donderdag 28 april 2016

Extra geld voor integratie statushouders

Gemeenten krijgen ruim 500 miljoen euro erbij om asielzoekers die in ons land mogen blijven, beter en sneller in de samenleving te laten opgaan. Daarover heeft het kabinet donderdag een akkoord gesloten met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het gaat om extra geld voor gemeenten zodat de opvang niet ten koste gaat van bestaande voorzieningen in gemeenten. Met het bedrag moeten gemeenten twee jaar lang 43.000 asielzoekers per jaar laten integreren. Hoeveel geld de gemeente Amsterdam er precies bij krijgt is niet bekend.

Statushouders
De overeenkomst voorziet er onder meer in om zogenoemde statushouders eerder de Nederlandse taal te laten leren en sneller aan de slag te laten gaan. Hiervoor wordt 140 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de gemeenten. Ook mogen statushouders vrijwilligerswerk gaan doen om de integratie te versnellen.

Onderwijs
Voor voortgezet onderwijs aan asielkinderen komt 16 miljoen extra beschikbaar. Het geld is bedoeld voor het snel inrichten van tijdelijke onderwijshuisvesting. Voor extra taal- en schakelklassen is eerder al 135 miljoen euro uitgetrokken.

De eerder afgesproken verhoogde vergoeding die gemeenten krijgen voor de maatschappelijke begeleiding van asielzoekers wordt structureel. De verhoging was eerder alleen afgesproken voor 2016 en 2017.

Huisvesting
Dit akkoord is een aanvulling op de overeenkomst die gemeenten, provincies en kabinet in november sloten over de opvang van asielzoekers. Toen maakten ze afspraken over de huisvesting van 24.000 asielzoekers. Daarvan is een groot deel nog niet gerealiseerd.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1Swjw3h
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten