat op de top 600. Maar ik denk dat het grootste deel jongens zijn uit de wijk die zich vervelen, en die heel irritant worden. En dat moet je op gegeven moment hard aanpakken.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dGTe1F'Niemand%20komt%20naar%20ons%20toe%20om%20te%20klagen'
via IFTTT

Foto: Buurtbewoner overmeestert ontvoerder 2-jarige Insiya

Het moment dat een buurtbewoner een van de ontvoerders van Insiya Hemani overmeesterde, is op foto vastgelegd door een ooggetuige. Het 2-jarige meisje werd vanochtend ontvoerd uit een woning in de Watergraafsmeer. Ze is nog altijd spoorloos.

 

Insiya is ontvoerd door haar vader, de 37-jarige Cheza Hemani en een of twee handlangers. Een buurtbewoner (degene op de foto hieronder) overmeesterde een van de ontvoerders.

Mogelijk is het meisje ontvoerd naar het buitenland, meldt de politie. De politie onthoudt zich verder van commentaar.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ddiZnp
via IFTTT

Langer dan zes maanden je woning leeg laten staan? Dan riskeer je een boete

Wie in Amsterdam zijn woning zonder reden langer dan zes maanden leeg laat staan, riskeert een boete van 2500 euro.

De gemeente wil de leegstand van woningen in de stad harder aanpakken. Tot nu toe werd vooral de leegstand van kantoren bestreden, maar gezien de druk op de woningmarkt wordt dat uitgebreid naar woonhuizen. 

Boete
Woningeigenaren moeten, als de nieuwe regels van kracht worden, bij de gemeente melden als hun pand langer dan zes maanden leeg staat. Gebeurt dit niet, dan volgt er eerst een gesprek, en als er geen goede reden voor de leegstand wordt gegeven, kan er een boete worden opgelegd. Voor particuliere eigenaren is die boete 2500 euro, voor professionele verhuurders 5000 euro. In het uiterste geval kan de woning worden toegewezen aan iemand anders. 

Ingewikkeld
Wethouder Ivens waarschuwt wel dat de Leegstandswet 'complex en ingewikkeld' is. Hij hoopt dan ook dat de landelijke regels veranderd worden zodat de bestrijding van leegstand gemakkelijker te bestrijden is. In november beslist de gemeenteraad over de nieuwe regels, de verordening kan als het goed gaat op 1 november dit jaar al in werking treden. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dtL2D3
via IFTTT

Bazoer en Riedewald genomineerd als golden boy

Ajax-spelers Riechedly Bazoer en Jaïro Riedewald zijn genomineerd voor de Golden Boy Award 2016, de prestigieuze prijs voor het grootste talent op de Europese voetbalvelden.

Bazoer en Riedewald  staan op een lijst van veertig jeugdige voetballers, die door verschillende Europese media is opgesteld. 

Van der Vaart

Rafael van der Vaart is de enige Nederlandse voetballer die de award ooit heeft gewonnen. Hij deed dat in 2003 als speler van Ajax. Tot zijn opvolgers behoorden onder anderen Wayne Rooney, Lionel Messi, Mario Balotelli en Paul Pogba. Anthony Martial (Manchester United) won de prijs vorig jaar.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cDIM63
via IFTTT

Prostituées lanceren eigen bordeel 'My Red Light'

Met 'My Red Light' krijgt Amsterdam zijn eerste, door prostituées zelf gerunde, bordeel. Het initiatief werd vanochtend gelanceerd.

Een bordeel zonder pooiers. Dat is simpel gezegd de inzet van My Red Light. De afgelopen jaren heeft het stadsbestuur geprobeerd de prostitutiebranche schoner en veiliger te maken, en gaandeweg ontstond de wens om sekswerkers meer zelfstandigheid te bieden.

Lees ook: Gemeente start onderzoek naar eigen bordeel

Gemeentebordeel
Onder de naam 'Eigen Raam' onderzocht de gemeente of het mogelijk was een coöperatie of een andere samenwerkingsvorm te realiseren, waar sekswerkers gezamenlijk een pand beheren en hun eigen bedrijfsvoering, prijzen en werkomstandigheden regelen. In de volksmond werd dit al snel het gemeentebordeel genoemd, maar het stadsbestuur zette alles op alles om niet zelf eigenaar van het bordeel te hoeven worden. En dat is gelukt. Er werden geldschieters gevonden, waaronder de Rabobank. 

Lees ook: Koper gevonden voor 'gemeentebordeel', maar nog onvoldoende prostituees

Veertien ramen
My Red Light zal zich vestigen in vier panden op de Wallen, namelijk Oudezijds Achterburgwal 17, 19 en 27 en Boomsteeg 1. In totaal zullen er 14 ramen zijn, en 26 werkplekken. De panden worden op dit moment opgeknapt. De verwachting is dat dit in maart 2017 gereed is. Daarna zal de stichting nog ongeveer zes weken nodig hebben om de panden in te richten en gereed te maken voor gebruik. My Red Light hoopt op 1 mei volgend jaar open te kunnen gaan. 

Lees ook: 'Gemeentebordeel' loopt minimaal half jaar vertraging op'

 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cDJDUg'My%20Red%20Light'
via IFTTT

Buurtbewoner overmeesterde ontvoerder peuter

Het 2-jarige meisje dat vanochtend werd ontvoerd uit een woning in de Watergraafsmeer, zou zijn meegenomen door twee of drie mannen. Dat zegt een buurtbewoner, die de ontvoering probeerde te voorkomen. Hij overmeesterde een van de ontvoerders.

Een van de ontvoerders zou de buurtbewoner daarbij getaserd hebben. Hij bleef echter bovenop de overmeesterde ontvoerder liggen totdat de politie arriveerde. Die heeft de ontvoerder gearresteerd, zegt de buurtbewoner tegen AT5. Het moet een flink gevecht zijn geweest, getuige de hoeveelheid bloed die op straat ligt.

Lees ook: Amsterdams meisje (2) gekidnapt

Het meisje dat vermist wordt, is de 2-jarige Insiya Hemani. Volgens buurtbewoners was ze vanochtend niet het enige aanwezige kind in huis.

Het meisje is mogelijk ontvoerd naar het buitenland, meldt de politie. De politie onthoudt zich van commentaar.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dG4bAi
via IFTTT

Jeugdwerkloosheid in Amsterdam zakt onder landelijk gemiddelde

De jeugdwerkloosheid in Amsterdam is onder het landelijk gemiddelde gezakt. Bijna 3500 jongeren vonden de afgelopen zes maanden werk of gingen naar school.

Dat blijkt uit de nieuwste rapportage die wethouder Vliegenthart zojuist presenteerde. Amsterdam heeft traditioneel een hoog percentage werkloze jongeren, maar dat aantal daalt de laatste jaren flink. In de afgelopen twee jaar ging het percentage van jongeren dat thuis zit van 14,7% naar 9,3%.

De wethouder erkent dat de stad economisch de wind in de rug heeft. Maar volgens hem heeft de stedelijke aanpak van jeugdwerkloosheid ook effect. Zo gaan medewerkers van 'Jongerenpunten' langs bij jongeren van wie bekend is dat zij geen werk hebben of niet naar school gaan.  Bovendien werkt de gemeente samen met bedrijven en onderwijsinstellingen in de stad om jongeren een plek te geven.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d95U2p
via IFTTT

Koffietijd binnenkort vanaf de Zuidas

Aan de Zuidas komt binnenkort een tv-studio waar de programma's Koffietijd en RTL Live! zullen worden opgenomen.

Dat meldt Het Parool vandaag. In het kantoorpand waar tot voor kort het restaurant Baut Zuid zat, vestigt De Postcodeloterij zijn hoofdkantoor. Het pand krijgt een restaurant, een auditorium en dus ook een tv-studio. Koffietijd wordt afwisselend gepresenteerd door Pernille La Lau, Quinty Trustfull en Loretta Schrijver en wordt dagelijks om 10:00 uur uitgezonden op RTL4. 

Mediastad
Amsterdam wordt steeds belangrijker als mediastad. Zo komen de uitzendingen van RTL Boulevard sinds begin van dit tv-seizoen vanaf het Leidseplein, en wordt RTL Late Night sinds de start van het programma ook al uitgezonden vanuit Amsterdam. 

Lees ook: RTL Boulevard komt naar Amsterdam



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cN5YlC
via IFTTT

Amsterdams meisje (2) gekidnapt

Een meisje van 2,5 uit Amsterdam wordt vermist. Het gaat om Insiya Hemani. Mogelijk is ze ontvoerd naar het buitenland, meldt de politie.

Insiya droeg een wit rompertje met roze opdruk van het merk Petit Bateau en een witte luier. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dtlNQU
via IFTTT

Nog maar vier Amsterdamse hbo-opleidingen beperkt toegankelijk

Tientallen hbo-opleidingen laten de numerus fixus komend studiejaar schieten. 45 procent van de opleidingen stopt hiermee. Bij de Hogeschool van Amsterdam daalt het aantal 'beperkt toegankelijke' opleidingen van dertien naar vier.

Dat blijkt uit cijfers van de Keuzegids hbo 2017, die vandaag verschijnt.

Wetswijziging

Als voor een opleiding een numerus fixus bestaat, wordt slechts een beperkt aantal studenten toegelaten. Meestal wordt er dan geloot. Na een wetswijziging mag dat loten volgend jaar niet meer. Opleidingen met een beperkt aantal plaatsen moeten hun studenten voortaan zelf selecteren. De aanmelding voor die selectie sluit op 15 januari.

Volgens de keuzegids is dat nieuwe systeem er de oorzaak van dat veel opleidingen de numerus fixus laten vallen. In de nieuwe studiegids staat bij elk vakgebied vermeld welke opleidingen nog een numerus fixus kennen. De meeste zijn te vinden bij paramedische opleidingen als verpleegkunde en fysiotherapie.

Eerlijke kansen

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) reageert verheugd op het schrappen van de numerus fixus op tientallen hbo-opleidingen. 'Studenten moeten zoveel mogelijk vrij zijn de opleiding te kiezen die zij het liefst willen volgen, dat leidt tot eerlijke kansen. Daar dienen zo min mogelijk drempels voor opgeworpen worden. Het is wel cruciaal dat de vervroegde aanmelddeadline van selectiestudies (15 januari) overal bekend is, zodat elke student echt in staat is vrij te kiezen', aldus ISO-voorzitter Jan Sinnige.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dngj50
via IFTTT

woensdag 28 september 2016

Aangifte voor poging tot moord tegen tabaksindustrie

Advocate Bénédicte Ficq gaat vandaag langs bij het Openbaar Ministerie in Amsterdam om aangifte te doen tegen de tabaksindustrie. Het gaat om beschuldigingen van poging tot moord of doodslag en valsheid in geschrifte.

Volgens Ficq zouden de fabrikanten 'opzettelijk en met voorbedachten rade' de gezondheid van rokers benadelen. De advocate doet aangifte namens een longkankerpatiënte uit Zwolle. Zij verzamelde in de afgelopen maanden duizenden steunbetuigingen op haar website sickofsmoking.nl. Ficq en de vrouw willen dat het op de markt brengen van een dodelijk product verboden wordt.

Het is uiteindelijk aan het Openbaar Ministerie om het strafrechtelijk onderzoek op te starten.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dgjCgm
via IFTTT

Amsterdamse voetballers verdacht van matchfixing

Twee voetballers uit Amsterdam worden in Finland verdacht van betrokkenheid bij matchfixing. Het gaat om oud-Ajacied Derwin Martina en Ayoub Ait Afkir, die tegenwoordig onder contract staan bij derdedivisieclub Atlantis FC uit Helsinki.

Behalve Martina en Ait Afkir worden er nog twee Nederlandse spelers van Atlantis FC beschuldigd van matchfixing. Het gaat om Salah Hamza en Irvingly van Eijma, bevestigen de Finse voetbalbond en politie aan De Telegraaf. Ze zouden 'met opzet onder hun niveau hebben gepresteerd', schrijft de krant. Op die manier werden twee wedstrijden gesaboteerd.

Maffiaserie

'Volslagen onzin', noemt Martina de beschuldigingen. 'Het lijkt wel alsof we in een maffiaserie zijn beland'. Er is nog geen sprake van een officiële aanklacht tegen de vier.

Een van de onderzoekers zegt dat het 'op dit moment niet uit te sluiten valt' dat de genoemde spelers zich inderdaad schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. 'De spelers zijn te goed om in de derde divisie van het Finse voetbal te spelen. En dat voor een beperkt salaris. Dat is een bekend scenario als het gaat om matchfixing'.

Lees ook: PSV-fan stapt naar politie om goedkope penalty Ajax: 'Dit is matchfixing'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dtaRP9
via IFTTT

Straatrovertje Amstelveen opgepakt na vrijgegeven beelden

Nadat het door de politie gestelde ultimatum vandaag verliep werden de beelden van de minderjarige Amstelveense straatrovers vrijgegeven. Met snel resultaat: inmiddels is er één iemand aangehouden.

De straatrovers - twee tieners - werden gezocht vanwege een straat straatroof in juni in Amstelveen. De twee jongens van ongeveer 15 jaar bedreigden hun slachtoffer met een mes en gaven hem ook een flink pak slaag.

Vorige week stelde politiewoordvoerster vandaag verlopen ultimatum: geef jezelf aan of we geven de bewakingsbeelden vrij. Omdat de daders zich niet hadden gemeld werden vandaag de beelden vrijgegeven. Met dus snel resultaat: één verdachte zit inmiddels vast, de ander is nog voortvluchtig. 

Telefoon
Het slachtoffer liep in de avond van 9 juni vanaf het metrostation Uilenstede over de Kalfjeslaan. Ter hoogte van de Daelenbroek werd hij aangesproken. Twee jongens vroegen aan hem of hij een telefoon bij zich had.

Lees ook: Straatrovertjes krijgen een week de tijd zich te melden: 'De tijd loopt'

Voordat hij kon antwoorden, trok één van de twee tieners een mes. Het slachtoffer werd vervolgens bedreigd en zijn rugtas is afgepakt. Op het moment dat de twee overvallers willen weglopen, wordt één van hen getackeld door het slachtoffer. De twee daders slaan zich vervolgens van hem los en gaan er vandoor met zijn rugtas, met daarin een laptop.

Herken jij de dader die nog niet gepakt is? Bel dan met de politie op 0900-8844, of anoniem via 0800-7000. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dDZh6Y
via IFTTT

Amerikaanse band Bon Iver morgen in Amsterdam?

De Amerikaanse band Bon Iver heeft zojuist aangekondigd morgen in Amsterdam te zijn. Onduidelijk is nog waarvoor.

De band brengt vrijdag hun langverwachte derde album uit, genaamd: 22, A Million. De vorige plaat leverde twee Grammy Awards op.

Wat de band rondom zanger Justin Vernon gaat doen is dus nog niet duidelijk. De locatie is in ieder geval wel bekendgemaakt: de hoek van de Albert Cuypstraat / Van Woustraat. Erbij zijn? De aanvangstijd is 18.30 uur.

abc5media_image_1

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cCdix2
via IFTTT

Snorfietser gewond bij ongeluk op Burgemeester de Vlugtlaan

Een snorfietser is vanavond gewond geraakt bij een ongeluk op de Burgemeester de Vlugtlaan in Nieuw-West.

Het slachtoffer werd rond 20.45 uur geschept door een afslaande auto. Vermoedelijk heeft de bestuurder van auto het slachtoffer over het hoofd gezien.

De snorfietser is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie onderzoekt het ongeluk.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ducsrV
via IFTTT

D66: hard hoofd in snelle behandeling wietwet

Kamerlid Vera Bergkamp, die met haar partij D66 een meerderheid bijeensprokkelde voor overheidstoezicht op wietteelt, heeft een hard hoofd in een snelle agendering van het onderwerp in de Tweede Kamer. Ze vreest dat de behandeling wordt vertraagd.

De politieke afwikkeling werd woensdag besproken in een zogenoemde procedurevergadering in de Kamer. 'De VVD wil eerst nog een brief met duiding van de justitieminister over internationale ontwikkelingen, anders kan de partij haar standpunt niet bepalen.' Dat verbaast Bergkamp zeer, want er wordt al jaren over het onderwerp gebakkeleid. 'Ik vind het ongeloofwaardig.'

De VVD moet nu 'het lef hebben om het debat te voeren', aldus Bergkamp. Het CDA, faliekant tegen regulering, wil ook eerst een brief.

De VVD herkent zich totaal niet in de kritiek. Volgens de liberalen is het verzoek om de brief echt geen rare procedure. Daarbij komt het verkiezingsprogramma van de VVD de tweede week van oktober, dus zal snel duidelijk zijn wat de VVD daarin over de wietteelt heeft staan.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dAi1Bk
via IFTTT

Bosz: 'Gat van Ziyech vullen we op door er een ander neer te zetten'

Morgen speelt Ajax de tweede wedstrijd in de groepsfase van de Europa League. In de Arena is het Belgische Standard Luik de tegenstander. Vandaag was de persconferentie.

De vraag is of trainer Peter Bosz de goede serie van de afgelopen wedstrijden kan voortzetten. Tijdens de gewonnen wedstrijd tegen Panathinaikos twee weken geleden kreeg Hakim Ziyech twee keer geel en dus rood. Morgen moeten de Amsterdammers het zónder hem doen. Een gemis volgens Davy Klaassen: 'Hij is een speler die we nog niet in de selectie hadden. Ziyech heeft andere kwaliteiten dan de meeste jongens hier. Dat kunnen we goed gebruiken.'

Lees ook: 2100 Luik-fans met verplichte combi-regeling naar Amsterdam

Trainer Peter Bosz kon tijdens de persconferentie van vandaag al wel vertellen een plan te hebben voor het ontstane gat in z'n opstelling. 'Door er een ander neer te zetten. Zodat we met 11 man spelen', grapte de trainer. 

In de wandelgangen wordt Nemanja Gudelj als mogelijke vervanger genoemd. In de laatste twee wedstrijden maakte Ajax 10 doelpunten, en waren de smaakmakers: de jongelingen Nouri, De Ligt en Dolberg. Bosz hint erop in elk geval niet achterover te gaan leunen tegen Standard: 'Wij willen dominant spelen, bepalen en vooruit. We hebben natuurlijk ook te maken met een tegenstander. In Europa hebben we al veel tegen ploegen met vijf verdedigers gespeeld. Dan moet je het anders doen dan tegen Standard, die gewoon met vier verdedigers speelt.'

Lees ook: Ajax: 'Mogelijke Europese primeur: 6 gelijke spelen op rij!'

Het meedoen van Mitchell Dijks is overigens onzeker, hij was de afgelopen dagen wat ziekjes. Of de eerder genoemde jonkies er morgen weer in staan daar kan de trainer niks over zeggen. Over de inzet van 18-jarige Kasper Dolberg was Bosz extreem voorzichtig: 'We bekijken het per wedstrijd. Als je van de A-jeugd komt, waar je weinig gespeeld en getraind hebt dan is elke training al een wedstrijd. Hij moet tegen volwassen kerels opboksen, waar het allemaal snel gaat.'

De wedstrijd begint morgen om 19.00 uur.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2cBOMMi'Gat%20van%20Ziyech%20vullen%20we%20op%20door%20er%20een%20ander%20neer%20te%20zetten'
via IFTTT

In Amsterdam: Tips voor succesgarantie op de eerste date

Wil jij eindelijk een ware Casanova worden? Blijft het voor jou vaak bij de eerste date? Dan gaat er dus ergens iets mis. Gelukkig is daar de wetenschap. Met deze tips zou het de volgende keer moeten lukken.

Vergeet vooral niet te kijken naar de vorige afleveringen van In Amsterdam!



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dabEF9
via IFTTT

Planoloog: 'Amsterdam moet snel groeien naar twee miljoen inwoners'

Planoloog Zef Hemel vindt dat Amsterdam voller moet. Om aan te kunnen haken bij de rest van de wereld is het noodzakelijk dat de stad snel groeit tot wel twee miljoen inwoners. Momenteel zijn dat er bijna 840.000.

De trend die in 1975 rond de Nieuwmarkt is ingezet, moet de stad volgens Hemel vasthouden. Toen werden er voor het eerst sinds 50 jaar weer grote appartementencomplexen in het centrum gebouwd. 'Je moet je realiseren dat toen dit bevochten werd, toen bouwde Nederland de Deltawerken, de IJsselmeerpolders werden droog gelegd, het autosnelwegennet werd gebouwd. Dus dat deden we wel, maar een stad bouwden we niet meer', zegt de planoloog.

'Pas je aan aan de grote wereld'
Volgens Hemel moeten we uitkijken dat de stad niet weer in het slop raakt en gewoon stevig door blijven ontwikkelen: 'Dat minuscule Amsterdammetje wordt helemaal platgewalst door de liefhebbers, de toeristen. Maak het nou groter, pas je aan aan de grote wereld.'

De oplossing van de planoloog? Dicht bij elkaar bouwen: 'Dat voelt gewoon beter dan heel ver uit elkaar in het groen. Je hebt niet zo veel groen nodig. Maak nou een echte stad, en maak echte natuur.' Die natuur moet dan buiten Amsterdam komen.

'Profiteer maximaal'
Volgens Hemel doen mensen net alsof ze gelukkiger zijn in een doorzon- of rijtjeswoning: 'Maar ik schat dat mensen nu echt graag in de stad willen wonen en ik vergis me volgens mij niet. De verstedelijking van Amsterdam, de snelle groei is echt onvermijdelijk. Je kan je er tegen verzetten, maar het is veel verstandiger om erin te stappen en er maximaal van de profiteren.'

Meer ideeën zijn te lezen in Hemels  gisteren gepubliceerde boek 'De toekomst van de stad'.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dzTMDm'Amsterdam%20moet%20snel%20groeien%20naar%20twee%20miljoen%20inwoners'
via IFTTT

Wachtlijst voor psychiatrische hulp kinderen: 'Ouders hangen huilend aan de telefoon'

Wanhopige ouders die psychiatrische hulp voor hun kind zoeken maar op een wachtlijst belanden. Het is aan de orde van de dag volgens praktijk Dokter Bosman aan het Surinameplein.

Sinds vorig jaar valt psychiatrische hulp voor kinderen onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Maar door bezuinigingen moeten kinderen steeds langer wachten. 'We hebben letterlijk ouders huilend aan de telefoon, janken en boos aan het loket, met verwijsbrief. Ze zeggen: mijn kind heeft nu zorg nodig, niet over vier maanden', zegt directeur Michiel Bosman.

Budget overschreden
Bosman behandelt kinderen met bijvoorbeeld ADHD en autisme. Noodgedwongen heeft hij een patiëntenstop in moeten stellen. Reden: de vraag naar behandeling is veel groter dan het budget dat hij heeft gekregen van de gemeente.

De instelling zegt al in juni aan de bel te hebben getrokken tijdens een overleg met ambtenaren: 'We zeiden help. De gemeente zei: andere instellingen hebben wel ruimte. Wij zeiden: stuur maar op, dan kunnen we die kinderen doorsturen. We willen niet dat ze blijven hangen. Nu is het eind september en we hebben het lijstje nooit gehad. Ondertussen is de stapel heel groot geworden.'

Meer geld beschikbaar?
In een reactie zegt de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Kukenheim te erkennen dat er nu soms knelpunten zijn. Ze gaan kijken of er meer budget vrij kan worden gemaakt. Dat lijkt hard nodig ook want volgend jaar dreigt een nieuwe 10-procent budget korting. 'We weten dus dat we in 2017 exact hetzelfde probleem hebben. Eigenlijk moet ik zeggen tegen Amsterdamse ouders: heb je probleem met je kind, zorg dat het in eerste helft van het jaar gebeurt. Daarna is er geen plek meer', zegt Bosman.

Wethouder Kukenheim laat weten volgende week om tafel te gaan met Dokter Bosman om de problematiek te bespreken.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dDgqgV'Ouders%20hangen%20huilend%20aan%20de%20telefoon'
via IFTTT

Kind gewond bij frontale botsing op Amsterdamsebrug

Bij een frontale botsing op de Amsterdamsebrug zijn vanmiddag drie personen gewond geraakt. Volgens de politie is één van de slachtoffers een jongetje van 10 jaar oud.

Beide auto's zijn door het ongeluk total loss. De weg lag na de botsing bezaaid met auto-onderdelen. Door het onderzoek van de politie naar de oorzaak van de aanrijding is de brug afgesloten.

De drie gewonden zijn naar het ziekenhuis overgebracht. Hun verwondingen zijn niet ernstig. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dkTxe2
via IFTTT

Advocaten: Geen minderjarigen in opsporingsprogramma's

Laat verdachte minderjarigen niet meer zien in opsporingsprogramma's. Dat is het verzoek van jeugdrechtadvocaten in Amsterdam. In twee weken tijd zijn er beelden van 3 verschillende misdrijven getoond, waarvan het Openbaar Ministerie vermoedt dat de daders minderjarig zijn. Maar juist daarom moeten die minderjarigen tegen zichzelf in bescherming worden genomen, stelt de Vereniging voor Jeugdrechtadvocaten Amsterdam.

Een voorbeeld vorige week in opsporingsprogramma Bureau 020. Daar deed de politie een oproep aan twee duidelijk minderjarige straatrovers: als ze zich niet binnen een week zouden melden, zou de politie hun duidelijk herkenbare foto's vrijgeven. Dat gebeurde vandaag dan ook in Bureau 020.

Lees ook: Ultimatum van politie voor straatrovertjes verstreken: beelden vrijgegeven

En juist dat soort foto's of filmpjes moet justitie veel beter nadenken of die wel uitgezonden moeten worden, althans dat zegt Marije Jeltes, voorzitter Vereniging voor Jeugdrecht Advocaten Amsterdam (JRAA): 'Bij minderjarigen moet je denken: jongens en meisjes kunnen fouten maken. Omdat ze daar niet altijd iets aan kunnen doen. Nu verschijnt het op internet en je komt er niet meer van af. Dus dit is iets wat de rest bij blijft.'

Volgens Esther Izaks van de Politie Amsterdam worden beelden van minderjarige niet zomaar getoond.  'We zien het wel als een laatste middel. Als een onderzoek naar een straatroof niks oplevert moeten we dat eerst aan de politie laten zien. En dan geeft de officier uiteindelijk de opdracht om de beelden te laten zien.'

Als het aan de jeudgrechtadvocaten ligt, zouden politie en justitie dit soort beelden alleen moeten vrijgeven bij zeer ernstige misdrijven, zoals moord, doodslag of terrorisme. 'We willen de opsporing niet verstoren maar wel wijzen op rechten van minderjarigen. Zeker als je de gevolgen op de lange termijn bekijkt.'

De politie hecht meer belang aan het aanhouden van verdachten. 'Ook al zijn ze minderjarig, we vinden het heel ernstig als ze met een vuurwapen zwaaien of mensen met geweld beroven. Dan willen wij iemand aanhouden', aldus Izaks.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d9YeZU's
via IFTTT

Overlast jeugdbende de Banne verplaatst zich door cameratoezicht

Het is nog steeds zeer onrustig in de Banne in Noord. De grote groep hangjongeren die de buurt terroriseert heeft zich vanwege het cameratoezicht verplaatst.

Het gaat om dezelfde groep die al maanden voor problemen zorgt in de buurt. Drie van de jongeren zouden zelfs tot de top 600 behoren. Eerst stonden ze vooral rondom de Klipperstraat, maar beveiligingscamera's zorgden ervoor dat ze daar uiteindelijk vertrokken, zo zeggen omwonenden. 'In het verleden is het heel erg geweest. Tijdens zomernachten stond het hier helemaal vol. Heel veel geluidsoverlast. Sinds de camera er hangt hebben we geen last meer', zegt een buurtbewoner. 

Lees ook: Banne Buiksloot geterroriseerd door hangjongeren: 'Mensen durven 's nachts niet meer de straat op'

De groep van zo'n 30 jongeren hangt nu elke avond bij het parkeerterrein van verpleeghuis Evean Eduard Douwes Dekker. Personeel en bezoekers wordt geadviseerd elders te parkeren. 'Je auto ergens anders parkeren kan niet altijd. We hebben een brief gekregen waarin staat dat we met zijn tweeën naar onze auto moeten gaan', vertelt iemand anoniem.

Brandbom
Buurtbewoners zijn bang hun verhaal op camera te vertellen. De groep jongeren gebruikt geweld en intimidatie. Er zijn ramen ingegooid en een buurtbewoner verhuisde afgelopen zomer nadat zijn huis met een brandbom werd bekogeld. 'Zoiets van een brandbom heeft zich niet herhaald gelukkig. Wij spreken met mensen in de buurt en die hebben last van de groep', zegt een woordvoerder van de politie.

Lees ook: Meer politie naar Banne Buiksloot vanwege jeugdbende met 44 leden

De politie kan niet beloven dat de rust wederkeert in de Banne. 'Mensen moeten vooral melding maken als er iets gebeurt. Dan kunnen we ook direct optreden', adviseert een woordvoerder. 

'Problemen hardnekkig'
Volgens de gemeente zijn de problemen hardnekkig: 'We weten uit ervaring dat dit soort overlast niet vanzelf weggaat, daarom zitten we er met alle partijen bovenop. Naast de maatregelen die we de afgelopen tijd al hebben getroffen, blijven we werken aan verdere gerichte maatregelen om dit aan te pakken.'



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2df994X
via IFTTT

Ultimatum van politie voor straatrovertjes verstreken: beelden vrijgegeven

Politiewoordvoerder Ellie Lust was vorige week duidelijk: melden de minderjarige straatrovers zich niet binnen een week, dan worden de beelden waarop ze duidelijk herkenbaar zijn vrijgegeven.

De twee tieners worden gezocht voor een straatroof in juni in Amstelveen. De twee jongens van ongeveer 15 jaar bedreigden hun slachtoffer met een mes en gaven hem ook een flink pak slaag.

Lees ook: Deze week in Bureau 020: Gewapende overval Bijlmerplein en beroving voor Heineken Experience

Het slachtoffer liep in de avond van 9 juni vanaf het metrostation Uilenstede over de Kalfjeslaan. Ter hoogte van de Daelenbroek werd hij aangesproken. Twee jongens vroegen aan hem of hij een telefoon bij zich had.

Lees ook: Straatrovertjes krijgen een week de tijd zich te melden: 'De tijd loopt'

Voordat hij kon antwoorden, trok één van de twee tieners een mes. Het slachtoffer werd vervolgens bedreigd en zijn rugtas is afgepakt. Op het moment dat de twee overvallers willen weglopen, wordt één van hen getackeld door het slachtoffer. De twee daders slaan zich vervolgens van hem los en gaan er vandoor met zijn rugtas, met daarin een laptop.

Herken jij één of beide daders? Bel dan met de politie op 0900-8844, of anoniem via 0800-7000.

De gehele uitzending van Bureau 020 is hier terug te kijken.

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2df4srB
via IFTTT

Deze week in Bureau 020: Gewapende overval Bijlmerplein en beroving voor Heineken Experience

Deze week behandelt het AT5-opsporingsprogramma Bureau 020 de volgende zaken.

Twee gewapende jongens overvallen toko Bijlmerplein
Een tweetal jong uitziende mannen hebben op klaarlichte dag een poging gedaan een toko te beroven. De mannen beseffen, nadat zij de winkelmedewerkster met een mes bedreigen, dat de overval niet lukt en gaan er dan vandoor. 
abc5media_video_2
 
Beelden van minderjarigen die tiener beroven van tas
Vorige week stelde de politie in Bureau 020 twee minderjarige straatrovers een ultimatum: Meld je binnen een week of de bewakingsbeelden worden uitgezonden. De daders hebben zich niet gemeld en dus worden de beelden vandaag vrijgegeven. 
abc5media_video_1
 
Italiaanse toeristen bedreigd en beroofd voor Heineken Experience
Als twee Italianen voor de Heineken Experience lopen worden zij aangesproken door een man die hen om een sigaret en wat kleingeld vraagt. Hij krijgt dit ook maar wil meer. Hij dreigt hen met een naald te steken en gaat er vervolgens vandoor met meer briefgeld. 
abc5media_video_0
 
Nieuwe ontwikkeling in moordzaak Elco Gjaltema
Hij werd zo geliefd binnen zijn kenniskring dat vlak na Gjaltema's dood werd gesuggereerd dat de moord een vergissing moest zijn geweest. Uit verder onderzoek is duidelijk geworden dat dit niet het geval was. Gjaltema was een bekende bij de politie en hield zich bezig met drugs. 
abc5media_video_3



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2drbZaa
via IFTTT

2100 Luik-fans met verplichte combi-regeling naar Amsterdam

De wedstrijd Ajax-Standard Luik is door de gemeente ingeschaald als een risicowedstrijd in de hoogste categorie en daarom worden extra agenten ingezet. Donderdagavond spelen de clubs de tweede groepswedstrijd in de poulefase van de Europa League. Een primeur is dat de Luik-fans verplicht met de bus naar Amsterdam moeten, voor het eerst is deze combiregeling van toepassing bij een Europese wedstrijd van Ajax.

Twee jaar geleden liep het compleet uit de hand toen de Belgische ploeg in Rotterdam tegen Feyenoord speelde. Voor en na de wedstrijd was het zeer onrustig en in de De Kuip waren er rellen. Op de tribunes klommen tientallen aanhangers van Luik over hekken om met aanhangers van de tegenpartij op de vuist te gaan. Het lukte de stewards toen om de orde te bewaren, waarop de ME moest worden ingezet. Na de wedstrijd bekogelden Luik-fans de politie en moesten er charges worden uitgevoerd. Er werden 28 supporters opgepakt.

Combi-regeling
Om dit soort rellen te voorkomen is de politie extra alert. Voor het eerst is er in Europees verband een verplichte combi-regeling voor de Belgische fans. Normaal gesproken vrij lastig voor clubs uit het buitenland, maar vanuit Luik is het 2,5 uur (239 km) rijden naar Amsterdam. Er worden bussen ingezet, de gemeente laat weten dat er in ieder geval 2100 Belgen een kaartje hebben gekocht. Zonder het combi-regeling-ticket komen de fans de Arena niet in. Toch bestaat de mogelijkheid dat er fans op de bonnefooi naar Amsterdam komen. En mede daarom wordt er meer politie ingezet.

Bij eerdere Europese wedstrijden heeft de burgemeester weleens een noodverordening afgekondigd om de politie extra bevoegdheden te geven. Dat is door de verplichte combiregeling vooralsnog niet nodig. Reden voor horecaondernemer Won Yip, eigenaar van een aantal cafes in het centrum, om geen extra maatregelen te nemen. 'Ik hou het advies van de gemeente aan', aldus Yip.

Ajax-Standard Luik begint om 19.00 uur. 

Lees ook: Ajax: 'Mogelijke Europese primeur: 6 gelijke spelen op rij!'

 

 

 

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d40GBH
via IFTTT

Ajax: 'Mogelijke Europese primeur: 6 gelijke spelen op rij!'

Nu de Europese campagnes jaarlijks uitdraaien op een teleurstelling, lijkt Ajax diep in de statistieken te duiken op zoek naar positieve aanknopingspunten. Het zou zomaar kunnen dat het ooit zo machtige Ajax donderdag een imposante thuisreeks neerzet in Europees verband, jubelt de club op de eigen website.

Bij een gelijkspel tegen Standard Luik donderdag is de Ajax de eerste club die in Europees verband zes opeenvolgende remises boekt. Een primeur, schrijft de club. De serie begon vorig jaar in de groepsfase van de Europa League, Ajax speelde gelijk tegen Celtic (2-2), Fenerbahce (0-0) en Molde (1-1). 

In de voorronde van de Champions League dit seizoen kwam de ploeg van Peter Bosz niet verder dan een gelijkspel tegen zowel PAOK Saloniki (1-1) als FK Rostov (1-1).

'Net als in '95 en '96'
En om nog wat glans aan de groepsfase te geven, komt Ajax met nóg een statistiek op de proppen. Mocht Ajax ook de tweede wedstrijd winnen, dan begint de club (na de overwinning tegen Panathinaikos van twee weken terug) met twee overwinningen aan het toernooi. En dat deed het twee keer eerder: in de seizoenen 94/95 en 95/96.

Dat het toen in de Champions League gebeurde (en tegen clubs als AC Milan en Real Madrid), weerhoudt de club niet om nog even de overwinningen van weleer aan te halen. 'De vorige twee keer dat Ajax in die missie slaagde, leverde het memorabele campagnes op.' Zoals bekend, Ajax won het toernooit in 1995 en verloor de finale 1996 na penalty's. De supporter zal wel gewoon op winst hopen morgen. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dkdlhx'Mogelijke%20Europese%20primeur:%206%20gelijke%20spelen%20op%20rij!'
via IFTTT

Persoon aangereden door tram op Piet Heinkade

Op de Piet Heinkade is vanmiddag een persoon aangereden door een tram. Het is nog niet duidelijk of het om een fietser gaat of een voetganger.

Het slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis, het ongeval gebeurde ter hoogte van de halte Kattenburgerstraat. Hoe hij of zij er aan toe is, is nog niet duidelijk. 

Later meer

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d6d3AO
via IFTTT

Motorrijder onderuit op Amstelveenseweg

Een motorrijder is vanochtend op de Amstelveenseweg gewond geraakt nadat hij achterop een vrachtwagen met oplegger is gebotst.

Het ongeluk gebeurde even voor elf uur vlakbij de kruising met de Overtoom. Het slachtoffer kwam onder de vrachtwagen terecht maar was nog wel aanspreekbaar.

Hij is met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dyVVzg
via IFTTT

Megawinkel Primark Damrak opent in december de deuren

Kledinggigant Primark opent 1 december dan eindelijk zijn megawinkel aan het Damrak. De zogenaamde flagship store beslaat ruim 8.000 vierkante meter verdeeld over zeven verdiepingen.

Er zijn inmiddels vijftien winkels in het land.  De vestiging aan het Damrak, in het oude pand van het C&A, wordt met 700 werknemers de grootste van het land. De opening is al meerdere keren uitgesteld vanwege onder meer uitlopende verbouwwerkzaamheden. 

Lees ook: Primark Amsterdam binnenkort open: '10.000 klanten per dag'

Dat de winkel echt groot wordt blijkt een aantal weetjes over vestiging. Er worden 10.000 klanten per dag verwacht die bij één van de 95 kassa’s zullen afrekenen. De zaak zal 124 kleedkamers en 546 etalagepoppen tellen. Volgende zomer krijgt Primark gezelschap op het Damrak van Hudson's Bay dat een enorm vestiging opent aan de overkant. 

Lees ook: Komst warenhuis Hudson Bay verrassing voor de buurt



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2dCcaOU
via IFTTT

Nieuwe xtc-app stuurt pushbericht als er vervuilde pillen rondgaan

Wie bij het stappen drugs gebruikt, kan vanaf vandaag met een app van het Trimbos-instituut gewaarschuwd worden voor riskante pillen. De Red Alert-app stuurt een pushbericht als er vervuilde xtc in omloop is.

Het instituut bepaalt welke pillen een extra groot risico voor de gezondheid zijn. Bijvoorbeeld in het geval van zeer hoog gedoseerde XTC-pillen of bij pillen die vervuild zijn (hoge PMAA-waarde in plaats van MDMA). Gebruikers van de app kunnen informatie en foto's van gevaarlijke xtc-pillen vinden.

Trimbos zegt dat de app zich volledig baseert wetenschappelijke informatie van het Drugs Informatie en Monitoring Systeem. Dit in tegenstelling tot websites die 'veelal onvolledige en inaccurate informatie verspreiden'. In deze database zijn samples van pillen beschreven die gebruikers hebben laten testen.

Zodra er een sample binnenkomt die vervuild of gevaarlijk blijkt te zijn, start Trimbos de 'Red Alert-procedure'. Alle telefoons met de app krijgen dan een pushbericht opgestuurd.  

Lees ook: Organisatie ADE geschrokken van levensgevaarlijke XTC-pil

 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2d8Ag2v
via IFTTT