woensdag 28 december 2016

Lelijk of juist bijzonder? Flatjes Watergraafsmeer zijn nu monumentaal

Over het uiterlijk zijn de meningen verdeeld, maar wat vaststaat is dat de flatgebouwen in Middenmeer van grote stedenbouwkundige en architectonische waarde zijn. De flatjes zijn daarom door stadsdeel Oost bestempeld als gemeentelijk monument.

De tien complexen op de Avogadrostraat, Ohmstraat, Berthelotstraat en Edisonstraat van architect Piet Zanstra werden in 1953 gebouwd. Architectonisch gezien vormen de flats een overgang tussen vooroorlogse en naoorlogse bouwstijlen. Het stadsdeel startte de procedure om van de gebouwen een monument te maken al in 2013. Drie jaar later is het officieel.

Zanstra, die in 2003 overleed, was een vooraanstaande Amsterdamse architect. De atelierwoningen in de Zomerdijkstraat, de Europarking en het Caransa Hotel aan het Rembrandtplein zijn van zijn hand. Ook ontwierp hij het Maupoleum dat tot 1994 in de Jodenbreestraat stond. Toen het Maupoleum tegen de vlakte ging, stond het bekend als één van de lelijkste gebouwen van Nederland.

Of de bewoners zelf blij zijn met de hun nu monumentale appartementen is maar helemaal de vraag. Verbouwen van de woningen is gebonden aan strikte regels. 



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2iDOwjC
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten