donderdag 25 augustus 2016

Gerechtshof beslist over vrijlating Fred Ros

Het gerechtshof in Amsterdam beslist vandaag in het hoger beroep van het liquidatieproces Passage of kroongetuige Fred Ros wordt vrijgelaten.

Het OM heeft Ros een strafeis van vijftien jaar beloofd in ruil voor zijn belastende verklaringen tegen de verdachten in het Passageproces, tegenover de dertig jaar die zou worden gevraagd als hij niet uit de school zou klappen. Volgens justitie is hij bij twee moordopdrachten betrokken geweest, waarvan één is uitgevoerd.

Nu Ros al tien jaar in de cel zit, heeft hij begin augustus twee derde uitgezeten van die vijftien jaar. Het is gebruikelijk dat een veroordeelde dan wordt vrijgelaten.

Lees ook: Hof: besluit vrijlating Ros eind augustus

Voor het hof stelden de aanklagers dat uit een door het OM opgemaakte 'tussenbalans' blijkt dat Ros zich aan de afspraken heeft gehouden die hij als kroongetuige heeft gemaakt. 'Ons oordeel op dit moment is dat de verklaringen van Ros betrouwbaar zijn. Om die reden is er geen reden aan te nemen dat wij straks een hogere straf eisen dan de afgesproken vijftien jaar', aldus de officier van justitie.

Formeel zou Ros op 3 augustus vrij moeten zijn gelaten, omdat het die dag exact tien jaar geleden was dat hij werd opgepakt. In de deal die de Staat met hem sloot, is nooit opgenomen dat zijn verblijf in de cel mogelijk langer zou duren. Zowel OM als verdediging ging er destijds van uit dat het Passage-proces voor de zomer van 2016 zou zijn afgerond.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/2bEpu0C
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten