donderdag 30 juni 2016

Marten en Oopjen gratis te zien in Rijksmuseum: 'De Kanye en Kim van de 17e eeuw'

Vanaf zaterdag hangen de beroemde, door Rembrandt geschilderde huwelijksportretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit in het Rijksmuseum. En om hier aandacht voor te vragen, maakte het museum een promotievideo.

In de video wordt wel een heel opvallende vergelijking gemaakt: 'Marten en Oopjen zijn niet zomaar een stelletje. Nee, ze zijn de Kim Kardashian en Kanye West van de 17e eeuw. Ze zíjn de Gouden Eeuw.' Rembrandt schilderde het huwelijksportret in opdracht van de twee steenrijke twintigers in 1634. 

De twee portretten zijn ruim twee meter hoog. En dat is vrij uniek in die tijd. 'Gewone mensen beeldt men altijd gedeeltelijk af, alleen koningen, keizers en andere hoge pieten schildert men ten voeten uit', wordt er uitgelegd in de video van het Rijksmuseum.

De huwelijksportretten werden in februari gekocht door de Franse en de Nederlandse regering. Ze zullen afwisselend in het Louvre en het Rijksmuseum komen te hangen. Zaterdag zijn de werken voor het eerst te zien in Amsterdam. En om dat te vieren, zijn de stukken vanaf 9 uur gratis te bezichtigen.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/298h1m4'De%20Kanye%20en%20Kim%20van%20de%2017e%20eeuw'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten