woensdag 30 november 2016

Vier heel vroege Rembrandts te zien in Rembrandthuis

In het Rembrandthuis zijn vanaf morgen vier schilderijen van Rembrandt te zien die hij schilderde toen hij net de puberteit was ontgroeid.

De kleine schilderijen beelden vier zintuigen uit: het zicht (de brillenverkoper), het gehoor (drie zangers), de reuk (de flauwgevallen patiënt) en het gevoel ofwel de tastzin (de operatie). Rembrandt heeft mogelijk ook het vijfde zintuig, de smaak, in olieverf vastgelegd, maar van dat werk ontbreekt elk spoor.

Rembrandt schilderde de werken in Leiden in 1624, toen hij zeventien of achttien was. Het is de eerste keer dat deze vier vroege Rembrandts bij elkaar te zien zijn in Nederland. Lange tijd waren er maar drie panelen bekend. Vorig jaar dook het schilderij van de reuk op bij een veiling in New Jersey en eindigde in handen van de New Yorkse kunstverzamelaar Robert Kaplan, wiens Leiden Collection ook eigenaar is van de panelen over het gehoor en de tastzin. 

De vroege Rembrandts zijn vanaf morgen te bewonderen in het Rembrandthuis aan de Jodenbreestraat. De expositie duurt tot en met 12 februari.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fKWx4t
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten