woensdag 30 december 2015

Waternet haalt kilo's oliebollenvet uit riool

Japie en Frits worden ze liefkozend genoemd; de rijdende camera's waarmee Waternet 4.000 kilometer rioolleiding onder de stad doorkruist. Dan kom je -behalve de te verwachten ratten- best wat tegen, zoals een verdwaald televisietoestel, maar vooral heel veel aangekoekt vet. En over dat laatste maakt het waterbedrijf zich grote zorgen.

Veel Amsterdammers spoelen namelijk olie en vet, zoals na het bakken van oliebollen, gewoon door de gootsteen. 'Dan gieten ze er wat warm water achteraan en dan is het weg', zegt Peter Otten van het bedrijf. 'Maar in het riool stolt het vet weer, omdat het daar kouder is. Dan blijft het aan de tunnelbuis kleven'. Dat gaat net zolang door tot de rioolbuis verstopt is. Om dat te voorkomen, zet Waternet speciale camera's in.

Daarmee worden de rioolbuizen afgespeurd op vetophopingen, zodat die vervolgens weggehaald kunnen worden. Per jaar haalt Waternet zo 750 duizend kilo vet uit het riool. Het waterbedrijf adviseert Amsterdammers daarom gebruikt frituurvet of olie voortaan niet door het toilet of gootsteen te spoelen, maar in te leveren bij het afvalpunt. Dan wordt er biodiesel van gemaakt.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1YTmAG4's%20oliebollenvet%20uit%20riool%20
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten