maandag 28 december 2015

Kogelgaten in de tram en de balkonmoord: 2015 in dodelijke schietpartijen

Negen doden en zeker vijftien gewonden bij verschillende schietpartijen in de stad dit jaar. Zo werd begin 2015 een 60-jarige Turkse vrouw op het balkon van haar woning neergeschoten en waren er in mei wild-west-taferelen op de De Clercqstraat, waarbij zelfs een tram door rondvliegende kogels geraakt werd. AT5 zette alle dodelijke schietpartijen uit 2015 op een rij: Amsterdam 2015 in dodelijke kogels.

2014 wordt met zeer veel geweld afgesloten, in december zijn er aantal dodelijke schietpartijen. Zo wordt Luana Luz Xavier doodgeschoten voor de ogen van haar twee kinderen in Amstelveen. Ze was de vriendin van een bekende Amsterdamse crimineel Najib H.. Een dag later is het opnieuw raak en wordt Murat Garki voor de deur van een café in de Uiterwaardenstraat geliquideerd. Op Oudjaarsdag vindt er dan een allerlaatste afrekening plaats als Okan Fidan in Noord wordt doodgeschoten.

60-jarige vrouw op balkon doodgeschoten
2015 begint net zo gewelddadig als 2014 geëindigd is, alleen lijken de moordenaars zich bij de eerste afrekening gigantisch te vergissen. Het is 's avonds laat als Beyhan Demirci, een 60-jarige vrouw van Turkse komaf een sigaretje rookt op haar balkon op drie hoog, in de Pieter van der Werfstraat in Geuzenveld. Omdat het koud is die avond zit ze onder een dekentje op een verder donker balkon. Plots wordt de vrouw vanaf de straat met een kalasjnikov onder vuur genomen. Ze wordt door meerdere kogels geraakt. Veel buurtbewoners zijn getuige van de brute moord.

Hulpdiensten die even later arriveren proberen haar nog te reanimeren, maar de vrouw overlijdt in haar woning. Demirci is hoogstwaarschijnlijk het slachtoffer geworden van een persoonsverwisseling. De daders hadden het vermoedelijk voorzien op haar schoonzoon, die vaak bij haar op bezoek kwam en regelmatig een sigaretje opstak op het balkon.

Ghanees Nyantakyi onder vuur genomen in Osdorp
Twee weken later wordt de 37-jarige Ghanees Augustine Nyantakyi met tientallen kogels doorzeefd op de Wolbrantskerkweg in Osdorp. Nyantakyi werkt als een bordenwasser in het restaurant De Plantage bij Artis en was die avond op weg naar zijn vriendin die in Osdorp woont. Op het moment dat hij naar de voordeur loopt, wordt hij onder vuur genomen. Hij overlijdt ter plaatse aan zijn verwondingen. Ook bij Nyantakyi heeft de schutter zich mogelijk vergist, vrienden noemen de Ghanees 'goudeerlijk'.
abc5media_video_0

'Cocaïnhandelaar' Bolle Mario geliquideerd
'Bolle Mario' of de 'Spanjaard', zo staat de 45-jarige Mario Magan Tier ook wel bekend. Op 8 februari, even na middernacht, rijdt hij in zijn Citroën door Zuid. Op het moment dat hij zijn auto parkeert in de Bertelmanstraat, worden er meerdere kogels vanaf de passagierskant op hem afgevuurd. Magan Tier, vader van twee kinderen, overleeft de kogelregen niet. Bolle Mario hield zich bezig met de organisatie van kickboksgala's en werd in verband gebracht met grootschalige cocaïnehandel. Hij zou een bekende geweest zijn van de in 2014 geliquideerde criminelen Gwenette Martha en Ali Akgün.

abc5media_image_1
De forensische recherche doet onderzoek na de liquidatie van Magan Tier

Zuidoost en Nieuw-West: Twee doden in 24-uur
11 februari 2015 gaat de boeken in als de dag waarop er binnen één etmaal twee mensen om het leven komen door vuurwapengeweld. In alle vroegte wordt de 24-jarige Siegmar Flaneur in een parkje aan de Leerdamhof in Zuidoost met meerdere kogels om het leven gebracht. Flaneur was een bekende van de politie en stond in de Top 600 criminelenlijst van de gemeente. Het is nooit duidelijk geworden wat de aanleiding voor de schietpartij geweest is, volgens de advocaat van het slachtoffer zou Flaneur na een ruzie zijn doodgeschoten.

Op diezelfde dag, maar dan in de avond, wordt een 39-jarige man doodgeschoten in een woning aan het Maurits Sabbehof in Nieuw-West. De 31-jarige ex-zwager van de man wordt ervan verdacht de dodelijke schoten gelost te hebben in het trappenhuis van het gebouw. Enkele uren na de schietpartij geeft hij zichzelf aan bij de politie.

Marchano Pocorni bruut geliquideerd in Suriname
Conflicten in de Amsterdamse onderwereld beperken zich ook in 2015 niet tot de stadsgrenzen en zelfs niet tot de landsgrenzen. Zo wordt op 2 maart de Amsterdammer Marchano Pocorni geliquideerd in Paramaribo, Suriname. Bij een zeer gewelddadige en roekeloze liquidatiepoging eind 2014 in Café de Zon in de Pretoriusstraat in Oost, ontsnapt hij nog aan de dood. Maar in Paramaribo wordt hij door twee schutters gericht van dichtbij doodgeschoten. LET OP: schokkende beelden.

Pocorni werd zelf in verband gebracht met de liquidatie van Najib Bouhbouh in Antwerpen in 2012. De liquidatie van de zakenpartner van crimineel Gwenette Martha wordt gezien als de start van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

Turkse crimineel Baris Önder overlijdt achter stuur
Bijna twee maanden later, op 26 april, is het opnieuw raak. Al rijdend door de S.F. van Ossstraat in Osdorp wordt de 26-jarige Turkse crimineel Baris Önder onder vuur genomen, vermoedelijk vanuit een andere auto. Hij wordt door meerdere kogels geraakt. Zijn auto komt uiteindelijk tegen een aantal geparkeerde wagens tot stilstand. Önder overlijdt, zittend achter het stuur. De volgende ochtend wordt duidelijk hoe roekeloos er geschoten is. De ruiten van meerdere auto's in de straat zijn gesneuveld door het vuurwapengeweld.
abc5media_video_3

Baris Önder is de zoon van de bekende Amsterdamse crimineel Atilla Önder. Baris Önder zou verwikkeld zijn in meerdere conflicten in de onderwereld. De politie bracht hem in verband met de grootschalige handel in synthetische drugs. Ruim een maand later wordt ook de weduwe van Önder op straat neergeschoten. Ze wordt meerdere keren geraakt en overleeft de schietpartij, na een operatie, maar net.

Kogels door de tram: Wild West in de De Clercqstraat
Een kogel dwars door de ruit van een voorbijrijdende tram en meerdere auto's, een supermarkt en twee bankgebouwen die geraakt worden. Iets na middernacht op 13 mei verandert het kruispunt van de De Clercqstraat en de Bilderdijkstraat in West plots in een Wild West-decor. Op het moment dat de 25-jarige Zaandammer Youssef el Kahtaoui met zijn auto stilstaat voor een stoplicht en uit zijn auto stapt, worden er plots meerdere kogels op hem afgevuurd. El Kahtaoui, die een bekende is van de politie, wordt geraakt en valt dood neer naast zijn auto. De schutter en een handlanger vluchten weg op een motorscooter. De fatale kogelregen werd vastgelegd op een bewakingscamera. LET OP: schokkende beelden.
abc5media_video_1

Het heeft er alle schijn van dat El Kahtaoui op het verkeerde moment op de verkeerde plek was. Volgens de politie waren de schutters even voor de liquidatie namelijk op zoek naar iemand die zich in een shisha lounge aan de De Clercqstraat zou bevinden.

Voor de ogen van basisschoolkinderen geliquideerd
Niet in de stad, maar wel sterk gelinkt aan de Amsterdamse onderwereld is de schietpartij op 9 juni in Zaandam. Tientallen basisschoolleerlingen zijn net aan het buitenspelen, als er voor hun ogen ten minste één man met een kalasjnikov al schietend op de Amsterdamse crimineel Lucas Boom afloopt. Boom probeert nog te vluchten, maar wordt al rennend door meerdere kogels geveld. Later verklaren de schoolkinderen dat ze laserstralen op hun lichamen gezien hebben, wat zou kunnen betekenen dat de kalasjnikov voorzien is van een laserrichtsysteem. Het busje dat gebruikt is bij de liquidatie, wordt later uitgebrand teruggevonden in Noord.

Boom zou één van de laatste vertrouwelingen van Willem Holleeder zijn. In 2014 werd hij nog veroordeeld tot 4,5 jaar cel vanwege cocaïnehandel, ook zou hij achter de moordpoging op Etou's Belserang zitten, de president van het Amsterdamse chapter van motorclub Satudarah.

De zeer gewelddadige afrekening voor de ogen van tientallen kinderen, leidt zelfs tot Kamervragen in de Haagse politiek. Er moet iets gedaan worden aan het vuurwapengeweld in de stad en snel ook. De politiek lijkt op haar wenken bediend te worden, want wat volgt is een relatief rustige zomerperiode. Het gevoel bekruipt dat er een einde gekomen is aan de liquidatiegolf. Vier maanden lang worden er geen dodelijke kogels afgevuurd in de stad.

Voormalig advocaat Zengin doodgeschoten
De rust duurt tot 15 oktober. In een kantoor in de Derkinderenstraat in Overtoomse Veld wordt voormalig advocaat Haydar Zengin doodgeschoten. Zengin, een gescheiden vader van twee kinderen, kwam administratief werk doen in het kantoor. De politie tast na de schietpartij in het duister over een mogelijk motief. Zengin komt namelijk in geen enkel politiesysteem voor.
abc5media_image_2
De politie doet onderzoek in het kantoor waar Haydar Zengin is doodgeschoten.

Een kleine maand later wordt er in hetzelfde pand aan de Derkinderenstraat opnieuw geschoten. Het slachtoffer, de 49-jarige man van Turkse komaf Z. E. wordt geraakt maar overleeft de schietpartij. Bekenden van Haydar Zengin, die ook van Turkse komaf is, denken dat de voormalig advocaat het slachtoffer is geworden van een persoonsverwisseling.

Verdachte moord Regalo Eggermont geliquideerd
Ook slachtoffer van een persoonsverwisseling is Stefan Regalo Eggermont. Hij wordt in 2014 bij zijn auto in de Conradstraat doodgeschoten. Het moordwapen wordt gevonden in het huis van Eaneas Lomp. Ook is Lomp vermoedelijk betrokken bij een dodelijke schietpartij in het Scheepvaartmuseum in 2014. Maar op 7 november is de 27-jarige crimineel zelf aan de beurt. Hij wordt in Krommenie op straat geliquideerd.

Gewonde en dode na uit de hand gelopen ruzie in Geuzenveld
Meerdere ambulances, politiewagens en zelfs een zwaarbewapend arrestatieteam staan op zaterdag 28 november plots voor een flatgebouw aan de Cornelis Outshoornstraat in Geuzenveld. Bij aankomst vindt de politie een gewonde man in het gebouw. Even later blijkt de 27-jarige crimineel Cartney Kronstadt gewond op straat te liggen. Hij wordt nog gereanimeerd, maar overleeft de schietpartij niet. Kronstadt werd in 2010 nog tot 16 jaar cel veroordeeld voor moord, maar was op vrije voeten in afwachting van een nieuw proces. De gewonde man zou voormalig café-eigenaar Peter L. zijn. Volgens de politie is een ruzie in de woning van L. mogelijk uit de hand gelopen. De politie houdt in totaal drie personen aan.
abc5media_video_2

Overzicht niet-dodelijke schietpartijen
Kronstadt is het laatste dodelijke slachtoffer van 2015. Maar dat betekent niet, dat er niet meer geschoten werd. Naast 9 dodelijke schietpartijen in de stad, raakten er zeker 15 mensen gewond door vuurwapengeweld. In totaal werden er 35 schietpartijen binnen de stadsgrenzen geregistreerd, daar zitten ook incidenten tussen waarbij niemand geraakt werd, zoals bijvoorbeeld de schoten die gelost werden op coffeeshop Roxy in De Pijp. Benieuwd naar waar er allemaal geschoten werd in de stad? Check dan onze kaart voor het overzicht.

2015 is met negen doden zeker niet het dodelijkste schietjaar in de recente geschiedenis van Amsterdam. In 2014 werden er nog 15 mensen doodgeschoten in de stad en in 2013 en 2012 waren er 10 dodelijke schietincidenten. Nog een laatste bijzonder detail: het meest geschoten werd er in de maanden januari en december.



from AT5 - nieuws http://ift.tt/1MCVj3J
via IFTTT

Geen opmerkingen:

Een reactie posten