donderdag 25 februari 2016

Honderden bij 75e herdenking Februaristaking

Bij de Dokwerker op het Jonas Daniel Meijerplein hebben vandaag honderden mensen de Februaristaking herdacht. Het was - vandaag precies 75 jaar geleden - het enige massale en openlijke protest tegen de Jodenvervolging in Europa. Tienduizenden arbeiders legden het werk neer. De aanleiding was een razzia waarbij 427 Joodse mannen werden opgepakt. Slechts twee van hen overleefden het.

Burgemeester Eberhard van der Laan zei in zijn toespraak dat de Februaristaking Amsterdammers trots mag stemmen, maar alleen als het leed van de Joden niet wordt vergeten.

Lees ook: Mannen met spandoek gearresteerd bij herdenking Februaristaking

'Die trots is ook vandaag gebonden aan medemenselijkheid. Als de stakers empathie toonden onder het juk van terreur, dan moeten wij nu zeker in de bres springen voor een ander, in volle vrijheid. Anders is onze trots op de stakers misplaatst.'

Acteur Joost Prinsen las vier gedichten voor en acteur Thomas Spijkerman zong een lied. Na de toespraken begeleidde de koning oud-stakers bij het leggen van de eerste krans bij de Dokwerker. Ook bezocht hij op het plein een openluchtfototentoonstelling.

Tijdens de staking op 25 februari 1941 legde het trampersoneel het werk neer uit verzet tegen de razzia's, waarbij 427 Joodse mannen door de Duitse bezetter werden opgepakt en afgevoerd. Tienduizenden Amsterdammers staakten mee. De actie sloeg ook over naar andere plaatsen in de omgeving, zoals Utrecht, Hilversum en de Zaanstreek.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1TBd0bq
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten