zondag 27 november 2016

Alzheimer stichting wil meer training voor hulpverleners om dementen te helpen

Er moet meer aandacht komen voor dementerende ouderen in de stad. In het algemeen, maar zeker ook bij de politie. Zeker omdat de groep door de vergrijzing steeds groter zal worden. Dat zegt de 'Stichting Samen Dementie Vriendelijk' tegen AT5.

Lees ook: Politie biedt excuses aan na 'hardhandige' arrestatie bejaarde man

Met speciale trainingen om dementie te herkennen kunnen hardhandige arrestaties, zoals eerder deze week van een hoogbejaarde man in Noord, kunnen worden voorkomen. De familie vertelde namelijk dat de man licht dementerend is, waarschijnlijk daarom op de weg terug van de moskee tegen het verkeer in fietste en zich vervolgens niet kon legitimeren. 

'Niet de bedoeling'
Contact met de man bleek daarna in het Nederlands en Arabisch niet mogelijk. 'Ik denk dat dit zeker niet de bedoeling is geweest en dat we dit met zijn allen moeten kunnen voorkomen ja', zegt Rob Wolvekamp van Stichting Samen Dementie Vriendelijk. 

Lees ook: Aalbersberg: 'boeien bejaarde man hadden we niet moeten doen'

De stichting, een initiatief van onder andere Alzheimer Nederland, wil daarom meer aandacht voor dementerende ouderen, een groeiende groep door de vergrijzing en steeds vaker zonder begeleiding op straat door bezuinigingen in de zorg. 'Het is heel moeilijk om iemand met dementie te herkennen. Als je familie bent dan zie je de kleine verschijnselen wel. Maar op straat zie je dat niet. Als iemand op straat in Amsterdam tegen het verkeer in fietst zie je niet gelijk dat het om dementie gaat. Dus het eerste is: we moeten het met elkaar herkennen en dat moet je leren', vindt Wolvekamp.

Contact maken
Er is al een online cursus voor waar je op moet letten als je een verward ouder iemand tegen komt op straat. Het belangrijkste: contact maken. Iets wat de agenten bij de arrestatie in Noord meerdere keren hebben geprobeerd. Wolvekamp: 'Het is ook heel moeilijk. Maar dan is het een kwestie van geduld, niet meteen handelen en de regels volgen die je al kent maar even verder kijken. Ik denk dat het goed is dat de politie hier ook specifiek op getraind gaat worden.'

Lees ook: Kamervragen over aanhouding bejaarde: 'Buiten alle proporties en beschamend'

Meer geduld dus en minder handboeien, volgens de expert. 'Gezond verstand gebruiken. Maar ook gewoon vriendelijk zijn, mensen open en aardig benaderen. Meekijken wat er nodig is. Simpele handelingen die we misschien een beetje verleerd zijn met elkaar', besluit Wolvekamp. 

Excuses
Voor het in de boeien slaan van de Amsterdammer van Marokkaanse komaf maakte de hoofdcommissaris al excuses en ook de burgemeester ging op bezoek bij de man en zijn familie.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2fojmQ2
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten