donderdag 29 december 2016

Vuurwerk in je oog: kruit moet er uit

De vuurwerkverkoop is gestart vandaag en dat betekent elk jaar ook weer extra drukte bij de eerste hulp in het ziekenhuis. Oogarts Tjeerd de Faber laat in een filmpje dat wordt verspreid via Twitter weten dat je vooraf al veel kunt doen om grote(re) schade aan je ogen te voorkomen.

'Omstanders weten vaak niet wat ze moeten doen. Ze stappen in de auto en brengen het slachtoffer naar het ziekenhuis. Maar als een oog nog intact is kun je veel beter eerst spoelen, dat maakt de prognose een stuk beter. Spoelen, spoelen, spoelen is het beste wat je kunt doen bij een vuurwerkslachtoffer met letsel aan het oog', aldus De Faber in het instructiefilmpje.

Gootsteenontstopper
Het kruit in vuurwerk is gemeen spul: 'Als je zichtbaar bruinachtig buskruit in het oog ziet zitten dan moet je dat met zoveel mogelijk water weg zien te spoelen. Buskruit is net zoiets als gootsteenontstopper, dat vreet zich dwars door het oog heen. Wij van de oogartsenvereniging in Nederland zeggen altijd: 'Kruit moet eruit'. 

Oog kapot?
Als het oog is opengescheurd dan moet je wel zo snel mogelijk naar het ziekenhuis: 'Dan kun je het oog slechter maken door de druk die je erop uitvoert. Maar als er geen scheur in het oog zit dan is alles wat je er met lekenmiddelen uit kan krijgen alleen maar beter. Spoelen, spoelen, spoelen'. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ihqnAo
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten