donderdag 31 maart 2016

Gaan topbestuurders vrijwillig salaris inleveren? 'Vragen mag altijd'

Vragen staat vrij en natuurlijk is de wethouder welkom, zeggen de directeuren van GVB, het Havenbedrijf en Afval Energie Bedrijf. Maar of ze ook salaris zullen inleveren, zoals de wethouder hun binnenkort gaat vragen, daar zeggen ze liever nog niets over.

Wethouder Kajsa Ollongren moet op gesprek bij bestuurders van Amsterdamse deelnemingen die meer verdienen dan een minister. Deelnemingen zijn bedrijven waarin Amsterdam een aandeel heeft. De gemeenteraad nam daar woensdag een motie over aan.

De Amsterdamse politiek is al langer bezig dit soort topinkomens aan banden te leggen. Maar het lastige is dat contracten die in het verleden zijn afgesloten nog blijven gelden, zegt raadslid Rutger Groot Wassink van GroenLinks. Samen met de PvdA nam hij het initiatief voor de motie. Daarom is nu het idee dat de wethouder een moreel appèl doet op de grootverdieners en vraagt of ze met een ministerssalaris genoegen willen nemen. Of dat zin heeft? Groot Wassink: 'Uit het verleden is gebleken dat mensen afzien van bonussen als je er druk op zet. Dat is bijvoorbeeld gebeurd bij KPN en ABN Amro. Nu vragen we de wethouder hetzelfde te doen.'

179.000 euro
Een salarisverlaging is niets te veel gevraagd, vindt Groot Wassink: 'Het gaat niet om gewone bedrijven, maar om deelnemingen. Die hebben voor een groot deel een publieke taak en daar hoort een aangepast salaris bij. Een ministerssalaris, 179.000 euro per jaar, is volgens GroenLinks meer dan genoeg.'

View post on imgur.com

Amsterdam is 100 procent aandeelhouder van onder meer GVB, het Havenbedrijf en het Afval Energie Bedrijf. Maar er zijn ook bedrijven waarin Amsterdam een kleiner aandeel heeft. Schiphol bijvoorbeeld, waarvan de CEO zo'n 9 ton verdient. Aan hem zal de wethouder dus moeten vragen of hij ruim zeven ton wil inleveren. Raadslid Groot Wassink snapt dat dat moeilijk wordt, maar vindt het het proberen waard. AT5 heeft Schiphol om een reactie gevraagd, maar de luchthaven wil niet inhoudelijk reageren.

Overigens zijn lang niet alle topsalarissen van de 25 deelnemingen van Amsterdam openbaar. Wat verdient de directeur van de RAI bijvoorbeeld, of die van parkeerbedrijf Cition? Zoals op onderstaand overzicht van de gemeente is te zien, zijn er nog zeven andere directeuren met een onbekend salaris dat boven de nieuwe norm voor topinkomens (WNTII) uitkomt en dus hoger is dan dat van een minister. Voor wethouder Kajsa Ollongren zijn die bedragen trouwens niet geheim. Zij weet precies met wie ze wel en niet een koffieafspraak hoeft te maken.

abc5media_image_1



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1Rs5KOD'Vragen%20mag%20altijd'
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten