woensdag 28 december 2016

Meer doden, aantal liquidaties blijft gelijk: Hoe gewelddadig was 2016?

2016 was, als we kijken naar het aantal dodelijke slachtoffers van geweld in de stad, geen goed jaar. In totaal kwamen 24 mensen door geweld om het leven.

Vuurwapengeweld, steek- en vechtpartijen zijn de vaakst voorkomende fatale geweldsincidenten. In één geval moest de politie iemand neerschieten nadat hij een mes trok. De 23-jarige man overleed daags na de schietpartij aan zijn verwondingen.

Tekst gaat verder onder de video:


Hoe gewelddadig was 2016?
Dit jaar vielen er een stuk meer slachtoffers dan in 2015. Sterker nog, in augustus van dit jaar werd het niveau van 2015 al bereikt. Daar moet dan wel bij worden opgemerkt dat het aantal geweldsdoden in 2015 met zestien erg laag lag voor Amsterdamse begrippen.

Gemiddeld genomen vielen er de afgelopen vijf jaar ieder jaar 19,4 doden door geweld in de stad. 2016 was dus een bovengemiddeld gewelddadig jaar, maar de aantallen schommelen sterk. Ook zijn we nog altijd ver verwijderd van het niveau van het jaar 2000. Toen kwamen er 52 mensen door geweld om leven.

Net zoveel Liquidaties
Het aantal geweldsdoden mag dan hoger liggen dan voorgaande jaren, het aantal liquidaties blijft gelijk. 2016 telde in totaal zes liquidaties in Amsterdam. Net zoveel als in 2015. De afgelopen vijf jaar lag het gemiddelde op 8,2 liquidaties per jaar.

Liquidaties in Amsterdam door de jaren heen. Tekst gaat verder onder de foto:Mountain View

Opvallende zaken
Een aantal geweldsincidenten zal veel Amsterdammers nog helder voor de geest staan. Zo was er de gruwelijke moord op Nabil Amzieb. Het lichaam van de 23-jarige man werd in een uitgebrande auto gevonden. Een dag later werd zijn hoofd voor een shishalounge in Zuid neergelegd.

In sommige gevallen gingen criminelen nietsontziend te werk. Zo werd Vincent Jalink doodgeschoten terwijl hij naast zijn zoontje in de auto zat. Ook Djordy Latumahina zat met zijn gezin in een auto toen hij onder vuur werd genomen. Latumahina, die op geen enkele manier banden met de onderwereld onderhield, werd mogelijk voor iemand anders aangezien. Hij overleefde de schietpartij niet. Zijn vriendin raakte zwaargewond en zijn dochtertje bleef, als door een wonder, ongedeerd.

Tekst gaat verder onder de foto:
Mountain View

Veel verdriet was er na de dood van jongerenwerker Romano Oxford, een bekend gezicht in Oost. Hij werd op straat doodgestoken tot ontzetting van buurtgenoten, familie en vrienden.

Ook het vreselijke familiedrama in Zuid, in juli van dit jaar, liet diepe sporen na. Een 32-jarige vader draait volledig door als zijn ex hun kind op komt halen. Hij doodt de oma van het jongetje, gooit de elf maanden oude baby uit een raam en springt er vervolgens zelf achteraan.

Buiten Amsterdam
In dit overzicht zijn is alleen gekeken naar geweldsdoden binnen Amsterdam. Er zijn echter een aantal zaken buiten de stad die een dusdanig sterke binding hebben met Amsterdam dat we ze hier toch even willen noemen.

Zo werd op oudejaarsavond Chahid Yakhlaf geliquideerd in het Gelderse Kerkdriel. Yakhlaf gold als een vertrouweling van de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha.

In juni werd in Leiden de 50-jarige Z.E. doodgeschoten. Een aantal maanden eerder werd E. al beschoten de Amsterdamse Derkinderenstraat. Deze aanslag overleefde hij.

En tot slot werd op 9 december ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok doodgeschoten. Kok, die met zijn nogal onconventionele misdaadblog Vlinderscrime.nl veel mensen tegen zich in het harnas had gejaagd, werd in zijn auto doodgeschoten. Kok bevond zich op dat moment op het parkeerterrein van een seksclub in Laren.

Mountain View

Bovenstaande animatie is mede mogelijk gemaakt door Lemoncake.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2ir1D8c
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten